Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)

För hemmakontor och studier

Med den här billiga datorn får du vad betalar för – och mer därtill.

Av / 2021-06-03 - 07:35
Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)
John Hvidlykke

Det finns datorer som är gjorda för att åstadkomma stordåd. Som att vinna spelturneringar eller beräkna banbrytande filmanimationer. Och så finns det datorer som nöjer sig med att klara av mer ödmjuka uppgifter på hemmakontoret eller i studentlyan. Acer Aspire 5 tillhör den senare kategorin.

Acer Aspire 5 med modellnamnet A515 är en stor och ganska fin 15-tums dator som ser dyrare ut än den är. Locket är tillverkat av sandblästrat aluminium, men det som ser ut som metall på resten av datorn är silverfärgad plast. Det är okej, eftersom vi befinner oss i den ändan av prisskalan där vi skoningslöst måste spara in på något. Och då är det bättre att utsmyckningen bantas bort.

Acer Aspire 5 back
Acer Aspire 5 ser dyrare ut än vad den egentligen är. Locket är täckt av aluminium, men resten är av plast. (Foto: Acer)

Så länge behoven inte är alltför sofistikerade finns alla in- och utgångar som behövs: HDMI (men inte DisplayPort) för extern bildskärm och USB-C (men bara en och utan Thunderbolt). Två av de tre USB-A-portarna är av typ 3.1. Det betyder att de kan överföra upp till 5 Gbit/s.

Stor men matt skärm

Skärmen är stor, vilket är käckt eftersom datorn antagligen främst kommer att användas som alternativ till en stationär PC. Man får plats med fler öppna dokument samtidigt. Å andra sidan är Full HD-upplösningen (1920 x 1080 pixlar) i underkant på 15 tum. Ljusstyrkan på 220 nits räcker precis för inomhusbruk, men skärmen är svår att läsa i solsken. Och trots att Acer hävdar att betraktningsvinkeln är bred så tappar skärmen snabbt ljusstyrka när man rör sig bort från axeln.

Detsamma gäller tangentbordet: det är stort och har bra avstånd mellan tangenterna vilket gör det lätt att skriva. Det finns också en separat numerisk knappsats till glädje för kalkylbladsfantaster. Men tangenterna har bara OK kvalitet. Om man inte – som jag – måste skriva på det i många timmar, varje dag, är det dock fullt tillräckligt – och man måste gå upp åtminstone dubbelt så mycket pris innan man kan räkna med att få bättre tangenter.

Tangentbordet är bekvämt och skärmen är stor. Men ingen av delarna är av särskilt bra kvalitet. Men för de här pengarna är det mer än okej. (Foto: Acer)

Alternativ till Intel

Den senaste tiden har vi testat flera datorer med AMD Ryzen-processorer i stället för de annars så dominerande från Intel. Och de har imponerat med hög hastighet till rimliga prislappar. Så är det i Acer Aspire 5 också, där sitter en 2,1 GHz Ryzen 5 5500U-processor. Att man kan hitta en sexkärnig processor i en så billig dator är lite av ett mirakel.

Grafiken kommer också från AMD. Detta är dock inte någon separat grafikprocessor utan Radeon-grafik som är inbyggt i huvudprocessorn. Grafikdelen delar alltså RAM-minne med (resten av) processorn. Det är en ekonomisk men ofta inte särskilt snabb lösning.

Detta bekräftas i praktiken. Så länge man håller sig till vanliga kontorsprogram fungerar det strålande och maskinen har massor av muskler. Fast bildbehandling är inte favoritsysselsättningen. Och man kommer inte att ägna pauserna i arbetet åt 3D-spel. Radeon-grafikchipet stöder faktiskt 3D-grafik, men det går långsamt. Även en urgammal titel som CS: GO, som har rykte om sig att kunna köra på nästan vad som helst, är ospelbar.

Aspire 5: Benchmarks

AMD:s nyare Ryzen-processorer är riktigt snabba med tanke på priset. Även om Ryzen 5 5500U är en billig mobilversion så är den i stort sett lika snabb som den 10:e generationens Intel Core i7 som sitter i den dubbelt så dyra HP Envy 15 som vi testade nyligen.

GeekBench 5-testet slutar med 1 147 poäng singlecore och 5 081 poäng multicore. Det är riktigt snyggt. PCMark 10-kontorsprogramtestet ger 5 073. Aspire 5 är med andra ord redo för seriöst kontorsarbete.

Som nämnts är inte integrerad grafik med delat minne det bästa sättet att få höga grafikprestanda. Radeon-grafiken i Acer Aspire 5 är inte bara långsam, utan riktigt långsam! För de flesta kontorsapplikationer (utom video- och bildredigering) är det irrelevant. Och cyniska IT-administratörer kan till och med se en fördel i det faktum att utdelade arbetsdatorer inte används för spel. Det kan man vara säker på här!

Bara att 3D-grafiktesterna från UL ens går att köra är imponerande. Men resultatet 1 147 i Time Spy och 2 979 i Fire Strike visar att det inte är på det här området som maskinen är vassast.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 4:15 timmar. Det räcker gott till en arbetsdag utan laddare.

Tack vare en smidig processor och RAM i förnuftiga mängder är Acer Aspire 5 en fin maskin för hemmakontor och studier. (Foto: Acer)

Slutsats

I den här versionen är Acer Aspire 5 en dator som ger massor av processorkraft för ytterst lite pengar. Med 16 GB RAM kan man köra så många program samtidigt att få lär råka ut för flaskhalsar. Oavsett Radeon-namnet är grafiken långsam och spel bör man hålla sig undan. Skärmen är där man tydligast märker av det låga priset. Men som arbetshäst på (hemma)kontoret eller för studier är den här datorn ett utmärkt köp. Och ska du komma ner ännu lägre i pris är alternativt antagligen en Chromebook.

Karakter
Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)
Basic

Home tycker

Skärmen är stor, processorn är snabb och priset är vasst. Grafiken är slö, skärmen är medelmåttig och skalet är av plast.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen