Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Genie föreställer sig spel från stillbilder

Hur skulle ett spel se ut om det här är en stillbild från det? Det kan Genie svara på.

Av / 2024-03-10 - 10:00
Google Genie föreställer sig spel från stillbilder

Det nya projektet Genie från Googles Deepmind tar AI-videoskapande till en ny nivå då det förstår sig på hur spel fungerar. I en förlängning kan det accelerera utvecklingen av maskininlärning.

Forskarna funderade på om det skulle gå att få en AI att förstå skillnaden mellan ett interaktivt spel och en video. Den skulle alltså förstå att det finns en huvudfigur som är skild från bakgrunden, och att det är något man kan styra med en spelkontroller, så att den gör olika saker beroende på spelarens beslut.

För att lära modellen hur spel fungerar började de med 200 000 timmar av videor från olika spel. Det filtrerades sedan ner till 30 000 timmar från hundratals 2D-spel. Detta bröts sedan ner till 200 miljoner parametrar som algoritmerna kunde börja analysera.

Untitled 1 4 2
<
>
Animering: Google Genie

Man försökte sedan lära modellen vilken sorts knapptryckning från spelaren som kunde tänkas ha gjort att figuren rörde sig som den gjorde i videon. Detta låter Genie titta på en skärmdump från ett spel och gissa hur nästa bildruta kommer se ut, och generera en liten video.

Genie ska även kunna skapa en liten spelvideo från enkla teckningar, foton eller till och med från en textbeskrivning, som då först körs genom Googles ImageGen2.

Läs också AI-generator skapar realistiska videor Fantastiska fotorealistiska videor baserade enbart på textbeskrivningar.

Det ska dock sägas att projektet är på en nybörjarnivå. Videon genereras med en bild per sekund, milsvitt från bildhastigheten i ett riktigt spel. Bildkvaliteten är inte på topp, och videon är väldigt kort.

Men forskarna ser ändå detta som ett stort framsteg och har låtit AI:n titta på filmer av industrirobotar och låtit den förutsäga hur videon fortsätter genom att förstå vad som händer.

De menar att Genie i framtiden kan användas för att generera realistiska videor som kan träna andra AI-modeller.

Läs mer om Genie här.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen