Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ryssland tävlar med Indien om att komma först till månen

Siktar på landning vid månens sydpol för att bekräfta förekomsten av vatten

Av / 2023-08-14 - 11:44
Ryssland tävlar med Indien om att komma först till månen

 

I fredags sköts raketen Soyuz-2.1b upp, bärande rymdfarkosten Luna-25. Den ryska månraketen är den första sedan 1976 och kommer ta fem dagar på sig till månen, för att sedan spendera 5–7 dagar i omloppsbana innan den ger sig på landningen. Den tävlar nu med en indisk raket som sköts upp för en månad sedan, men som tar mer tid på sig dit. Båda siktar på att landa den 23 augusti.

Foto: Roscosmos State Space Corporation

Båda ska försöka sig på den svåra landningen på månens sydpol där terrängen är särskilt förrädisk. En japans månlandare misslyckades förra året, en israelisk och en indisk 2019.

Anledningen till platsen är det stora priset – vatten! Månen är nämligen 100 gånger torrare än Saharaöknen. Men NASA:s kartläggning har visat is i skuggan på månen, och 2020 bekräftade de att det även finns vatten i solbelysta delar. Vatten skulle göra kolonisering av månen betydligt lättare då det, förutom som dricksvatten, kan användas för att tillverka bränsle och syre.

Foto: Roscosmos State Space Corporation

Luna-25 väger 1,8 ton men bär bara med sig 31 kg vetenskaplig utrustning. Den kommer att använda en skopa för att ta prover 15 cm ner i marken och testa efter förekomst av vatten. Från början var det meningen att den skulle ha med sig en robot för att utforska månen, men den idén fick skrotas då rysk elektronik är tyngre än den i väst.

Källor: AP News och Reuters

 

Läs också:

Första privatpersonerna i rymden med Virgin Galactic

Galactic 02 flög igår framgångsrikt tre privatpersoner till rymden och var därmed först på en rad punkter.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Ljud & Bild
Rulla till toppen