Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Logitech Zone True Wireless

Öronproppar speciellt till kontoret

Om du inte vill sitta med stora hörlurar under videomötena är Logitech Zone True Wireless ett diskret alternativ.

Skrivet av / 2022-08-23 - 10:00
Logitech Zone True Wireless
John Hvidlykke

Det låter enkelt, men det är det inte. Även om både datorn mobilen har allt som behövs inbyggt så kan det vara svårt att göra sig förstådd på videomöten. En bra webbkamera underlättar. Men så är det den där lilla detaljen med ljudet. Och där kommer både mikrofonen och högtalarna till korta, oavsett om de sitter i telefonen eller mobilen.

Logitech Zone True Wireless är ett försök att göra ljuddelen av videomötena bättre. I grund och botten handlar det om ett par trådlösa öronproppar med elektronisk brusreducering (ANC), men de är speciellt konstruerade för att integreras med mötesprogram som Zoom och Teams.

Öronpropparna ser ut som de flesta helt trådlösa för hemmabruk. De relativt små öronpropparna är grafitgrå och ganska diskreta. En ovanlig detalj är att yttre delen dem är täckt med tyg.

Logitech Zone True Wireless Earbuds
Logitech Zone True Wireless ser ut som alla andra helt trådlösa öronproppar. Men de är gjorda speciellt för möten. (Foto: Logitech)

Laddningsfodralet är tillräckligt litet för att passa i de flesta fickor. Fodralet klarar två fulla laddningar och kan laddas trådlöst, eller med en USB-C-kabel.

Två anslutningsmetoder

Precis som andra hörlurar kan Logitech Zone True Wireless anslutas via Bluetooth. Det görs med en knapp på fodralet och fungerar utan problem. Men eftersom Bluetooth långt ifrån alltid är stabilt, och det dessutom finns en viss fördröjning i ljudet (lag), kan man i stället använda en medföljande USB-dongel, vilket ger en stabilare och snabbare uppkoppling. Precis som vi är vana vid att se till trådlösa gaming-headsets.

Logitech Zone True Wireless Graphite Box Content Eartip
Förutom själva öronpropparna och laddningsfodralet får man extra gummitoppar, laddkablar, USB-ljudadapter – och ett fodral för alla tillbehör. (Foto: Logitech)

Gjorda för kontoret

Logitech Zone True Wireless är certifierade för användning med Microsoft Teams, Zoom, Google Meet och Google Voice. Och Logitech lovar dessutom att de även fungerar med andra digitala mötesplattformar.

Integration eller inte, man kan utan problem använda ett helt vanligt par hörlurar till videomöten. De flesta mötesprogramvaror stöder enkelt ljudhårdvaran som är installerad på datorn.

Men med sin storlek och en fyrkantig ”business-design” är Logitech Zone True Wireless betydligt mindre iögonfallande på skärmen än till exempel ett enormt gaming-headset – även om du bedyrar att du bara har lånat det av din tonårige son!

Logitech Zone True Wireless Woman on video screen
De små trådlösa öronpropparna är diskreta och drar inte till sig uppmärksamhet på skärmen. (Foto: Logitech)

Problemfritt

Och Logitech gör jobbet briljant. Det är smidigt att komma igång. Lika enkelt som att ansluta ett Bluetooth-headset eller ett headset med en trådlös USB-adapter.

Testexemplaret av Logitech Zone True Wireless satt ganska stabilt och bekvämt i mina annars ganska öronproppsovänliga öron. Jag kunde använda det i flera timmar utan mycket obehag. Till och med under en värmebölja.

Och så låter det låter bra. Hifi-funktioner är inte ett avgörande krav för ett headset som är avsett för videomöten, det behöver egentligen bara bra talförståelse, men inte djup, fast bas eller luftig diskant. Men förutom att göra det enkelt att hänga med i samtalen under Zoom-möten lyckas Zone True Wireless även fungera som en musikalisk ljudbubbla när du behöver ta en paus från dina kollegors planlösa pladder. Och då hjälper ANC till.

Läs också Jobbar du hemifrån? Då behöver du ett ordentligt headset! Mycket av tiden på kontoret ägnas åt videokonferenser och andra digitala samtal. Då behöver du kunna höra – och bli hörd! Vi berättar vilket headset du ska ha.

OK brusreducering

Den elektroniska brusreduceringen är möjligtvis inställd annorlunda än i vanliga ANC-öronproppar. Den dämpar ljud från omgivningen. Men inte lika våldsamt som bra civila ANC-hörlurar. Knarrande kontorsstolar och djupa frekvenser kvävs effektivt, medan knattrande tangenter bara dämpas en smula.

De flesta ANC-hörlurar har ett hörbart sus från elektroniken när brusreduceringen är aktiverad. Och Logitech-propparna är inte de mest ljudlösa vi har hört. Men suset hörs bara i tysta omgivningar – och det är inte på sådana platser som elektronisk brusreducering är mest meningsfull…

Logitech Zone True Wireless har naturligtvis ett Transparency-läge, där ljudet från omgivningen skickas in i öronen. Det fungerar utmärkt. Både ANC och omgivningsljud är antingen/eller. I appen kan man välja antingen ANC, omgivningsljud eller ingenting.

För ett kontorsheadset är det lite förvånande att Zone True Wireless är helt vattentäta. Propparna är IP68-klassade, vilket är den bästa täthetsgraden, och kan därför användas i alla slags väder och tål till och med att bli helt nedsänkta i vatten. Vilket sker alldeles för sällan på de möten som jag blir inbjuden till.

Logitech Zone True Wireless GroupShot
Laddningsfodralet har ström för två laddningar och kan laddas trådlöst. (Foto: Logitech)

Krånglig styrning

Styrningen är inte enkel. I instruktionerna kan man se hur man slår på och av mikrofonen, startar och stoppar musiken och växlar till mötesljud med hjälp av korta och långa tryckningar på knappen på höger respektive vänster sida.

Sådant här brukar vara okomplicerat. Men det finns bara en knapp på den högra öronproppen, vilket gör både förklaringen och styrningen meningslös. Den vänstra proppen är täckt av tyg, och inga försök avslöjar att det finns någon dold knappfunktion där.

Problemet är mindre än man kan befara. Det är ändå alltid enklare att styra helt trådlösa hörlurar med appen i mobiltelefonen. Och när propparna är påslagna hörs mötesljudet automatiskt i öronen när Zoom eller Teams startas.

Konkurrenter

Jag har inte sett helt trådlösa öronproppar specifikt för mötesbruk förut. Men det betyder inte att Logitech Zone True Wireless helt saknar konkurrenter. Kan du leva med ett trådbundet headset finns det en billigare modell i Zone-serien som kostar en bråkdel och ger helt dugligt ljud för möten. Ljudkvaliteten är dock endast lämpad för samtal och det finns ingen brusreducering.

En överraskande konkurrent är EPOS GTW 270 Hybrid, som är ett helt trådlöst gaming-headset. EPOS-propparna har både Bluetooth och en fördröjningsfri anslutning med USB-dongel. Och de kostar numera ungefär hälften av vad Logitech vill ha för Zone True Wireless. Man får däremot klara sig utan ANC.

Slutsats

Logitech Zone True Wireless är en behagligt enkel lösning för att få bra ljud på mötena. Och de löser inte bara den uppgiften perfekt, utan lägger till ett par extra fördelar också. För det första är de riktigt eleganta och diskreta och distraherar inte under samtalen. Och för det andra utmärker de sig med utmärkt ljudkvalitet och en välfungerande elektronisk brusreducering. Så du kan fortsätta använda dem efter jobbet för att lyssna på musik på vägen hem eller när du tränar.

Tyvärr är öronpropparna onödigt dyra jämfört med brusreducerande öronproppar för hemmabruk – som ju också kan användas på videomöten. Den trådlösa USB-mottagaren är praktisk. Men man kan misstänka att Logitech har saltat priset eftersom Zone True Wireless är en produkt för kontorsbruk – där man är mer van att betala ett högre pris än vad privata användare är när de betalar med egna pengar.

Karakter
Logitech Zone True Wireless
Premium

Ljud & Bild tycker

Gör vad de är gjorda för att göra. Och mer än så: Ljudet är faktiskt alldeles utmärkt. Sitter bra i örat. Varför måste de kosta så mycket mer än civila trådlösa ANC-hörlurar? Styrningen är lite ologisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigaste Apple-skärmen är nästan mitt i prick

Jabras webbkamera är både snygg och smart

Så enkelt är det att få bra ljud på Zoom-mötet

En ny nivå på Teams-möten

Hållbar eller gröntvättad?

Bli ditt eget videoteam med Logitech Mevo

Mycket bättre än laptop-kameran

TravelMate P6: PC med resfeber

Drömdatorn för digitalt kreativa

Perfekta digitala möten till ett häftigt pris

Ljud & Bild
Rulla till toppen