TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

LED-skärmar med perovskit laddar din mobiltelefon och läser ditt fingeravtryck

Glöm gamla tråkiga skärmar som bara visar en bild. Snart kan skärmen känna igen vad du pekar på, läsa ditt fingeravtryck och mäta din puls.

Av / 2024-04-17 - 15:14
LED-skärmar med perovskit laddar din mobiltelefon och läser ditt fingeravtryck

Forskare vid Linköpings universitet har nyligen uppfunnit en helt ny typ av display. I stället för vanliga lysdioder använder de ett kristallint ämne som kallas perovskit. Det har en närmast magisk förmåga att avge ljus samtidigt som det kan känna av sin omgivning.

LED-display med Perovskitt - illustrasjon Linköping universitet-topaz-2
Illustration: Linköping universitet

En revolution för mobiler och smartklockor?

Tänk dig att ha en av dessa perovskitskärmar på din mobiltelefon eller smartklocka. Den kan spara ström genom att fungera som en solpanel när den inte visar något. Så fort du lyfter klockan eller mobilen för att titta på den känner skärmen av det och tänds. Du kan skrolla och skriva genom att röra vid den, och låta den skanna ditt fingeravtryck för att logga in. Klockan mäter även din puls när du tränar. Inga ytterligare sensorer behövs.

Perfekt för bärbara datorer

När du sätter dig ner för att arbeta på datorn behöver du inte komma ihåg något lösenord, det räcker att du sätter fingret på skärmen – så skannar den ditt fingeravtryck och loggar in dig på ett säkert och smidigt sätt.

När du arbetar känner skärmen av var du trycker och kan ge dig intuitiv kontroll. Behöver du signera ett dokument? Skriv bara direkt på skärmen med fingret så blir din signatur perfekt digitaliserad.

Det här är visserligen teknik som redan finns, men idag kräver den flera olika typer av sensorer inbyggda i en och samma produkt. Det är mer komplicerat, det finns fler enskilda komponenter som kan gå sönder, och det gör hela produkten mindre kompakt.

Annons

Och eftersom varje enskild anslutning mellan komponenterna genererar mer värme är den också mindre energieffektiv.

LED-display med Perovskitt Foto Thor Balkhed Linköping Universitet-topaz
Prototyp av LED-skärm med perovskit. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet

Hela skärmen är aktiv

Perovskitskärmen är dock inte bara en passiv bildvisare – den är en aktiv sensor. Om du blir stressad när du bläddrar igenom mejlen kan skärmen känna av det genom subtila skakningar i dina fingertoppar, vilket ger dig en vink om att ta en andningspaus.

Medan du tar en kaffepaus fungerar skärmen som en solpanel som laddar sig själv med hjälp av solstrålarna genom fönstret. På så sätt sparar du både ström och miljö medan du arbetar.

Låter det för bra för att vara sant?

Tja, det finns – naturligtvis – fortfarande en del utmaningar. Perovskite är inte lika stabilt som de material som används i dagens LCD- och OLED-skärmar. Prototyperna är naturligtvis mycket mindre än de som behövs för riktiga skärmar, och de fungerar bara i några timmar innan de blir instabila och slutar lysa. Och än så länge är upplösningen för låg för att läsa av fingeravtryck.

Forskarna bakom tekniken har dock stor tilltro till den. De arbetar med att förbättra hållbarheten och tror att problemen kommer att vara lösta inom tio år. Och upplösningen kan ökas genom att göra pixlarna mindre. Faktum är att storleken på pixlarna teoretiskt sett bara kan begränsas av ljusets våglängd.

LED-display med Perovskitt 2 Foto Thor Balkhed Linköping Universitet-topaz
Foto: Thor Balkhed Linköping Universitet

Med tanke på att kvantprickar som bildskärmsteknik presenterades för världen först 2010 (och det var LG – inte Samsung – som tillsammans med ingenjörer vid MIT var bland pionjärerna), och än så länge bara finns i en blek version – nämligen som färgfilter i LCD-skärmar från bland annat Samsung och TCL, kan tio år vara alltför optimistiskt för perovskite bildskärmsteknik.

Låt oss gå tillbaka till 2009, då perovskite först hyllades för sin potential som framtidens solcellsmaterial. Idag, 15 år senare, finns det fortfarande ingen massproduktion med materialet. Så vi kommer inte att hålla andan, men vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen med intresse.

Källor:

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Jony Ive och Sam Altman samarbetar kring AI-enhet

AI kan göra video av dina drömmar

Framtidens spel en AI-hallucination?

Genombrott för fusionsreaktorer

Upprörande bilder från xAI

Snapdragon 8 Gen 4 kommer att bli blixtsnabb

Olycka när Kina skjuter upp satelliter

Nu kommer röstassistenten från ChatGPT

Som att låna benen av en bergsget!

Gemini AI blir snabbare och smartare

Eldsprutande robothund mot ogräset

Gratis, superkraftig AI utan begränsningar