TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Grupptest Tre chromebooks

Snabba, lätta – och utan krångel

Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

forfatter
Publicerad 2020-06-03 - 01:00
Produkter i testet
 • Asus C425TA-H50039
 • Asus C434TA-E10008
 • Asus C436FA-E10035
 • Att välja dator blir ofta en diskussion om ”vi mot dem” mellan PC- och Mac-anhängare. Men även om båda plattformarna har sina speciella styrkor och fördelar så kan valet för de allra flesta vara av underordnad betydelse. Om du ”bara” ska skriva, räkna, surfa och vara med på videomöten så är det ingen skillnad. Och du behöver faktiskt varken Mac eller PC.

  Chromebook-datorer bygger på en variant av operativsystemet Linux, och Chrome-webbläsaren fyller rollen som skrivbordet har på PC och Mac. Operativsystemet är utvecklat av Google och gratis att använda för hårdvarutillverkare. Man skulle kunna säga att chromebook är för datorer vad Android är för mobiltelefoner. Bortsett från att i datorsammanhang fick Microsoft behålla sin totala dominans, så chromebook-datorerna är hänvisade till tredjeplatsen. Och det är en väldigt liten tredjeplats, utom i undervisningssektorn. Skolorna har nämligen tagit till sig de billiga datorerna och i USA har chromebook mer än hälften av marknaden för undervisningsdatorer.

  De första chromebook-datorerna kom 2011 och var väldigt nedbantade. Man kunde bara arbeta online och bara med de program som gick att köra i webbläsaren. Priset var däremot hälften av en iPad.

  Sedan dess har problemet med brist på programvara lösts. I dag går det att köra Android-appar från Google Play, vilket innebär att du kan köra alla program du är van vid från mobilen – fast på helskärm och med mus och tangentbord.

  Program för allt

  Tack vare möjligheten att köra Android-appar stöds alla oumbärliga program från mobilen. Inklusive Swish. Och om du inte gillar Googles webbaserade kontorssvit Google Docs så finns alla Microsoft Office-programmen i Android-versioner. De är inte lika avancerade som Windows- och Mac-versionerna, å andra sidan är de gratis.

  Inte heller på fritiden blir du lämnad i sticket. Både TV-kanaler och streamingtjänster har appar i Play-butiken. Faktum är att sannolikheten för att hitta en Android-streaming-app är högre än på smart-TV-plattformarna.

  Läs också Bärbara datorer till studiestarten Din nya bästa vän en lång dag på skolbänken.

  Inte för tunga uppgifter

  Chromebooks är lätta och oftast billiga och täcker de flestas behov. Men om du är professionellt kreativ är svaret fortfarande en PC eller Mac. De tunga programmen för grafik, animering, ljud och video hittar man inte som webb- eller Android-utgåvor. Och de kräver dessutom tyngre maskinvara.

  Gamers måste också leta någon annanstans. För det första finns inte de största speltitlarna ens till Android, och för det andra rimmar inte häftig 3D-grafik med lättvikts-maskinvara. I alla de tre testade datorerna är grafikprocessorn Intel UHD Graphics 615, som inte har andra fördelar än lågt pris och låg strömförbrukning. Även jämfört med mobiltelefoner är grafiken långsam på de tre chromebook-datorerna.

  (Foto: Asus)

  Blixtsnabba i starten

  Chromebooks är kanske inte gjorda för tunga, svåra uppgifter. Å andra sidan är de fenomenala sprinters, som kommer igång snabbare än alla andra datorer. Från när du trycker på power-knappen tar det bara ett par sekunder tills datorn är klar. Om du ens stänger av den – en chromebook kan ligga i dvala med locket stängt i flera dagar utan att det syns på batterimätaren. Det gör dem helt perfekta som student- och underhållningsdatorer.

  Inte bara budget

  Chromebooks har ett rykte om sig att vara billiga, och det är inte osant. Att operativsystemet är gratis sänker priset en hel del till att börja med, och dessutom kan Linux-baserade ChromeOS klara sig mer blygsam hårdvara än Windows och MacOS.

  Men det betyder inte att alla chromebooks är budgetmodeller. Det finns även läckra maskiner för krävande användare som har insett charmen med att göra saker på ett lite enklare sätt.

  I det här testet har vi valt tre Chromebook-datorer i olika prisklasser. Målet är inte att avgöra vilken som är bäst – för det säger sig nästan självt – utan att visa vad du får för pengarna på varje nivå. Av samma anledning har vi valt tre modeller från samma tillverkare, så att det inte blir en fråga om ett märke i förhållande till ett annat.

  Produkter i testet

  Asus C425TA-H50039

  Bantad till max

  Även om priset är lågt får man faktiskt en riktigt vettig laptop. Men man får inte ha orealistiskt höga förväntningar.

  Du får en perfekt OK bärbar dator för ett lägre pris än en mellanklassmobil. Kör länge på en laddning.
  Processorn är verkligen inte snabb! Datorn känns som plasten den är gjord av.

  Asus C434TA-E10008

  Den gyllene medelvägen

  Den ser ut som en business-ultrabook, men kostar som en ekonomidator. Du får allt du behöver – så varför betala mer?

  Slimmat och läckert aluminiumskal, fin 360-graders pekskärm. Snabb att använda.
  Lite tyngre än toppmodellen som bara kostar lite mer. Inte lika flexibel som en PC.

  Asus C436FA-E10035

  Lika stark som en PC

  Toppmodellen ser ut och beter sig som en läcker ultrabook, men kostar som en mellanklass-PC.

  Övertygande byggkvalitet och läcker pekskärm. Processorn är snabbare än i de flesta Windows-laptops.
  Kan fortfarande inte köra Windows-program. Du får en utmärkt PC för samma pengar.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
  Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
  90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
  Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
  Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
  Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend