Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

HPE Spaceborne Computer-2 återvänder till ISS

HP-datorn byggd av standardkomponenter har återvänt till Internationella rymdstationen med nya muskler

Av / 2024-02-07 - 14:49
HPE Spaceborne Computer-2 återvänder till ISS

Hewlett Packard meddelar att den tredje generationen av HPE Spaceborne Computer, som byggts med standardkomponenter, återvänt till ISS ombord en SpaceX Falcon 9-raket. Förutom att ge stationen muskler för AI-beräkningar och minska behovet av bandbredd, sattes även ett rekord då man aldrig fraktat så mycket som 130 TB lagring med ett enda uppdrag.

Normalt sett specialbyggs allting för rymdfart då det ställs exceptionella krav på robusthet, säkerhet och tillförlitlighet. I fallet med den första generationens dator fick dock HP bara 13 månader på sig från ritning till installation. Något som gjorde att de fick använda en standardserver och anpassa den för ändamålet. Det inkluderade enkla saker som krav på USB-portar och snabbare Ethernet, till installationsinstruktioner som måste fungera i nollgravitation.

Foto: Hewlett Packard Enterprise

Den senaste iterationen av datorn som nu nått rymdstationen har fått nya muskler för att kunna hantera databehandling på datacenternivå, samt HPC (High Performance Computing) för artificiell intelligens och maskininlärning. Den har dessutom försetts med hela 130 TB flashlagring vilket gör det möjligt att köra andra typer av applikationer, samt bedriva forskning på större datauppsättningar.

Historien om HPE Spaceborne Computer

Datorn kommer dessutom att spara en massa tid och besvär. Problemet med ISS är nämligen att den inte är geostationär, så bandbredden varierar beroende på var de är. Tidigare genererade DNA-sequencern på stationen 22 GB data som skulle sändas till jorden för bearbetning. Nu kan datorn bearbeta datan lokalt och bara skicka resultatet till jorden, vilket endast är 236 KB, eller 30 000 gånger mindre.

Allmänheten kommer att inbjudas att lämna förslag till experiment som kan köras på Spaceborn.

Läs mer hos ISS National Laboratory

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Superintelligent liv i vår egen galax?

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Rulla till toppen