TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Exklusivt c-base

c-base

Ljud & Bilds utsända har besökt en unik hackerspace i Berlin – en gammal rymdstation från framtiden!

forfatter
Publicerad 2021-05-05 - 09:44

Under centrum av Berlin döljer underjorden vraket av en 4,5 miljarder år gammal rymdstation. De första resterna hittades 1995 nära Alexanderplatz och en ideell förening, c-base e.V., grundades med syftet att utforska och eventuellt rekonstruera detta unika arv från ett avlägset förflutet. Eller rättare sagt … en avlägsen framtid!

Det har gått mer än 20 år sedan rymdstationen hittades och sedan dess har en grupp frivilliga från konst-, vetenskaps- och teknikvärlden arbetat outtröttligt för att få fram hemligheterna ur alla vrakdelar som ligger begravda under staden. Namnet ”c-base” kommer från en av de allra första artefakterna som hittades 1995. Det stod skrivet med fullt läsliga bokstäver med vårt eget alfabet: ”c-base project – be future compatible.”

Medlemsområdet är den mer privata delen av den underjordiska installationen. Där finns bland annat ett robotlaboratorium och ett slags vardagsrum upplyst i häftiga färger, där medlemmar sitter med sina datorer och spelar. (Foto: c-base e.V.)

Tillbaka till dåtiden

Ytterligare studier av loggböckerna som hittades i den första upptäckta vrakdelen avslöjade mer information och sedan kunde sakta men säkert en bild av rymdstationens historia och öde skapas. C-base byggs på jorden av en avancerad mänsklig ras nästan 4,5 miljarder år in i framtiden, och syftet med rymdstationen är att terraforma andra planeter. Men när den enorma konstruktionen ska ge sig ut på sin långa resa mellan stjärnorna, för att hitta ett nytt hem åt mänskligheten, inträffar ett fel. Rumtidsreaktionen som ska skicka c-base långt bort från jorden viker tiden i stället för att vika rymden och skickar det enorma skeppet 4,5 miljarder år tillbaka i tiden till en förhistorisk version av jorden. C-base lämnar alltså aldrig sin omloppsbana runt jorden utan störtar i stället ner mot ytan ett par hundratusen år senare, där den begravs i myllan på den plats där Tysklands huvudstad Berlin finns i dag.

Detaljerad plan över den urgamla rymdstationen under Berlin, som sedan 90-talet har förvandlats till bl.a. hackerspace. (Foto: c-base e.V.)

Antennen står på Alexanderplatz

Bara några få delar av c-base-rymdstationen är synliga med blotta ögat – en av dem är den stora antennen som de flesta felaktigt tror är TV-tornet på Berlin Alexanderplatz. I själva verket är syftet med antennen är att ta emot och filtrera meddelanden från det intergalaktiska bakgrundsbruset!

En annan del av rymdstationen, som används i dag, är den så kallade multimodulstationen, som ligger i Berlin Mitte ungefär en kilometer från Alexanderplatz och rymmer c-base-föreningens mötesplats. Modulstationen är kamouflerad som lokaler i två våningar (bottenvåning och källare), varav en del är tillgänglig för allmänheten medan ett område i källaren är reserverat för föreningens medlemmar.

Om du tror på detta eller inte väljer du själv, men förutom myten om den begravda rymdstationen så finns det ett par fakta om c-base som ingen bestrider:

– c-base e.V. är en ideell förening med 700 kvadratmeters lokaler på Rungestrasse 20, Berlin Mitte.

– Föreningens lokaler består av ett barområde, undervisningsrum, en ljudstudio samt en del som bara är till för föreningens medlemmar, med bland annat workshops och salonger – men alla är välkomna att titta in och umgås med en öl och en match bordtennis i de allmänna lokalerna.

– Alla kan bli medlemmar i c-base e.V. Bland medlemsförmånerna är tillgång till alla föreningens faciliteter och områden, plus rabatt på öl i baren! I dagsläget har c-base ungefär 450 medlemmar.

– c-base är internationellt en av de mest kända så kallade hackerspace – en mötesplats för hackare och aktivister – och grundades 12 augusti 1995. Föreningens lokaler har funnits på flera olika platser i Berlin. Lokalerna är en permanent mötesplats för exempelvis den tyska Wikipedia-gruppen och det tyska Piratpartiet grundades i lokalerna 2006.

– c-base på nätet: www.c-base.org / Twitter: @cbase / Facebook: c-base Raumstation

Rundtur i c-base

Ordföranden för föreningen c-base e.V. heter Wulf Cuolmann. Han var vänlig nog att ge oss en guidad tur runt i lokalerna för Ljud & Bilds utsända.

Slussen

Ett slags tunnel av metalliskt material. Belysningen är blåaktig och kommer både uppifrån och nerifrån. I den högra väggen finns en inbyggd terminal där man kan registrera sig när man kommer till basen, berättar Wulf:

– När du går in kan du lägga handen här på skannern. Då blir du analyserad grundligt, och om datorn känner igen dig så blir du registrerad som ankommen i alla basens system.

Uppehållsrum för alla, båda medlemmar av c-base e.V. och gäster. (Foto: c-base e.V.)

Baren

Här ser c-base mest ut som ett gymnasium eller ett studentcafé, med en liten bar, ett bordtennisbord och mjuka stolar i hörnen. Men man lägger märke till en stor automat där man kan köpa öl när det inte finns personal i baren, samt ett antal gamla arkadmaskiner med klassiska datorspel som man kan spela gratis. Wulf säger:

– Här har vi replikatorn. Den känner du igen om du har sett Star Trek. Här kan du ta mat om du är hungrig och medlemmar kan utnyttja sin medlemsfördel, nämligen billigare öl, genom att knappa in sin användarkod här på panelen. Och vi har rekonstruerat de gamla spelmaskinerna så att man kan använda dem utan att betala. Pengar är överreklamerade, tycker vi.

Herrtoaletten

En vanlig allmän toalett med bås och pissoar. Och ändå … Wulf berättar om den gröna och ormliknande utomjordingen som breder ut sig under taket:

– Här är den enda levande enheten i stationen. Det är den så kallade symbionten som livnär sig på mänskligt avfall som den omvandlar till energi. På så sätt förser den hela rymdstationen med ström.

Soundlab

En klassisk ljudstudio som både används som replokal och för inspelning av internetradiosändningar, förklarar Wulf.

– Man känner på lukten att rummet brukade vara väldigt fuktigt. Det har vi varit tvungna att torrlägga. Nu använder vi det som ljudlabb för allt som har med akustik att göra.

c-base nerd area
Så kallade Nerd Area är bara för medlemmar. (Foto: c-base e.V.)

Members only

Ingången till området som bara är för medlemmar är ännu en slussliknande gång och innan vi går igenom trycker Wulf på en knapp som startar ett larm som säger: ”Alien Alarm, Alien Alarm, Alien Alarm.”

Ordföranden förklarar:

– Alla är hjärtligt välkomna, men vi är inte så sugna på att ha vilt främmande som ränner runt här nere. I den offentliga delen av basen har vi inte lika mycket känslig infrastruktur, och många medlemmar har också sina datorer här nere.

Medlemsområdet har bland annat ett robotlaboratorium, en vanlig verkstad, styrelsens kontor och ett slags vardagsrum där medlemmarna sitter med sina datorer när de programmerar och spelar.

Förutom de ovan nämnda rummen har c-base ett bibliotek fyllt med analoga böcker och en bokskanner, som aktiva medlemmar sakta men säkert använder för att digitalisera samlingen. Dessutom kan man hyra ett seminarierum med plats för 25 personer.

Cryptoparty

Offentliga möten för användare och utvecklare som är intresserade av kryptering och säkerhet. Bland annat Tor, OpenPGO och kryptering av lagringsmedia. Här kan alla, särskilt nybörjare, lära sig allt om att skydda sina data från företag och myndigheter.

Pure Data

Första och tredje torsdagen i varje månad möts en grupp användare av Pure Data (http://puredata.info/), ett visuellt programmeringsspråk med öppen källkod som låter videokonstnärer, musiker och andra skapa programvara i ett grafiskt gränssnitt utan att koda.

Sailfish OS & Jolla

Jolla är ett finskt företag och en avknoppad del av Nokia, där grundarna hjälpte till att utveckla MeeGo-operativsystemet (som bland annat användes i Nokia N9 från 2011), innan de grundade Jolla och utvecklade Sailfish baserat på kärnan i MeeGo. C-base tillhandahåller lokaler för en tysk grupp av programmerare och Sailfish-användare, som gör sina egna modifieringar av operativsystemet.

The Telecommunist International

En revolutionär teleoperatör med aktiviteter i Montreal, New Orleans, Nottingham och Berlin har anslutningar till både fackföreningen ver.di och hacker-scenen på c-base. Här håller de regelbundet workshops om nätpolitiska ämnen samt fester med en revolutionär stämning.

Ubuntu

En grupp Ubuntu-utvecklare har också sin fasta mötesplats på c-base.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Icke-eldkastare? Jo det är det! Myndigheterna i Karlsruhe kan inte se det roliga med Elon Musks "Not a Flamethrower".
Är detta framtidens ihoprullbara dator? I samband med företagets egen Tech World '22-konferens visade Lenovo upp ett 'proof of concept' av en rullbar skärm för mobiler och datorer.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Följ Ljud & Bild