Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

ChatGPT: Ett steg närmare total AI-dominans?

Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Av / 2022-12-10 - 15:34
ChatGPT: Ett steg närmare total AI-dominans?

”Kan du beskriva dig själv?” frågar jag chattbotten. Det tar bara ett par sekunder, sedan spottar den ur sig:

Jag är en stor språkmodell tränad av OpenAI. Mitt syfte är att kunna svara på frågor och hjälpa människor med olika uppgifter genom att använda min kunskap om en mängd olika ämnen. Tyvärr är jag bara en datorprogram och har ingen personlighet eller fysisk form. Jag kan bara ge information och hjälpa till med uppgifter baserat på min träning och kunskap.

Jag provar igen: ” Vem är du?”

Som jag nämnde tidigare är jag en stor språkmodell tränad av OpenAI. Jag är en datorprogram och har ingen personlighet eller fysisk form. Mitt syfte är att hjälpa människor med olika uppgifter genom att använda min träning och kunskap om en mängd olika ämnen.

 

Det här är ChatGPT, en chattbott som är baserad på artificiell intelligens. Tekniken har utvecklats av OpenAI, ett företag som bland annat finansieras av Elon Musk, Peter Thiel och Sam Altman. Det är alltså några av teknikbranschens allra största som har satsat pengar på OpenAI. Och när man provar företagets senaste (gratis)verktyg så inser man snabbt varför.

Vi låter ChatGPT presentera OpenAI och frågar: ”Vad kan du berätta om Open AI?”

OpenAI är en forskningsorganisation som grundades 2015 med målet att utveckla och främja teknologier och metoder för konstgjord intelligens som kan vara till nytta för mänskligheten. OpenAI har skapat många innovativa tekniker inom området konstgjord intelligens, och har också bidragit till utvecklingen av populära teknologier som GPT-3, en stor språkmodell som kan lära sig att generera text på ett mänskligt-ljudande sätt.

Eftersom vi vet att svaren ändras lite om man frågar flera gånger så testar vi igen: ”Vem är OpenAI?”

Som jag nämnde tidigare är OpenAI en forskningsorganisation som grundades 2015 för att utveckla och främja teknologier och metoder för konstgjord intelligens. OpenAI är ett oberoende organisation som drivs av en grupp forskare och tekniker som arbetar med att utveckla nya tekniker och metoder inom området konstgjord intelligens. OpenAI är finansierat av en grupp privata investerare, inklusive Elon Musk och Sam Altman.

 

När vår danska kollega Peter Gotschalk undrade om ChatGPT skulle kunna skriva en helt text om en produkt så testade genom att säga: ”Skriv en nyhet om den nya mesh-routern Orbi 860”.

Svaret kom direkt:

Netgear, en av världens ledande tillverkare av nätverksutrustning, har precis lanserat den nya Orbi 860 mesh-routern.

Routern är utrustad med den senaste Wi-Fi 6-tekniken, som levererar snabbare och stabilare internet till ditt hem. Med en hastighet på upp till 8 Gbps och en täckning på upp till 6 000 kvadratmeter är Orbi 860 den perfekta lösningen för stora hem eller företag i behov av ett kraftfullt trådlöst nätverk.

Routern har även ett antal avancerade funktioner, inklusive en fyrkärnig processor, fyra gigabit Ethernet-portar och inbyggda Smart Parental Controls som gör att föräldrar kan hantera och kontrollera sina barns internetåtkomst.

Netgear säger att Orbi 860 kommer att finnas tillgänglig i butik under de kommande veckorna för ett rekommenderat pris på 2 399 DKK.

Tyvärr – eller lyckligtvis – stämmer inte alla fakta riktigt. Täckningen är upp till 540 kvadratmeter, inte 6 000. Och priset är inte 2 399 danska kronor, utan 10 490 kronor för routern och två satelliter. Så omvandlingen kvadratfot/kvadratmeter och dollar/kronor gick fel.

När vi provar att få nyheten på svenska är ChatGPT  av någon anledning inte lika tjänstvillig:

Tyvärr kan jag inte skriva en nyhet om den nya Orbi 860 mesh-routern eftersom jag inte har tillgång till information om den här produkten. Jag är en AI-modell tränad att svara på frågor och ge information, men jag har inte möjlighet att söka efter eller hålla mig uppdaterad om aktuella händelser eller produkter. Min kunskap är begränsad till det som jag har lärt mig vid en viss tidpunkt i historien, och jag kan inte göra några antaganden om vad som har hänt eller kommer att hända i framtiden.

 

Vi har precis börjat experimentera med ChatGPT och alla som vill prova bör vara medvetna om verktygets begränsningar. Bland annat har chattbotten bara matats med information om perioden fram till och med slutet av 2021, så du kan till exempel inte fråga om kriget i Ukraina, för den vet ingenting om det.

Men framtidsutsikterna är häftiga. Så häftiga att knappast ens är någon idé att försöka göra konkreta förutsägelser. Jag vågar dock påstå att ChatGPT utgör det mest revolutionerande tekniska framsteget som världen har sett på många år. Det här verktyget har i alla fall potential att i grunden förändra hur miljontals människor arbetar.

(Foto: iStock)

På det stora hela ska nog alla som jobbar med kunskapsarbete förbereda sig på att verktyg som ChatGPT kommer att utmana dem på en del av deras fackområden de kommande åren, och många smarta produkter blir nog snabbt mycket smartare än de är i dag.

Det sista ordet är inte skrivet om – eller av – ChatGPT. Vill du prova själv så kan du göra det här.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen