Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Canon PowerShot G12

Nästan komplett

Canon tar god tid på sig med G-serien och finputsar varje ny modell noggrant. G12 är den allra bästa hittills, en dröm för proffs och seriösa amatörer.
Ljud & Bild tycker
Skarp optik. Snabba reaktioner. Överskådlig skötsel. Vridbar skärm.
Optisk färgbrytning. Långsam bildhastighet. Högt pris.
Specifikationer
10 megapixlar 5x zoom, 38–140 mm 720-video 2,8-tums LCD, 461 000 punkter 5 800 kr

Som proffskompakt betraktad uppfyller G12 alla krav utom när det gäller storleken. Den är ungefär lika stor som en Olympus PEN-kamera, fast har inte utbytbar optik.
Sådana här kameror kallas för klassens proffskameror eftersom de lagrar både JPEG- och råfiler och har full kontroll över ljusmätning och exponering. De har dessutom stora knappar och reglage, så att de kan användas även med handskar på. Viktigast av allt är dock att de har en mycket högre bildkvalitet än vanliga småkameror, eftersom bildsensorn har större yta och fler ljussensorer.
Allt finns på plats i G12. Främst en 10-megapixlars bildsensor, möjligheten att lagra både obehandlade råfiler och komprimerade JPEG-filer, HD-video med 720-upplösning, blixtsko med TTL-ljusmätning, hybrid-bildstabilisator, ljusstark zoomoptik och till och med en liten optisk sökare utöver den vänd- och vridbara 2,8-tumsskärmen med 461 000 bildpunkter.
 
Användning
Kameran är måhända relativt stor, men det finns knappar och rattar överallt. Vilket gör att det är ont om plats för tummen på baksidan. Men allt man behöver är oftast placerat på utsidan av kameran, inte i menysystemet. Vilket gör handhavandet till en barnlek. Exponeringskompensation, ljuskänslighet, exponeringsmetod, allt är placerat på stora reglage. En inställningsratt på baksidan och en på framsidan underlättar att ändra inställningar blixtsnabbt, och man kan lägga in de mest använda inställningarna i snabbvalen som heter C1 och C2 på funktionsratten på ovansidan. En ofta använd funktion, till exempel bildformat, kan läggas på en snabbknapp. Dessvärre är bildhastigheten bara 0,7 bilder per sekund, vilket är snålt för en proffskamera. Och den optiska sökaren är så liten att den är snudd på oanvändbar.
 
Bildkvalitet
Canon har inte bommat med uppgraderingen från G11 till G12. Det enda vi kan klaga på är att det fortfarande går att skönja färgbrytning i bilderna. Men det är ett marginellt problem. Optiska prestanda är mycket höga och skärpan är överlag bra även ut mot hörnen. Lite linjeförvrängning finns det, särskilt vid 28 mm, men i praktiken går det absolut att leva med. Färgerna i JPEG-filerna är lite övermättade och ljusmätningen har en tendens att överexponera motiv med mycket ljus och hög kontrast, så man får komma ihåg att kompensera för detta. Brus syns inte plågsamt mycket förrän vid ISO 3200, annars går det att leva med och dämpas enkelt vid efterbehandlingen av råfiler.
Videokvaliteten är definitivt godkänd och mycket högre än från vanliga kompaktkameror. Skärpan och detaljeringen är god.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Nikon Coolpix P7000

Superstark utmanare

Nikon har försökt sig på en proffskompakt förut, men den glömmer man så fort man ser bilderna från nya P7000.

Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Exakt ljusmätning. 7x zoom.
Långsam lagring. Tröga reaktioner. Långsam bildhastighet. Högt pris.

Canon Ixus 1000HS

Bara nästan

Efter 10 år med Ixus släpper Canon en kamera som både gläder och irriterar oss.

Mycket hög bildkvalitet. Skarp 1080-HD-video. Ont om brus.
Eländig batteritid. Saknar vidvinkel. Högt pris.

Casio Exilim EX-H20G

Resesällskapet

Den här kameran vet var du har varit. Och det hjälper inte att gömma sig.

Hög bildkvalitet. Smart GPS-taggning. 1000 bilders batteritid. Bra pris.
Grumlig HD-video. Oexakt vitbalans.

Fujifilm FinePix F300EXR

Blixtsnabb och avancerad

I den här kameran har Fujifilm stoppat i egenskaper som ska ta den ända till toppen.

God bildkvalitet i EXR-läge 15x zoom. Snabb autofokus. Gedigen byggkvalitet.
Blixten kan inte låsas. Brus på hög ISO. Grumlig HD-video. Låg bildhastighet.

Panasonic Lumix DMC-FX700

Peka och tryck

En dag kanske alla kameror har pekskärm. Fördelarna är i alla fall många, och nackdelarna få.

God bildkvalitet. Skarp optik. Lättanvänd skärm. Snabb avtryckare. Bra batteritid.
Mycket brus över ISO 400. Färglös pekskärm. Kraftig videokomprimering.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.