Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google svarar på kritik mot AI Overviews

Saknad data och misstolkat satiriskt innehåll var orsaken till felaktiga AI-svar, säger Google, som nu lovar bot och bättring.

Av / 2024-06-01 - 16:38
Google svarar på kritik mot AI Overviews

AI Overviews lanserades på Google I/O och var utformad för att ge användare (inledningsvis endast amerikanska användare) snabba svar på komplicerade sökningar. Tack vare artificiell intelligens, som nu kan förstå komplicerade frågor och sammanfatta svar från många olika källor.

Men som vi skrev för en dryg vecka sedan dröjde det inte länge efter lanseringen av AI Overviews innan användare på internet började publicera exempel på osmakliga och rent av farliga råd från Googles AI-funktion.

En användare frågade till exempel Google hur han skulle kunna förhindra att osten gled av hans pizza. Svaret på frågan? Du kan blanda lim i osten så fastnar den bättre!

Nu svarar Google på kritiken. I ett blogginlägg skriver Liz Reid, VP, Head of Google Search, att de många mystiska resultaten beror på vad hon kallar ”data voids”.

Läs också Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza Googles nya sökfunktion baserad på artificiell intelligens har visat sig vara problematisk. AI-modellen hämtar många av sina svar från Reddit.

Enligt Liz Reid innebär det att användarna började söka efter absurda saker som ingen tidigare hade sökt efter, och därför kunde AI Overviews inte hitta användbar data att basera ett vettigt svar på:

One area we identified was our ability to interpret nonsensical queries and satirical content. Let’s take a look at an example: “How many rocks should I eat?” Prior to these screenshots going viral, practically no one asked Google that question.”

Dessutom innebär bristen på högkvalitativt innehåll i vissa ämnen att satiriska svar, till exempel från användare på Reddit, når ut till användarna som svar på allvarliga frågor. Som i exemplet med lim på pizzaost.

Skaermbillede-2024-05-31-kl.-14.58.08 Skaermbillede-2024-05-31-kl.-14.57.53 Skaermbillede-2024-05-31-kl.-14.57.41
<
>
Exempel på konstiga - eller till och med förfalskade - svar från AI Overviews har spridit sig på webben de senaste veckorna.

Google lovar bot och bättring

Men saker och ting kommer att bli bättre i framtiden, lovar Liz Reid. Bland annat kommer Google att minska mängden användargenererat innehåll i de svar som AI Overviews ger till användarna.

För specifika ämnen som nyheter och hälsa, där det är ännu viktigare att undvika desinformation och falska svar, kommer Google att införa ytterligare begränsningar.

Det är ännu inte klart när och om AI Overviews kommer att lanseras utanför USA.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen