Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Neuralink får FDA-tillstånd att inleda försök på människor

Elon Musks företag Neuralink kan gå vidare med att operera in hjärn-dator-interface i människor.

Av / 2023-05-31 - 16:26
Neuralink får FDA-tillstånd att inleda försök på människor

Företaget Neuralink utvecklar BCI (brain-computer interface) enheter som ska opereras in i hjärnan. Det är ett gränssnitt som gör att tekniska apparater kan kommunicera direkt med nervceller i hjärnan. Traditionellt har det använts för diagnoser eller för att styra proteser.

Men Musk har mycket mer långtgående planer. Han menar att tekniken Neuralink utvecklar skulle kunna användas för att bota övervikt, autism, depression och schizofreni. Men han har även kommit med mer vilda påståenden om att det skulle kunna användas för telepati och att ladda ner minnen till robotar.

Än så länge har företaget visat upp en kirurgisk robot som ”syr” in tunna trådar i hjärnan, vilket Musk under demonstrationen kallade ”en Fitbit i hjärnan”. Forskare var dock kritiska och menade att det inte var något nytt med tekniken.


Företaget har också fått kritik under fasen med djurförsök. Efter larmrapporter från anställda gjorde stress och slarviga experiment att djuren utsattes för onödigt lidande. De blev därför utsatta för en granskning från federala myndigheter.

FDA har tidigare pekat ut flera säkerhetsaspekter som behövde åtgärdas innan de kunde få tillstånd att gå vidare till försök på människor. Det gällde bland annat lithium-batteriet, risken att ledningarna rörde på sig i hjärnan, och utmaningen med att avlägsna enheten utan att skada hjärnsubstansen.

Men nu har de alltså gett Neuralink tillstånd att gå vidare i processen. Hur det kommer gå med testerna på människor får vi se, men vi får väl hoppas att de är mer grundliga och försiktiga än djurförsöken.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen