Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

LEGO Braille Bricks blindskrift med lek – nu på svenska

LEGO vill göra det mer tillgängligt och engagerande att lära sig blindskrift för barn med synnedsättning. Det prisbelönta konceptet LEGO Braille Bricks stöder nu äntligen svenska.

Av / 2024-06-09 - 17:10
LEGO Braille Bricks blindskrift med lek – nu på svenska

Sedan 2020 har LEGO Braille Bricks delats ut kostnadsfritt till organisationer som arbetar med utbildning av synskadade barn. Feedbacken har varit överväldigande positiv, om vi ska tro LEGO, med en stor efterfrågan på en allmän version. I höstas lanserades ”Lek med Braille”-satserna så att familjer kunde använda konceptet hemma.

LEGO_40656_Box1
Foto: LEGO

Nu tas nästa steg med en expansion till svenska, liksom danska, norska, finska, nederländska och portugisiska. Detta gör LEGO Braille Bricks tillgängliga för ännu fler användare runt om i världen.

Läs också LEGO har skapat en spel-PC för Halloween Med Halloween precis runt hörnet avslöjar Lego sitt läskigaste(?) byggnadsverk.

Alla kan delta

LEGO Braille Bricks fungerar genom att ha prickar på ovansidan av varje kloss som representerar bokstäver, siffror och symboler i blindskrift. Samtidigt är de tryckta tecknen utskrivna på klossarna, så att även seende kan delta i spelet. Setet innehåller 287 klossar i fem färger och två basplattor. Med refillpaketen kan man lägga till specialtecken från de olika språken.

– Lek har förmågan att förändra liv. När barn leker lär de sig viktiga färdigheter”, säger Rasmus Løgstrup, designchef för LEGO Braille Bricks. Han förklarar att de blev överväldigade av det positiva mottagandet i specialistgrupperna och de många förfrågningarna om en kommersiell version. Genom samarbete med användare och experter från hela världen har de nu utvecklat en produkt som de tror kommer att vara av stort värde för familjer med synskadade barn.

LEGO Braille Bricks har redan utsetts till TIME Best Invention 2023 och ”Accessible Product of the Year” av SCOPE 2024. Nu kan ännu fler barn och familjer glädjas åt detta innovativa sätt att utforska blindskrift.

LEGO Braille _40656_Box5_v29
Foto: LEGO

LEGO Braille Bricks: Pris och tillgänglighet

LEGO Braille Bricks ”Lek med punktskrift”-set kostar 1 210 kr, medan refillpaket kostar 110 kr. Seten finns tillgängliga nu på LEGO.com/braille-bricks och påfyllningspaketen på LEGO.com/pick-a-brick.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen