TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)

PC i grön stil

Acer Aspire Vero utstrålar sympatisk återvinning, men den säljer det gröna budskapet lite väl mycket.

forfatter
Publicerad 2021-11-18 - 06:00
Karakter
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
L&B tycker
Du gör ett (litet) bidrag till en hållbar värld. Och datorn är också bra.
Skärmen är inte särskilt bra. Datorn ser grönare ut än den är egentligen.
Specifikationer
  • Processor: 2,9 GHz Intel Core i7-1195G7 quad-core (8 trådar)
  • Skärm: 15,6-tums IPS, Full HD (1920 x 1080), 45 % NTSC-färgrymd
  • Minne: 16 GB DDR4
  • Grafik: Intel Iris Xe, integrerat med delat RAM-minne
  • Operativsystem: Windows 11 Home, 64-bit
  • Hårddisk: 512 GB SSD
  • Mått/vikt: 36,4 x 1,8 x 25,0 cm / 1,8 kg
  • Funktioner: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, Ethernet, 1 x USB-C, 1 x HDMI, 3 x USB A, ljud (3,5 mm minijack), 720p-webbkamera
  • Webb: acer.com
  •  acer.com
Prestanda

Riktpris: 9 000Pr. 2021-11-18 Produktsida

Kan man som en ansvarsfull, miljömedveten konsument ens tillåta sig att köpa en ny PC?

Acer Aspire Vero kan eventuellt vara ett positivt svar på den frågan. Som namnet antyder är den en medlem av Aspire-familjen, som består av vettiga bärbara datorer. Men den skiljer sig från de andra modellerna genom att hållbarheten spelar huvudrollen.

Det gröna budskapet syns redan på förpackningen som kan återvinnas till 100 %. Vilket inte är första gången det händer – eftersom den redan består av 85 % återvunnet papper. Det är dock inte första gången vi ser en brun kartong!

30 % återvinning

Datorn inuti ser däremot inte ut som något jag sett tidigare. Den är gjord av gråmelerad plast och den grova ytan är fulla av små färgade pigment. Alltihop signalerar ”återvunnen plast”. Vilket stämmer delvis eftersom skalet innehåller 30 % återvunnen plast.

Acer Aspire Vero
Man kan se på långt håll att Acer Aspire Vero är hållbar. Den grova, gråmelerade ytan med gula färgstänk ser ut som återvunnen plast. Det är det också – men bara till 30 %. (Foto: Acer)

Tangenterna innehåller till och med 50 % återvunnen plast, men ser helt normala ut. Bortsett från att bokstäverna på E- och R-tangenterna är spegelvända och skrivna med gul text. Detta för att påminna användaren om de viktigaste värderingarna för hållbarhet: ”REview”, ”REthink”, ”REcycle” och ”REduce”.

Det kan tyckas lite högtravande – men iögonfallande är det! Personligen skulle jag hellre vilja koncentrera mig på uppgiften framför mig när jag sätter mig vid tangentbordet. Och då kan de gula spegelvända bokstäverna bli distraherande. Lyckligtvis skriver jag utan att titta på tangentbordet.

Normal hårdvara under grön yta

Den mest intressanta delen av en PC brukar dock vara det som finns inuti. Och där är Acer Aspire Vero helt konventionell: en 2,9 GHz 11:e generationens Intel Core i7-processor med fyra kärnor, 16 GB RAM och Intel Iris Xe-moderkortsgrafik. Alltså en konfiguration som vi sett med små variationer flera gånger under det senaste året.

Skärmen är ganska förutsägbart en 15,6-tums Full HD i 16:9-format. Den är varken särskilt ljusstark eller högupplöst, och en täckning på 45 % av NTSC-färgrymden är uppriktigt sagt dåligt. Men vi befinner oss i den billigare änden och med en sådan här prislapp finns det ingen anledning att klaga.

Tangentbordet är av genomsnittlig kvalitet, vilket är bra eftersom priset är under genomsnittet. Och det har till och med blivit plats för ett smalt numeriskt tangentbord.

 

Under den karaktäristiska ytan är Acer Aspire Vero en utmärkt liten PC med fina prestanda till ett rimligt pris. (Foto: Acer)

Benchmarks

Under den gröna ytan påminner Acer Aspire Vero mycket om Acer Aspire 5, som vi testade nyligen. Inte så konstigt med tanke på att de tillhör samma serie och prisklass. Men den här gången har Acer valt en fyrkärnig Intel Core i7-processor i stället för den sexkärniga AMD Ryzen 5 som satt i Aspire 5. Det betyder också att Aspire Vero får Intel Iris Xe-grafiken i stället för Radeons. I båda fallen är det huvudprocessorns integrerade grafik – från Intel respektive AMD.

Likheterna går också att utläsa av våra benchmark-tester. De två datorerna är om inte identiska så åtminstone snarlika varandra när det gäller prestanda.

GeekBench 5-testet slutar med 1629 poäng i singlecore och 5396 i multicore. Det är en smula snabbare än Aspire 5. Som för övrigt är en fullt kapabel kontorsmaskin. Detsamma gäller PCMark 10-testet för kontorsprogramvara, som ger 5156 poäng.

Vi har sagt det förut, och säger det igen: integrerad moderkortsgrafik med delat RAM är inte ett recept på snabb grafik. Detta bevisas – ännu en gång – av 3DMark-grafiktesterna. Time Spy-testet ger 1597 och Fire Strike 3663. Men det räcker fint för animationerna i Windows 11-gränssnittet och även för webbläsarspel under fikapausen.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 3 timmar och 18 minuter. I praktiken är det tillräckligt länge för en normal dags jobb eller studier.

Innanmätet är lyckligtvis inte återvunnet, utan helt modernt. (Foto: Acer)

Slutsats

Acer Aspire Vero ser ut som den enkla vägen till ett nytvättat, grönt samvete. Initiativet är lovvärt och varje återvunnen plastpåse är ett litet steg i rätt riktning. Men det är också ett lite lättköpt steg, eftersom hållbarheten bara gäller det yttre. Och till och med där bara en tredjedel av materialet i skalet. För att sätta saker i perspektiv så förorenar chip-industrin lika mycket som hela fordonsindustrin. Och oavsett om skalet är grått och rått så är insidan av PC:n helt ny och modern.

Bedömd efter sedvanliga parametrar är Acer Aspire Vero en fin och förnuftig dator för vardagliga sysslor och jobb hemifrån. Och använder du den som studiedator så ger det förmodligen ett par extra klimatpoäng när du plockar upp den ur ryggsäcken på föreläsningen.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend