TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)

För hemmakontor och studier

Med den här billiga datorn får du vad betalar för – och mer därtill.

forfatter
Publicerad 2021-06-03 - 07:35
Karakter
Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)
L&B tycker
Skärmen är stor, processorn är snabb och priset är vasst.
Grafiken är slö, skärmen är medelmåttig och skalet är av plast.
 • Processor: 2,1 GHz AMD Ryzen 5 5500U hexacore (12 trådar)
 • Skärm: 15-tums IPS Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz, 220 nits
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafik: AMD Radeon Graphics, integrerat med delat RAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 36,4 x 1,8 x 25,0 cm/1,8 kg
 • Funktioner: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C, 3 USB-A, HDMI, 3,5 mm-ljud, webbkamera
 • Webb: acer.com
 • Geekbench 5: 5 081 multicore, 1 114 singlecore
 • PCMark 10: 5 073
 • 3DMark Time Spy: 1 147
 • 3DMark Fire Strike: 2 979
 • Cinebench R15: 68 fps/1092 cb
 • HDTach: 1 148 MB/s
 • Batteritest: 4:15 h
Riktpris: 8 200Pr. 2021-06-03 Produktsida

Det finns datorer som är gjorda för att åstadkomma stordåd. Som att vinna spelturneringar eller beräkna banbrytande filmanimationer. Och så finns det datorer som nöjer sig med att klara av mer ödmjuka uppgifter på hemmakontoret eller i studentlyan. Acer Aspire 5 tillhör den senare kategorin.

Acer Aspire 5 med modellnamnet A515 är en stor och ganska fin 15-tums dator som ser dyrare ut än den är. Locket är tillverkat av sandblästrat aluminium, men det som ser ut som metall på resten av datorn är silverfärgad plast. Det är okej, eftersom vi befinner oss i den ändan av prisskalan där vi skoningslöst måste spara in på något. Och då är det bättre att utsmyckningen bantas bort.

Acer Aspire 5 back
Acer Aspire 5 ser dyrare ut än vad den egentligen är. Locket är täckt av aluminium, men resten är av plast. (Foto: Acer)

Så länge behoven inte är alltför sofistikerade finns alla in- och utgångar som behövs: HDMI (men inte DisplayPort) för extern bildskärm och USB-C (men bara en och utan Thunderbolt). Två av de tre USB-A-portarna är av typ 3.1. Det betyder att de kan överföra upp till 5 Gbit/s.

Stor men matt skärm

Skärmen är stor, vilket är käckt eftersom datorn antagligen främst kommer att användas som alternativ till en stationär PC. Man får plats med fler öppna dokument samtidigt. Å andra sidan är Full HD-upplösningen (1920 x 1080 pixlar) i underkant på 15 tum. Ljusstyrkan på 220 nits räcker precis för inomhusbruk, men skärmen är svår att läsa i solsken. Och trots att Acer hävdar att betraktningsvinkeln är bred så tappar skärmen snabbt ljusstyrka när man rör sig bort från axeln.

Detsamma gäller tangentbordet: det är stort och har bra avstånd mellan tangenterna vilket gör det lätt att skriva. Det finns också en separat numerisk knappsats till glädje för kalkylbladsfantaster. Men tangenterna har bara OK kvalitet. Om man inte – som jag – måste skriva på det i många timmar, varje dag, är det dock fullt tillräckligt – och man måste gå upp åtminstone dubbelt så mycket pris innan man kan räkna med att få bättre tangenter.

Tangentbordet är bekvämt och skärmen är stor. Men ingen av delarna är av särskilt bra kvalitet. Men för de här pengarna är det mer än okej. (Foto: Acer)

Alternativ till Intel

Den senaste tiden har vi testat flera datorer med AMD Ryzen-processorer i stället för de annars så dominerande från Intel. Och de har imponerat med hög hastighet till rimliga prislappar. Så är det i Acer Aspire 5 också, där sitter en 2,1 GHz Ryzen 5 5500U-processor. Att man kan hitta en sexkärnig processor i en så billig dator är lite av ett mirakel.

Grafiken kommer också från AMD. Detta är dock inte någon separat grafikprocessor utan Radeon-grafik som är inbyggt i huvudprocessorn. Grafikdelen delar alltså RAM-minne med (resten av) processorn. Det är en ekonomisk men ofta inte särskilt snabb lösning.

Detta bekräftas i praktiken. Så länge man håller sig till vanliga kontorsprogram fungerar det strålande och maskinen har massor av muskler. Fast bildbehandling är inte favoritsysselsättningen. Och man kommer inte att ägna pauserna i arbetet åt 3D-spel. Radeon-grafikchipet stöder faktiskt 3D-grafik, men det går långsamt. Även en urgammal titel som CS: GO, som har rykte om sig att kunna köra på nästan vad som helst, är ospelbar.

Aspire 5: Benchmarks

AMD:s nyare Ryzen-processorer är riktigt snabba med tanke på priset. Även om Ryzen 5 5500U är en billig mobilversion så är den i stort sett lika snabb som den 10:e generationens Intel Core i7 som sitter i den dubbelt så dyra HP Envy 15 som vi testade nyligen.

GeekBench 5-testet slutar med 1 147 poäng singlecore och 5 081 poäng multicore. Det är riktigt snyggt. PCMark 10-kontorsprogramtestet ger 5 073. Aspire 5 är med andra ord redo för seriöst kontorsarbete.

Som nämnts är inte integrerad grafik med delat minne det bästa sättet att få höga grafikprestanda. Radeon-grafiken i Acer Aspire 5 är inte bara långsam, utan riktigt långsam! För de flesta kontorsapplikationer (utom video- och bildredigering) är det irrelevant. Och cyniska IT-administratörer kan till och med se en fördel i det faktum att utdelade arbetsdatorer inte används för spel. Det kan man vara säker på här!

Bara att 3D-grafiktesterna från UL ens går att köra är imponerande. Men resultatet 1 147 i Time Spy och 2 979 i Fire Strike visar att det inte är på det här området som maskinen är vassast.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 4:15 timmar. Det räcker gott till en arbetsdag utan laddare.

Tack vare en smidig processor och RAM i förnuftiga mängder är Acer Aspire 5 en fin maskin för hemmakontor och studier. (Foto: Acer)

Slutsats

I den här versionen är Acer Aspire 5 en dator som ger massor av processorkraft för ytterst lite pengar. Med 16 GB RAM kan man köra så många program samtidigt att få lär råka ut för flaskhalsar. Oavsett Radeon-namnet är grafiken långsam och spel bör man hålla sig undan. Skärmen är där man tydligast märker av det låga priset. Men som arbetshäst på (hemma)kontoret eller för studier är den här datorn ett utmärkt köp. Och ska du komma ner ännu lägre i pris är alternativt antagligen en Chromebook.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild