TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Logitech Mevo Start

Videostudio i handväskan

Logitechs trådlösa kameror ger dig samma funktioner som tidigare krävde ett helt videoteam. Sänd live med flera kameror, direkt från mobilen!

forfatter
Publicerad 2021-11-13 - 09:53
Karakter
Logitech Mevo Start
L&B tycker
Ett helt live videoproduktionssystem som ryms i en väska och som styrs från mobilen!
De mest avancerade funktionerna är ännu så länge ”coming soon”. Windows-appen är farlig!
Specifikationer
 • Typ: Webbkamera
 • Max upplösning: 1920 x 1080/24; 29,97; 30 fps
 • Stödda upplösningar: 480p, 720p, 1080p
 • Sensor: Sony IMX307 1/2,8 tum CMOS
 • Optik: Full HD f/2,8
 • Bildvinkel: 83,7° (motsvarande 24 mm)
 • Styrning: Mevo Camera (Android/iOS), Mevo Multicam (Android/iOS), Webcam App (Mac/Windows)
 • Fokus: Autofokus
 • Mikrofon: 3 x MEMS mikrofon-array
 • Ljudupplösning: 16 bit/48 kHz
 • Inspelning: H.264, H.265 (HEVC) på MicroSD-kort
 • Batteritid: 6 timmar, laddas via USB-C
 • Mått/vikt 34 x 75 x 87 mm (BxHxD)/232 g
 • Anslutning: WiFi5, Bluetooth 4, LTE (via mobil)
 • Anslutningar: USB-C (laddning, data och ljud), 3,5 mm-minijack (mikrofon), 1/4-tums stativgänga
 • Webb: eu.mevo.com
Riktpris: 4500Pr. 2021-11-13 Produktsida

Kamera 1… redo!

Kamera 2 … redo för supernärbild.

… och KÖR, kamera 2!

Om det alltid har bott en videoproducent i dig, men du aldrig har haft råd med en professionell studio eller ett produktionsteam, så verkar Logitech Mevo som rena gudagåvan.

Logitech Mevo Start är en trådlös kamera som har allt. Komplettera bara med en mobil. (Foto: Mevo)

Logitech Mevo Start är en trådlös kamera av samma storlek som en stor webbkamera. Den avlånga, rundade kameran kan hållas relativt bekvämt i handen, men är gjord för att monteras på en tripod eller ett kamerastativ med kvartstums standardfäste i botten. Mevo, som i dag är en underavdelning till Logitech, säljer även olika typer av bords-, vägg- och golvstativ.

Kamerorna kan köpas individuellt eller i set om tre delar. Vi testade ett set i tre delar. Observera dock att priset vi angett är för en kamera.

Man kan köpa ett paket med tre kameror, vilket utökar möjligheterna med kreativa klipp från olika kameravinklar. (Foto: Mevo)

Allt i en enhet

Mevo-kameran är en självbärande enhet med inbyggd mikrofon och en batteritid på sex timmar. USB-C-porten på baksidan har tre syften: laddning, dataanslutning när kameran används med kabel, samt ljudingång för en USB-mikrofon – till exempel någon av Logitechs egna Blue-mikrofoner. Man kan också koppla in en analog mikrofon via en minijack-ingång.

Logitech Mevo Start stand
Kameran har en inbyggd mikrofon, men man kan ansluta en USB-mikrofon eller en analog mikrofon via minijack. (Foto: Mevo)

Sensorn i kameran kan spela in i Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) och det finns 3x digital zoom. Inspelningarna görs i formaten H.264 och H.265 och i kvaliteter från 750 till 5 000 kbit/s.

Videoproducent i en app

Mevo Multicam-appen, som finns till Android och iOS, ger en möjlighet att göra riktigt proffsiga videoinspelningar live från mobilen. På mobilskärmen ser man videosignalen och volymen från alla anslutna Mevo-kameror, samt den färdiga videofeeden. Man kan zooma in varje enskild kamera och växla mellan dem med en tryckning på skärmen. Det finns naturligtvis en lång rad olika övergångseffekter att välja mellan. Förutom manuell växling mellan kamerorna kan man välja automatisk klippning efter ett visst tidsintervall eller en AI-styrd klippning.

Videoströmmen kan sändas live på YouTube, Facebook, Vimeo eller Twitch, men även lagras i telefonen. Slutligen kan varje kamera lagra sin egen video på ett microSD-kort.

Kamera-appen kan automatiskt klippa mellan flera videokällor under tiden du visas på skärmen – och sända live på Facebook eller YouTube. (Foto: Mevo)

Kräver snabb anslutning

Kamerorna kan kopplas till mobilen via WiFi (802.11ac), men eftersom det inte är givet att man har tillgång till ett stabilt trådlöst nätverk där man ska sända live, kan man även koppla upp kamerorna via deras eget nätverk, där en av kamerorna fungerar som samlingspunkt och sedan sänder till sociala medier via mobilens uppkoppling. Om Full HD ska överföras behövs det minst 3 Mbit/s per kamera i bandbredd.

Multicam-appen fungerar riktigt övertygande och även om man inte förvandlas till ett professionellt videoproduktionsteam som genom ett trollslag så kan man göra riktigt övertygande inspelningar med klippningar mellan olika kameravinklar.

Även om appen kan göra mycket redan i dag så är den fortfarande under utveckling. På Mevos hemsida lovar de att man i framtiden kommer att kunna använda bland annat bild-i-bild, NDI-integrering med professionella IP-kamerasystem samt en mer avancerad ljudmixning.

 

Mevo-kamerorna är perfekta för amatörband som vill spela in egna musikvideor eller livekonserter. (Foto: Mevo)

Katastrofal webbkamera-app

Det finns även en app till Windows och Mac som gör att man kan använda kamerorna som trådlösa webbkameror tillsammans med exempelvis Zoom. Eller som skulle göra det möjligt!

Man kan läsa om appen på Mevos hemsida, där man också kan se att programmet är en betaversion – alltså en inte helt färdig version. Låt oss bara konstatera att åtminstone i skrivande stund är Windows-versionen långt ifrån färdig! På min test-PC gick installationen allt annat än smidigt. Programmet började med att försöka avinstallera kamerorna innan de installerades. Och efter installationen slutade Windows att fungera helt!

Jag är säker på att det finns datorer där installationen inte är lika katastrofal. Och på Mevos utvecklingsavdelning, som vi har berättat om problemet för, jobbar de för högtryck med att rätta till felet. Men så länge webbkameraprogrammet är så osäkert avråder jag å det starkaste från att försöka använda det!

Slutsats

Logitech Mevo Start är en spännande produkt med intressant, kreativ potential för videointresserade. En del av potentialen är dock inte realiserad ännu. Om det huvudsakliga syftet hade varit att använda en eller flera av kamerorna som trådlösa webbkameror till Zoom- och Teams-möten så hade Mevo Start fått en nolla i betyg. Men Mevo Start är i första hand gjord för att göra professionell live-videoströmning från mobilen. Och det gör det systemet på ett sätt som faktiskt helt saknar konkurrens. Men för att inkassera en helhjärtad rekommendation från oss måste Mevo förvandla några av sina ”coming soon”-funktioner till verklighet. Och antingen få deras webbkamera-app att fungera – eller ta bort den helt från hemsidan!

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
Ny mobil för folk med slips Ska vara den perfekta jobbmobilen för affärsmän.
Ultra-ultraskarpt från Dell Dell har med sig nya verktyg för videografer och andra proffs till mässan i Las Vegas.
Följ Ljud & Bild