Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nikon Coolpix P7000

Superstark utmanare

Nikon har försökt sig på en proffskompakt förut, men den glömmer man så fort man ser bilderna från nya P7000.
Ljud & Bild tycker
Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Exakt ljusmätning. 7x zoom.
Långsam lagring. Tröga reaktioner. Långsam bildhastighet. Högt pris.
Specifikationer
10 megapixlar 7x zoom, 28–200 mm 720-video 2,8-tums LCD, 921 000 punkter 5 500 kr

Egentligen skulle det ju bara fattas annat än Nikon skulle ge Canon, Panasonic och Leica en kamp i proffsklassen för kompaktkameror. Föregångaren P6000 lyckades inte helt och hållet, men med P7000 har Nikon gjort mycket rätt. Kameran är förhållandevis stor, men å andra sidan har det blivit plats för lättanvända knappar och en optisk sökare. P7000 har dessutom längst zoom i klassen, från 28 till 200 mm med relativt bra ljusstyrka – åtminstone på 28 mm: f2,8.
Bildsensorn med 10 megapixlar är lika stor som i Canon G12, alltså mycket större rent fysiskt än i en vanlig småkamera. Funktionsnivån påminner mer om en spegelreflex, med full kontroll över exponering och ljusmätning. Här finns även 720-HD-video, blixtsko med TTL-ljusmätning, optisk bildstabilisator och en möjlighet att lagra bilder i råformat och JPEG. Märkligt nog har Nikon valt att hålla fast vid sitt eget NRW-råformat, som hittills haft begränsat stöd i programvaror för bildredigering, utom i Nikon Capture och View NX. NRW-filer kan konverteras till JPEG-filer i kamerans menysystem.
 
Användning
P7000:s storlek betyder gott om plats åt fingrarna. Knappar och reglage är enkla att nå och framför allt är det överskådligt och praktiskt att ha så många viktiga funktioner utanpå kameran i stället för att behöva bläddra i menyer. Precis som med Canon G12, faktiskt. Nikon har givit kameran inte färre än tre minnesplatser som man kan lagra fasta inställningar i, och som nås från funktionsratten på toppen. ISO, filmformat och vitbalans (bland annat) väljs med knappen i mitten av inställningsratten till vänster. Och så går det att lägga en funktion man använder mycket i Fn-knappen på framsidan till höger om objektivet.
Inställningar ändras med de två rattarna på baksidan, och AV/TV-knappen på toppen kan sätta på och stänga av en av fem valda parametrar.
 
Bildkvalitet
Kräsna fotografer lär bli hänförda när de ser hur hög kvaliteten är. Nikon har verkligen fått det viktigaste att klaffa i P7000. Optiska prestanda är enastående. Visserligen finns det linjeförvrängning – som kameran kan kompensera för själv – men skärpan är mycket hög och framför allt jämn. Nästan oavsett bländare och brännvidd. Färgbrytningar syns bara undantagsvis, och då bara marginellt, och det är inga problem med ljusförlust ut mot hörnen.
Objektivet är känsligt för ströljus, det är det enda vi kan klaga på.
Brus är inte heller något problem förrän vid ISO 3200, och färgerna, kontrasten och detaljskärpan är väldigt bra. Till och med för att vara en proffskompakt.
Även videokvaliteten är god, men man ska inte panorera för fort, då hackar bilden märkbart.

Också i detta test:

Canon PowerShot G12

Nästan komplett

Canon tar god tid på sig med G-serien och finputsar varje ny modell noggrant. G12 är den allra bästa hittills, en dröm för proffs och seriösa amatörer.

Skarp optik. Snabba reaktioner. Överskådlig skötsel. Vridbar skärm.
Optisk färgbrytning. Långsam bildhastighet. Högt pris.

Canon Ixus 1000HS

Bara nästan

Efter 10 år med Ixus släpper Canon en kamera som både gläder och irriterar oss.

Mycket hög bildkvalitet. Skarp 1080-HD-video. Ont om brus.
Eländig batteritid. Saknar vidvinkel. Högt pris.

Casio Exilim EX-H20G

Resesällskapet

Den här kameran vet var du har varit. Och det hjälper inte att gömma sig.

Hög bildkvalitet. Smart GPS-taggning. 1000 bilders batteritid. Bra pris.
Grumlig HD-video. Oexakt vitbalans.

Fujifilm FinePix F300EXR

Blixtsnabb och avancerad

I den här kameran har Fujifilm stoppat i egenskaper som ska ta den ända till toppen.

God bildkvalitet i EXR-läge 15x zoom. Snabb autofokus. Gedigen byggkvalitet.
Blixten kan inte låsas. Brus på hög ISO. Grumlig HD-video. Låg bildhastighet.

Panasonic Lumix DMC-FX700

Peka och tryck

En dag kanske alla kameror har pekskärm. Fördelarna är i alla fall många, och nackdelarna få.

God bildkvalitet. Skarp optik. Lättanvänd skärm. Snabb avtryckare. Bra batteritid.
Mycket brus över ISO 400. Färglös pekskärm. Kraftig videokomprimering.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.