Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

NASA skickar data 3 miljoner mil med laser

Hur demonstrerar man att man har kapacitet att skicka mycket data långt? Man skickar så klart en kattvideo!

Skrivet av / 2023-12-22 - 13:04
NASA skickar data 3 miljoner mil med laser

Amerikanska rymdmyndigheten NASA lyckades tidigare i månaden med ett experiment inom Deep Space Optical Communications. Det rör sig om kommunikationsutrustning ombord Psyche uppdraget som sköts upp i oktober, och som ska undersöka en asteroid gjord av metall.

I experimentet skickade man en mycket högupplöst video 31 miljoner kilometer (80 gånger avståndet till månen) med imponerande 267 megabit per sekund. För överföringen använde man en laser som ligger nära det infraröda spektrumet, och det tog 101 sekunder för signalen att nå Hale-teleskopet i Kalifornien.

Här är videon som skickades:

Anledningen till experimentet är att man vill se vilken teknik som behövs för att kunna kommunicera över långa avstånd, exempelvis i ett kommande bemannat uppdrag till Mars.

This accomplishment underscores our commitment to advancing optical communications as a key element to meeting our future data transmission needs. Increasing our bandwidth is essential to achieving our future exploration and science goals, and we look forward to the continued advancement of this technology and the transformation of how we communicate during future interplanetary missions, said NASA Deputy Administrator Pam Melroy.

Hur intressant detta än är för tekniknördar så skulle nog inte många dagstidningar och tv-kanaler ta upp nyheten. Så hur gör man den intressant för vanligt folk? Man skickar så klart en kattvideo. Det handlar om katten Taters som jagar en laserpunkt. Det funkade, för vi hajade till över nyheten.

Läs mer hos NASA

Läs också Elon Musk vill bygga en stad på Mars Tesla-grundaren vill sätta igång med utforskning och kolonisering av Den röda planeten.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

Jackery vinner pris för solcellsrobot

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen