Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Logitech Mevo Start

Videostudio i handväskan

Logitechs trådlösa kameror ger dig samma funktioner som tidigare krävde ett helt videoteam. Sänd live med flera kameror, direkt från mobilen!

Skrivet av / 2021-11-13 - 09:53
Logitech Mevo Start
John Hvidlykke

Kamera 1… redo!

Kamera 2 … redo för supernärbild.

… och KÖR, kamera 2!

Om det alltid har bott en videoproducent i dig, men du aldrig har haft råd med en professionell studio eller ett produktionsteam, så verkar Logitech Mevo som rena gudagåvan.

Logitech Mevo Start är en trådlös kamera som har allt. Komplettera bara med en mobil. (Foto: Mevo)

Logitech Mevo Start är en trådlös kamera av samma storlek som en stor webbkamera. Den avlånga, rundade kameran kan hållas relativt bekvämt i handen, men är gjord för att monteras på en tripod eller ett kamerastativ med kvartstums standardfäste i botten. Mevo, som i dag är en underavdelning till Logitech, säljer även olika typer av bords-, vägg- och golvstativ.

Kamerorna kan köpas individuellt eller i set om tre delar. Vi testade ett set i tre delar. Observera dock att priset vi angett är för en kamera.

Man kan köpa ett paket med tre kameror, vilket utökar möjligheterna med kreativa klipp från olika kameravinklar. (Foto: Mevo)

Allt i en enhet

Mevo-kameran är en självbärande enhet med inbyggd mikrofon och en batteritid på sex timmar. USB-C-porten på baksidan har tre syften: laddning, dataanslutning när kameran används med kabel, samt ljudingång för en USB-mikrofon – till exempel någon av Logitechs egna Blue-mikrofoner. Man kan också koppla in en analog mikrofon via en minijack-ingång.

Logitech Mevo Start stand
Kameran har en inbyggd mikrofon, men man kan ansluta en USB-mikrofon eller en analog mikrofon via minijack. (Foto: Mevo)

Sensorn i kameran kan spela in i Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) och det finns 3x digital zoom. Inspelningarna görs i formaten H.264 och H.265 och i kvaliteter från 750 till 5 000 kbit/s.

Videoproducent i en app

Mevo Multicam-appen, som finns till Android och iOS, ger en möjlighet att göra riktigt proffsiga videoinspelningar live från mobilen. På mobilskärmen ser man videosignalen och volymen från alla anslutna Mevo-kameror, samt den färdiga videofeeden. Man kan zooma in varje enskild kamera och växla mellan dem med en tryckning på skärmen. Det finns naturligtvis en lång rad olika övergångseffekter att välja mellan. Förutom manuell växling mellan kamerorna kan man välja automatisk klippning efter ett visst tidsintervall eller en AI-styrd klippning.

Videoströmmen kan sändas live på YouTube, Facebook, Vimeo eller Twitch, men även lagras i telefonen. Slutligen kan varje kamera lagra sin egen video på ett microSD-kort.

Kamera-appen kan automatiskt klippa mellan flera videokällor under tiden du visas på skärmen – och sända live på Facebook eller YouTube. (Foto: Mevo)

Kräver snabb anslutning

Kamerorna kan kopplas till mobilen via WiFi (802.11ac), men eftersom det inte är givet att man har tillgång till ett stabilt trådlöst nätverk där man ska sända live, kan man även koppla upp kamerorna via deras eget nätverk, där en av kamerorna fungerar som samlingspunkt och sedan sänder till sociala medier via mobilens uppkoppling. Om Full HD ska överföras behövs det minst 3 Mbit/s per kamera i bandbredd.

Multicam-appen fungerar riktigt övertygande och även om man inte förvandlas till ett professionellt videoproduktionsteam som genom ett trollslag så kan man göra riktigt övertygande inspelningar med klippningar mellan olika kameravinklar.

Även om appen kan göra mycket redan i dag så är den fortfarande under utveckling. På Mevos hemsida lovar de att man i framtiden kommer att kunna använda bland annat bild-i-bild, NDI-integrering med professionella IP-kamerasystem samt en mer avancerad ljudmixning.

 

Mevo-kamerorna är perfekta för amatörband som vill spela in egna musikvideor eller livekonserter. (Foto: Mevo)

Katastrofal webbkamera-app

Det finns även en app till Windows och Mac som gör att man kan använda kamerorna som trådlösa webbkameror tillsammans med exempelvis Zoom. Eller som skulle göra det möjligt!

Man kan läsa om appen på Mevos hemsida, där man också kan se att programmet är en betaversion – alltså en inte helt färdig version. Låt oss bara konstatera att åtminstone i skrivande stund är Windows-versionen långt ifrån färdig! På min test-PC gick installationen allt annat än smidigt. Programmet började med att försöka avinstallera kamerorna innan de installerades. Och efter installationen slutade Windows att fungera helt!

Jag är säker på att det finns datorer där installationen inte är lika katastrofal. Och på Mevos utvecklingsavdelning, som vi har berättat om problemet för, jobbar de för högtryck med att rätta till felet. Men så länge webbkameraprogrammet är så osäkert avråder jag å det starkaste från att försöka använda det!

Slutsats

Logitech Mevo Start är en spännande produkt med intressant, kreativ potential för videointresserade. En del av potentialen är dock inte realiserad ännu. Om det huvudsakliga syftet hade varit att använda en eller flera av kamerorna som trådlösa webbkameror till Zoom- och Teams-möten så hade Mevo Start fått en nolla i betyg. Men Mevo Start är i första hand gjord för att göra professionell live-videoströmning från mobilen. Och det gör det systemet på ett sätt som faktiskt helt saknar konkurrens. Men för att inkassera en helhjärtad rekommendation från oss måste Mevo förvandla några av sina ”coming soon”-funktioner till verklighet. Och antingen få deras webbkamera-app att fungera – eller ta bort den helt från hemsidan!

Karakter
Logitech Mevo Start
Premium

Ljud & Bild tycker

Ett helt live videoproduktionssystem som ryms i en väska och som styrs från mobilen! De mest avancerade funktionerna är ännu så länge ”coming soon”. Windows-appen är farlig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigaste Apple-skärmen är nästan mitt i prick

Jabras webbkamera är både snygg och smart

Så enkelt är det att få bra ljud på Zoom-mötet

En ny nivå på Teams-möten

Hållbar eller gröntvättad?

Bli ditt eget videoteam med Logitech Mevo

Mycket bättre än laptop-kameran

TravelMate P6: PC med resfeber

Drömdatorn för digitalt kreativa

Perfekta digitala möten till ett häftigt pris

Ljud & Bild
Rulla till toppen