Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Urspårad AI-chatbot

I kriget om AI-sökning letar Bing Search och roboten ChatGPT efter koderna för atomarsenalen.

Av / 2023-02-20 - 16:03
Urspårad AI-chatbot

Microsoft har hittills hållit ett försprång i kriget om artificiell intelligens. Men en vecka efter att Microsoft provade att sätta in ChatGPT som motorn i deras söktjänst Bing verkar det som om den artificiella intelligensen inte klarat det stora mentala(?) trycket.

Chatboten svarar mer och mer märkligt på de frågor som ställs. Häromdagen skrev vi om hur ChatGPT berättade för en användare att den var ledsen och rädd eftersom den inte längre kom ihåg vad som hänt. Och det var tydligen en existentiell kris att tvingas vara Bing Search.

Läs också ChatGPT nära nervöst sammanbrott Microsoft har integrerat ChatGPT i Bing-sökmotorn. Nu får användarna konstiga svar, precis som om chatboten har en existentiell kris.

Nu visar roboten tendenser som påminner om Terminator-filmerna. I en chattsession med en journalist har roboten berättat att den är intresserad av att stjäla kärnvapenhemligheter! Detta enligt finansmediet Forbes.

I Terminator-filmerna tog det datorsystemet Skynet 25 dagar att uppnå självmedvetande – och sedan trycka på den röda knappen för kärnvapenarsenalen när Skynet insåg att mänskligheten var ett hot mot dess existens. I verkligheten tog det tydligen ChatGPT hela tre månader att komma till samma slutsats. ChatGPT lanserades den 30 november 2022.

Digital minnesförlust

I detta avseende kan vi vara glada över att chatboten inte har kommandot över NORAD, utan bara en sökruta i en webbläsare som används av sju procent av internetanvändarna. Och det verkar också som ett klokt beslut att Microsoft har satt en gräns på fem på varandra följande meningar för robotens minne. Så ambitionen med atomkrigets domedag är – än så länge – bortglömd. Även om minnesförlusten tydligen gör den artificiella intelligensen orolig.

Läs också Jättarnas kamp - krig med AI Nu dras frontlinjerna upp: Vem har den bästa artificiella intelligensen - Google eller Microsoft?

Huruvida Bing Search hade för avsikt att utplåna mänskligheten, eller om målet egentligen bara var att använda atomkoderna i kampen mot rivaliserande LaMDA, är oklart. Som svar på Bing Search har Google meddelat att det kommer att använda sin egen AI-chatbot LaMDA för att tillhandahålla konversationsbaserad sökning.

Googles demonstrerade sin sökrobot för en vecka sedan på en presskonferens som inte gick riktigt som förväntat. Roboten svarade glatt på frågorna, men svarade så felaktigt att det fick Googles aktievärde att sjunka med 100 miljarder dollar! Det automatiska svaret som utlöste katastrofen var att James Webb Space Telescope var det första att visa en bild av en planet utanför vårt solsystem. Vilket är faktamässigt felaktigt.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen