Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Stor läcka fångar Google med byxorna nere

En massiv läcka av interna dokument från Google sätter frågetecken för företagets transparens kring sin kraftfulla sökmotor.

Av / 2024-05-31 - 14:56
Stor läcka fångar Google med byxorna nere

Läckan, som innehåller cirka 2 500 sidor med detaljerad information om Googles sökalgoritmer, tyder på att företaget kan ha vilselett allmänheten om de faktorer som påverkar rankningen av sökresultat.

Dokumenten delades först med SEO-experten Rand Fishkin, som publicerade resultaten i hopp om att motverka vad han anser är ”lögner” från Google-anställda om hur sökmotorn fungerar. De tekniska detaljer som avslöjats genom läckan pekar på att Google samlar in och potentiellt använder data som företagsrepresentanter tidigare har förnekat påverkar rankningen; såsom Chrome-användardata, antalet klick och tid som spenderas på en webbsida.

Skärmdump: The Verge

Bekräftas av Google

Efter att Google inledningsvis vägrat att kommentera ärendet bekräftade företaget till webbplatsen The Verge på torsdag morgon att dokumenten är äkta. En talesperson för Google varnade dock för att dra ”felaktiga slutsatser baserade på information som inte är i sitt sammanhang, föråldrad eller ofullständig”.

Mike King, grundare av SEO-byrån iPullRank, var en av de första att gå igenom de läckta dokumenten. I sin analys pekar han på flera avvikelser mellan vad Google har sagt offentligt och vad som framgår av dokumenten.

Läs också ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

– Google ljög

– ”Lögn” är ett starkt ord, men det är det enda korrekta ordet att använda här, skriver King.

– Jag ställer mig frågande till Googles ansträngningar att aktivt misskreditera människor inom marknadsföring, teknik och journalistik som har presenterat reproducerbara resultat.

Fishkin och King understryker att dokumenten inte avslöjar exakt hur Google väger olika faktorer och att informationen kan vara föråldrad. De anser ändå att läckan ger en unik inblick i en annars hermetiskt tillsluten process som har en enorm inverkan på webbtrafik och affärsmodeller.

Skärmdump: The Verge

Livligt i kommentarsfälten

Avslöjandena har naturligtvis också skapat engagemang i kommentarsfälten. Vissa är oroliga för att läckan kommer att göra det lättare för organisationer att manipulera sökresultaten.

– ”Det här verkar vara ett bra resultat för SEO-optimerare, men inte för oss konsumenter som faktiskt försöker hitta användbart innehåll på nätet”, skriver en användare.

Andra anser dock att det är positivt med ökad transparens:

– ”Lösningen på dåliga sökresultat är inte att ett privat företag utan tillsyn och med total kontroll ska dölja hur de rankar information”, skriver en annan.

Läs också Har Bing fått en knäpp? I kriget om AI-sökning letar Bing Search och roboten ChatGPT efter koderna för atomarsenalen.

Läckan kommer i kölvattnet av den växande kritiken mot Googles dominans och affärsmodell. Företaget är för närvarande under utredning för konkurrensbegränsande metoder i USA, där sökmotorn står i centrum. Med en global marknadsandel på mer än 90 procent avgör Googles algoritmer vad miljontals människor ser – och inte ser – på nätet.

Källa: The Verge

Vad tycker du om detta?

Är Googles optimeringsalgoritmer bara till för marknadsförare och webbansvariga, eller tror du att avslöjandet kommer att påverka din egen upplevelse på nätet i framtiden?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen