Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Artificiell intelligens för alla

Över en natt gick artificiell intelligens från något man bara läste om till något konkret som vem som helst kunde använda. AI har blivit mainstream, men hur använder man det?

Av / 2024-03-02 - 09:26
Artificiell intelligens för alla

Under de senaste åren har utvecklingen av artificiell intelligens (AI) exploderat och 2023 var året när det verkligen slog igenom. Olika generative AI-program, ledda av ChatGPT, gör avancerade AI-funktioner tillgängliga för alla.

Vi hör nästan dagligen om hur studenter har fuskat på prov med ChatGPT, hur artificiell intelligens hotar jobb och till och med människans existens. Men vad är det egentligen?

Imiterar människor

Förutom delvis Microsoft-ägda ChatGPT finns Gemini från Google och Claude AI från Anthropic. Dessa så kallade generativa AI:er kan svara på frågor, föra samtal, skriva texter och svara på kommandon som människor skulle göra det. De blir bättre och bättre för varje interaktion, och de kan utföra uppgifter som tidigare krävde mänsklig intelligens.

Men för många är det här fortfarande okänd mark. Här får du därför en snabb introduktion för nybörjare om vad generativ AI är, hur du kommer igång med ChatGPT och dess motsvarigheter och inte minst hur du använder dem på bästa möjliga sätt.

Vad är generativ AI?

Generativ AI tränas på enorma mängder data, till exempel miljardtals webbsidor, böcker, tidningsartiklar eller Twitter-meddelanden (förlåt, X-meddelanden). Baserat på dessa data lär den sig mönster och sammanhang i mänskligt språk.

När du ställer en fråga eller en uppgift som kräver ett språkligt svar genererar den artificiella intelligensen ett svar som bygger på den kunskap den har förvärvat. Med andra ord försöker den svara på samma sätt som en människa förmodligen skulle svara.

Plaud AI
Det finns även fysiska produkter som använder ChatGPT, till exempel diktafonen Plaud AI. Du pratar in i den, så spelar den in, transkriberar med artificiell intelligens och använder ChatGPT för att göra ett referat. Test kommer snart. Foto: Geir Gråbein Nordby

Generativ AI vs. sökmotorer

Detta skiljer sig från traditionella sökmotorer som Google, som bara hämtar och visar befintlig information från webben. Generativ AI skapar däremot en helt ny text baserat på mönster som den har lärt sig.

På så sätt kan den svara på saker som den inte har sett förut, föreslå kreativa lösningar eller skriva hela rapporter på egen hand. Med andra ord blir den smartare, eller åtminstone mer informerad, med tiden.

Svara på e-post och chattmeddelanden

Du kan använda ChatGPT, Gemini och Claude AI till allt, från att svara på e-post och chattmeddelanden till att skriva kortare utkast till rapporter eller artiklar. Eller ge den en utskrift från ett möte eller en intervju och be den skriva en sammanfattning. Du kan inte få den att skriva långa artiklar, den fungerar snarare som en personlig assistent som avlastar dig från uppgifter.

Kom igång med ChatGPT

För många är ChatGPT det första mötet med generativ AI. Den lanserades i slutet av 2022 och har fått miljontals användare på rekordtid. ChatGPT är öppen och tillgänglig för alla med en webbläsare.

När du loggar in på chat.openai.com dyker ett chattfönster upp där du kan ställa vilken fråga som helst till AI:n. Det kan vara så enkelt som ”Hur mår du?” eller ”När snöar det nästa gång i Göteborg?”. Du kan också be om mer avancerade saker som att sammanfatta en bok, skriva en dikt eller sångtext eller guida dig genom ett matrecept.

ChatGPT svarar så gott den kan i fullständiga meningar med en förvånansvärt mänsklig ton. Ibland medger den att den inte har tillräckligt med information för att svara.

ChatGPT - slik bruker du ChatGPT
ChatGPT är gratis i version 3.5, men du måste betala för den ännu smartare 4.0. Här försöker version 4 förklara hur man använder ChatGPT. Skärmdump: ChatGPT för Chrome. (Klicka på bilden för att läsa)

Är ChatGPT gratis?

Det är lätt att få tillgång till ChatGPT. Gå bara till chat.openai.com och registrera dig. Version 3.5 är gratis, medan den smartare version 4 kräver ett betal-abonnemang. Observera att version 3.5 är snabbare och i vissa fall bättre att använda om du till exempel behöver korta sammanfattningar av längre texter.

Få ut det mesta av ChatGPT

ChatGPT är imponerande bra, men långt ifrån perfekt. Därför är det bra att känna till några knep för att få så bra svar som möjligt:

 • Ställ tydliga ja/nej-frågor för att undvika missförstånd
 • Skriv enkla meningar och fråga en sak i taget
 • Be den gärna förklara eller utveckla sina svar
 • Ställ följdfrågor för att få en bättre dialog
 • Rätta felaktiga svar och ge feedback under dialogen. AI:n kan nämligen göra fel. Be gärna om källhänvisningar om den kommer med vilda påståenden.

Detta hjälper AI:n att förbättra sina svar med tiden. Den blir helt enkelt smartare med varje interaktion.

Bard - slik bruker du Bard
Den mer faktabaserade Bard från Google, förklarar hur man använder Bard. Googles AI har nyligen bytt namn från Bard till Gemini. Skärmdump: Bard för Chrome. (Klicka på bilden för att läsa)

Gemini: Mer exakt

Om du letar efter svar med mer faktamässig noggrannhet är det Gemini du ska använda. Gå till gemini.google.com och få informativa svar, vetenskapliga artiklar, matematiska uttryck och källkod. ChatGPT tränas på en mer varierat datauppsättning som inkluderar kreativt skrivande och konstnärliga uttryck, vilket kan ge ett mer levande språk, men allt som presenteras som fakta måste alltid dubbelkontrolleras. ChatGPT är nämligen inte gjord för att ge korrekta svar, utan snarare övertygande svar.

En annan fördel med Gemini är att den är mycket snabbare än andra AI:er. Hela texten spottas ut direkt, på noll komma noll sekunder, medan de andra genererar texten mer som en människa som skriver – fast snabbare.

Claude AI - sammendrag av PDF
Med Claude AI kan du ladda upp PDF-dokument som den analyserar och kan sammanfatta. Särskilt användbart med exempelvis domstolsdokument eller för att skapa mötesprotokoll baserat på transkriptioner och anteckningar. Skärmdump: Claude AI för Chrome. (Klicka på bilden för att läsa)

Claude AI: En mer personlig AI-assistent

En annan populär generativ AI just nu är Claude AI. Den fungerar lite annorlunda eftersom du ”tränar” den att matcha ditt eget sätt skriva, din stil och ton. Du kan också ladda upp textdokument som den kan analysera och skriva referat av, från domstolsdokument till mötesutskrifter.

Tyvärr är Claude AI för närvarande inte tillgänglig för skandinaviska användare, men det finns sätt att ändå skapa ett konto (du behöver ett utländskt mobilnummer), då kan Claude både förstå och skriva alla skandinaviska språk, inklusive svenska.

Du kan börja med att ge Claude AI några exempel på texter som du själv har skrivit eller gillar. Utifrån dessa skräddarsyr den en ”AI-version” av dig, som kan svara på frågor och skriva nya texter i samma stil. Det fungerar sådär, vi skulle inte rekommendera att låta Claude AI skriva en uppsats eller artikel i ditt namn.

Fördelen är att Claude AI blir mer personlig och bättre anpassad till dina behov. Den kan också komma ihåg tidigare konversationer, så den lär känna dig bättre med tiden.

Det är viktigt att inse att AI inte bör användas för något annat än inspiration för att få dig att komma igång. Till exempel vid skrivkramp. Om du lägger ner arbete på en artikel kommer du att kunna göra det bättre själv – och inte minst kommer du att vara på rätt sida av etik och moral.

Dall-E Slik bruker du ChatGPT
ChatGPT:s bildtjänst Dall-E genererar uppslagsbilden för denna artikel: ”Hur man använder ChatGPT.”

Dall-E: Skapa bilder med AI

Du kan använda generativ artificiell intelligens för att kommunicera och skapa text. Men visste du att du också kan använda AI för att generera och manipulera bilder?

Ett bra exempel är verktyget Dall-E från OpenAI, som kan skapa unika bilder baserat på enkla textbeskrivningar som du skriver. Du kan till exempel testa med att skriva: ”En panda äter pizza och läser L&B Home”, eller ”En astronaut lyssnar i hörlurar”.

Dall-E panda leser L&B Home Dall-E astronaut wearing headphones-topaz
<
>
Dall-E genererar bilden: ”En panda äter pizza och läser Ljud & Bild.”

Baserat på datauppsättningar med miljarder bilder lyckas Dall-E sätta ihop nya avancerade varianter som nästan ser verkliga ut. Om du inte ber den att efterlikna en viss konstnärs stil, eller att skapa bilden som en teckning eller karikatyr.

Bilder kräver en enorm mängd maskininlärning och det finns så otroligt mycket information som ska in i varje bild att AI:n lätt kan skapa så kallade hallucinationer. Det vill säga att den skapar artefakter i bilden som inte har något med bilden att göra. Ett par hörlurar kan plötsligt ha frisbees som öronkåpor och en människa kan ha sex fingrar eller tre armar. Ansikten kan också se konstgjorda ut, men inte alltid.

Det är dock ingen tvekan om att bildgenerering har kommit långt på bara ett par år, och det är lätt att förutspå att det inom kort kommer att vara svårt att skilja äkta från falskt. Det här området kommer antagligen att explodera i framtiden och förändra allt från design, konst och reklam till produktionen av falska nyheter.

Slutsats: AI är klokt att sätta sig in i

När vi ser hur otroligt stort generativ AI har blivit på bara drygt ett år är det både spännande och fascinerande, men också otroligt skrämmande, att tänka på var den här tekniken kommer att befinna sig om bara några år. Och då har vi inte ens pratat om vad tekniken kan användas till inom ljud- och videoproduktion.

Vem kommer att kunna skilja på äkta och falskt i framtiden? Kommer artificiell intelligens att ta våra jobb? Ja, säkert en del av dem. Men där ny teknik kommer, skapas nya jobb. Ett som är säkert är att en person som kan använda artificiell intelligens kommer att vara mer eftertraktad än en som inte kan det. Så sätt igång och lär dig nu!

Några exempel på vad ChatGPT kan göra

Så får du ChatGPT att sammanfatta en text:

Du:

”Skriv en sammanfattning av detta juridiska dokument från ICJ. På svenska.” (Kopiera all text från den fullständiga PDF-filen av ICJ:s beslut om Israels operationer i Gaza)

ChatGPT:s svar (klicka på bilden för att läsa):

Så här kan ChatGPT skriva ett litet manus:

Du:

”Skriv manuset till en kortfilm, där huvudpersonen vaknar upp på en bänk i en park, utan kläder, och undrar var han är. Det visar sig att han inte längre är i sin hemstad London, utan har vaknat upp i en park i Paris bortom Eiffeltornet. Han har varken mobiltelefon eller pengar och försöker desperat att ta sig hem.”

ChatGPT:s svar (klicka på bilden för att läsa):

Så här kan ChatGPT skriva din jobbansökan:

Du:

”Skriv en jobbansökan till den här jobbannonsen”:

 • Chaufför klass CE
 • Arbetsgivare: Norsk Distribusjon og Lager AS
 • Arbetstitel: Förare, lastbil
 • Sista ansökningsdag: Snarast
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Lite om tjänsten: Modulvagnståg som kör mellan Oslo och Gardermoen

Krav för tjänsten:

 • Körkort klass CE
 • Måste snabbt kunna backa på plats med 25,25 meter
 • Uppstart kl. 20:007y
 • Vara kundvänlig
 • Vara framåtblickande
 • Vara mycket självständig och erfaren
 • Har erfarenhet av lastning och lossning på lager
 • Måste kunna göra sig förstådd på norska eller engelska

ChatGPT:s svar (klicka på bilden för att läsa):

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymdstationen under Berlin!

Ljud & Bild
Rulla till toppen