Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Logitech Zone Wired Earbuds

Enkelt ljud på videomöten

Logitechs hörlurar för videokonferenser är ingen teknisk revolution – men de löser ett specifikt problem på ett enkelt och billigt sätt.

Skrivet av / 2022-01-05 - 08:35
Logitech Zone Wired Earbuds
John Hvidlykke

Videomötena är tillbaka. Och även när vinterkylan och coronan förhoppningsvis släpper sitt grepp om oss så får vi räkna med att vi i framtiden kommer att träffa våra kollegor lika mycket på skärmen som vid kaffemaskinen. Och med videomöten på Zoom och Teams kommer kampen för att få ljudet att fungera.

Logitech Zone Wired Earbuds är det billigaste i en serie kontorsheadsets som ska lösa just det problemet. Ett trådbundet headset som kan kopplas till en dator, mobiltelefon eller surfplatta som ersättning för den mer eller mindre slumpmässiga mikrofonen och högtalaren i sådana enheter.

Headsetet ser ut som ett helt vanligt par trådbundna öronproppar i avslappnad kostym. Vilket är vad de i grund och botten är också. Ett diskret, grafitgrått par som man kan ha i öronen utan att det väcker uppmärksamhet på mötet. Propparna är utrustade med de största silikontoppar jag någonsin har sett. De täcker nämligen hela öronproppen och har ett litet ”horn” som håller fast dem i örat. De två propparna är magnetiska, så de kan klickas ihop och hängas runt halsen när de inte används.

De två propparna är magnetiska, så de kan klickas ihop och hängas runt halsen när de inte används. (Foto: Logitech)

Tre anslutningar

Man kan koppla in headsetet till en dator eller mobil på tre sätt. Kabeln slutar i en USB-C-kontakt, men en USB-A-adapterkontakt ingår. Eller så kan man gå förbi det inbyggda ljudkortet, som sitter i en fjärrkontrolldosa på kabeln, och använda en fyrpolig minijack. Om man har en enhet som bara har en analog utgång (eller en utan vanlig USB-port). Mikrofonerna, som är av MEMS-typ (”chipmikrofoner”), är inbyggda i öronpropparna. Allt levereras i ett halvhårt fodral som får plats i en ficka.

Installationen och igångsättningen är enkel. För de flesta räcker det med att stoppa in kontakten i en USB-port och låta systemet ta hand om resten. Om man vill finjustera kan man ladda ner programmet Logi Tune (till Windows och Mac) som främst används för att ställa in hur mycket av ens egen röst man ska kunna höra i propparna. Det finns också en fembands EQ-funktion.

Logitech Zone Wired Earbuds är ett enkelt och billigt sätt att få bra ljud på videomöten. (Foto: Logitech)

Ljudkvaliteten

Logitech Zone Wired Earbuds är gjorda för ett specifikt ändamål. Och det klarar headsetet riktigt bra. Röster låter naturligt och rent i öronen, och om man är van vid att nöja sig med de tveksamma högtalarna i en bärbar dator eller en mobiltelefon så öppnar sig en helt ny värld. Detsamma gäller kollegorna som nu kan höra vad som sägs på mötet. Även om det är långt från munnen till mikrofonerna är talförståelsen fin.

Å andra sidan är detta också det enda som headsetet duger till. Det verkar lockande att använda Logitech Zone Wired Earbuds för att lyssna på musik under tiden man arbetar, men diskanten är begränsad och basen i stort sett obefintlig. Även om man ser till att öronpropparna sitter helt lufttätt i hörselgången.

Logitech Zone Wired Earbuds ser ut som ett vanligt par öronproppar, men passar bara för en enda sak. (Foto: Logitech)

Slutsats:Logitech Zone Wired Earbuds

Logitech Zone Wired Earbuds är ett riktigt billigt headset som helt och hållet löser uppgiften som det är skapat för att lösa. Det är idiotsäkert att installera och enkelt att använda. Och om arbetsgivaren delar ut ett sådant här set till alla anställda som jobbar hemifrån är chansen stor att man inte behöver tillbringa en stor del av alla Zoom-möten åt att förgäves få ljudet att fungera.

Samma sak kan dock göras med de flesta trådlösa, brusreducerande hörlurar. Och sådana kan dessutom använda för bakgrundsmusik när man jobbar. Och för att få bort störningar från omgivningen – oavsett om man är tillbaka i det öppna kontorslandskapet eller kämpar för att få jobbet gjort under tiden som resten av familjen också är hemskickad. Och utan att det kostar nämnvärt mer än ett rent mötes-headset som Logitechs.

Karakter
Logitech Zone Wired Earbuds
Basic

Ljud & Bild tycker

Enkla att använda. Riktigt naturligt och rent ljud med tal. Örontoppar av silikon i läcker kvalitet. Kostar inte mycket. Oanvändbara till musik. Ett trådbundet in-ear-headset är en sällsynthet 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigaste Apple-skärmen är nästan mitt i prick

Jabras webbkamera är både snygg och smart

Så enkelt är det att få bra ljud på Zoom-mötet

En ny nivå på Teams-möten

Hållbar eller gröntvättad?

Bli ditt eget videoteam med Logitech Mevo

Mycket bättre än laptop-kameran

TravelMate P6: PC med resfeber

Drömdatorn för digitalt kreativa

Perfekta digitala möten till ett häftigt pris

Ljud & Bild
Rulla till toppen