Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kan solpaneler ersätta skadade synceller?

Forskare försöker återställa synen med hjälp av mikroskopiska solceller.

Av / 2024-03-17 - 11:00
Kan solpaneler ersätta skadade synceller?

Neuroproteser är ett spännande forskningsområde där man försöker återställa förlorad funktionalitet med enheter som interagerar med nervsystemet. Det mest kända området är Cochleaimplantat där döva personer kan uppfatta ljud genom att det direkt påverkar hörselnerven. Frågan är om man skulle kunna göra något liknande för synen.

Det tror doktor Udo Roemer vid University of New South Wales i Australien som forskar på Fotovoltaik, helt enkelt solpanels-teknologi. Hans hypotes är att man skulle kunna använda tekniken för att omvandla ljus som kommer in i ögat till elektricitet och därmed kunna gå förbi de skadade fotoreceptorerna för att överföra visuell information till hjärnan.

Dr Udo Roemer (Foto: Robert Largent)

Ett problem vid tidigare forskning har varit att det skulle kräva ledningar som gick in i ögat, vilket är komplicerat och opraktiskt. Men nu jobbar man på ett alternativt spår där en liten solpanel fästs direkt på ögat och som skulle kunna strömförsörja sig själv.

Just nu funderar forskarna på hur de ska kunna generera tillräckligt hög spänning för att kunna skicka information till hjärnan. Det kommer kräva att stapla tre paneler på varandra, och just nu har man lyckats med två. Nästa steg är att generera ”pixlarna” som motsvarar bildinformation.

Läs också NASA skickar kattvideo med laser Hur demonstrerar man att man har kapacitet att skicka mycket data långt? Man skickar så klart en kattvideo!

Det ska sägas att tekniken än så länge är på konceptstadiet. Men Dr Udo Roemer tror att när tekniken väl är redo för test på människor så kommer enheten vara 2 kvadratmillimeter med pixlar på 50 micrometer (fem hundradels millimeter). Och det är inte säkert att den kan vara självförsörjande.

People may have to wear some sort of goggles or smart glasses that work in tandem with the solar cells that are able to amplify the sun signal into the required intensity needed to reliably stimulate neurons in the eye.”

Källa: Pressrelease från UNSW

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen