Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 6 kompaktkameror

Något för varje smak

Att välja kamera handlar ofta om pris. Det borde handla om kvalitet. Man får alltid vara beredd på att betala för kvalitet.
Ljud & Bild tycker
God bildkvalitet. Skarp optik. Lättanvänd skärm. Snabb avtryckare. Bra batteritid.
Mycket brus över ISO 400. Färglös pekskärm. Kraftig videokomprimering.
Specifikationer

14,1 megapixlar
5x zoom, 24–120 mm
1080i-video
3,0-tums LCD, 230 000 punkter
4 000 kr

Bland de här sex finns det ett par riktiga pärlor. Samtliga kostar lite mer än snittpriset för småkameror i dessa dagar, men det är de värda tycker vi. Om man uppskattar bildkvalitet, vill säga. I det här testet har vi dessutom tittat närmare på två modeller som skiljer sig från den vanliga kompaktklassen, genom att de har egenskaper som man annars bara hittar hos spegelreflexer.

Fördelar
De flesta föredrar kompaktkameror. De är små, billiga, enkla att använda och bilderna blir bra i de flesta fall. Det finns fler likheter än olikheter om man jämför kameror i prisklassen 2 000–4 000 kronor. Många av egenskaperna, som vidvinkel, mycket zoom, smart automatik och HD-video med ljud, är snarare regel än undantag. Moderna kameror hjälper fotografen att ta bättre bilder. De analyserar motivet, justerar exponering, sätter på blixt när det behövs, letar efter ansikten att fokusera på, samt ser till att ljuskänsligheten stämmer med ljusförhållandena. Man behöver bara sikta och trycka.

Nackdelar
Dessvärre innebär den ringa storleken också ett par nackdelar. Små kameror med mycket zoom leder till optiska svårigheter som kan sätta sina spår i vissa bilder. De stora förändringar i bildvinkel som kraftig zoom kan orsaka, leder till förlust av ljus i hörnen, avtagande skärpa ut mot kanterna och synlig förvrängning. Kamerornas relativt dåliga optiska ljusstyrka innebär att de måste höja ljuskänsligheten på bildsensorn som fångar upp ljuset från objektivet. Det orsakar brus. Problemet är mer framträdande med kompaktkameror än spegelreflexer eftersom små kameror har mycket mindre pixlar som är fördelade på en pytteliten yta.

Kamerorna
Av de sex testdeltagarna skiljer sig Canon PowerShot G12 och Nikon Coolpix från mängden genom att de har full manuell kontroll över alla funktioner. Och så kan de lagra bilderna i råformat, så att fotografen kan ”framkalla” bilderna efteråt och göra justeringar så att de passar den personliga smaken. De två modellerna kostar lite mer än de övriga, men är också betydligt mer avancerade och har många av de egenskaper man hittar hos spegelreflexer.
Bland de fyra enklare är Casios nya H20G den billigaste. Den har 10x zoom, HD-video och GPS-taggning av bilderna. Panasonic Lumix FX700 har bara 5x zoom, men däremot en pekskärm och nästan inga knappar. Precis som Canon Ixus 1000 HS har den HD-video, men Canon-kameran har hela 10x zoom – fast tyvärr bara från 36 mm, så den har ingen riktig bra vidvinkel. Det har däremot Fujifilm FinePix F300EXR, som dessutom har imponerande 15x zoom.

Vad vi testade
Kamerorna testades med högsta upplösning och kvalitet. De utsattes för samma motiv inomhus och utomhus. Upplösningen mättes mot en färgplansch, färgmättnaden mot en färgkarta. Färgtemperaturen kontrollerades dessutom i blandljus inomhus. Kvaliteten på videoinspelning har också jämförts.
Optiken granskades mot en testplansch för att avslöja förvrängningar och förlust av ljus och skärpa. Samtliga tekniska parametrar som påverkar bildkvaliteten undersöktes, tillsammans med intrycken av användningen och antalet funktioner. Alltihop betygsattes slutligen mot de rekommenderade riktpriserna.

Annons

Produkter i testet

Nikon Coolpix P7000

Superstark utmanare

Nikon har försökt sig på en proffskompakt förut, men den glömmer man så fort man ser bilderna från nya P7000.

Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Exakt ljusmätning. 7x zoom.
Långsam lagring. Tröga reaktioner. Långsam bildhastighet. Högt pris.

Canon PowerShot G12

Nästan komplett

Canon tar god tid på sig med G-serien och finputsar varje ny modell noggrant. G12 är den allra bästa hittills, en dröm för proffs och seriösa amatörer.

Skarp optik. Snabba reaktioner. Överskådlig skötsel. Vridbar skärm.
Optisk färgbrytning. Långsam bildhastighet. Högt pris.

Canon Ixus 1000HS

Bara nästan

Efter 10 år med Ixus släpper Canon en kamera som både gläder och irriterar oss.

Mycket hög bildkvalitet. Skarp 1080-HD-video. Ont om brus.
Eländig batteritid. Saknar vidvinkel. Högt pris.

Casio Exilim EX-H20G

Resesällskapet

Den här kameran vet var du har varit. Och det hjälper inte att gömma sig.

Hög bildkvalitet. Smart GPS-taggning. 1000 bilders batteritid. Bra pris.
Grumlig HD-video. Oexakt vitbalans.

Fujifilm FinePix F300EXR

Blixtsnabb och avancerad

I den här kameran har Fujifilm stoppat i egenskaper som ska ta den ända till toppen.

God bildkvalitet i EXR-läge 15x zoom. Snabb autofokus. Gedigen byggkvalitet.
Blixten kan inte låsas. Brus på hög ISO. Grumlig HD-video. Låg bildhastighet.

Panasonic Lumix DMC-FX700

Peka och tryck

En dag kanske alla kameror har pekskärm. Fördelarna är i alla fall många, och nackdelarna få.

God bildkvalitet. Skarp optik. Lättanvänd skärm. Snabb avtryckare. Bra batteritid.
Mycket brus över ISO 400. Färglös pekskärm. Kraftig videokomprimering.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.