Grupptest

Tre chromebooks

 itemprop
GrupptestTre chromebooks

Snabba, lätta – och utan krångel

Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

Att välja dator blir ofta en diskussion om ”vi mot dem” mellan PC- och Mac-anhängare. Men även om båda plattformarna har sina speciella styrkor och fördelar så kan valet för de allra flesta vara av underordnad betydelse. Om du ”bara” ska skriva, räkna, surfa och vara med på videomöten så är det ingen skillnad. Och du behöver faktiskt varken Mac eller PC.

Chromebook-datorer bygger på en variant av operativsystemet Linux, och Chrome-webbläsaren fyller rollen som skrivbordet har på PC och Mac. Operativsystemet är utvecklat av Google och gratis att använda för hårdvarutillverkare. Man skulle kunna säga att chromebook är för datorer vad Android är för mobiltelefoner. Bortsett från att i datorsammanhang fick Microsoft behålla sin totala dominans, så chromebook-datorerna är hänvisade till tredjeplatsen. Och det är en väldigt liten tredjeplats, utom i undervisningssektorn. Skolorna har nämligen tagit till sig de billiga datorerna och i USA har chromebook mer än hälften av marknaden för undervisningsdatorer.

De första chromebook-datorerna kom 2011 och var väldigt nedbantade. Man kunde bara arbeta online och bara med de program som gick att köra i webbläsaren. Priset var däremot hälften av en iPad.

Sedan dess har problemet med brist på programvara lösts. I dag går det att köra Android-appar från Google Play, vilket innebär att du kan köra alla program du är van vid från mobilen – fast på helskärm och med mus och tangentbord.

Program för allt

Tack vare möjligheten att köra Android-appar stöds alla oumbärliga program från mobilen. Inklusive Swish. Och om du inte gillar Googles webbaserade kontorssvit Google Docs så finns alla Microsoft Office-programmen i Android-versioner. De är inte lika avancerade som Windows- och Mac-versionerna, å andra sidan är de gratis.

Inte heller på fritiden blir du lämnad i sticket. Både TV-kanaler och streamingtjänster har appar i Play-butiken. Faktum är att sannolikheten för att hitta en Android-streaming-app är högre än på smart-TV-plattformarna.

Läs också Bärbara datorer till studiestarten Din nya bästa vän en lång dag på skolbänken.
 data-srcset

Inte för tunga uppgifter

Chromebooks är lätta och oftast billiga och täcker de flestas behov. Men om du är professionellt kreativ är svaret fortfarande en PC eller Mac. De tunga programmen för grafik, animering, ljud och video hittar man inte som webb- eller Android-utgåvor. Och de kräver dessutom tyngre maskinvara.

annons

Gamers måste också leta någon annanstans. För det första finns inte de största speltitlarna ens till Android, och för det andra rimmar inte häftig 3D-grafik med lättvikts-maskinvara. I alla de tre testade datorerna är grafikprocessorn Intel UHD Graphics 615, som inte har andra fördelar än lågt pris och låg strömförbrukning. Även jämfört med mobiltelefoner är grafiken långsam på de tre chromebook-datorerna.

annons
(Foto: Asus)

Blixtsnabba i starten

Chromebooks är kanske inte gjorda för tunga, svåra uppgifter. Å andra sidan är de fenomenala sprinters, som kommer igång snabbare än alla andra datorer. Från när du trycker på power-knappen tar det bara ett par sekunder tills datorn är klar. Om du ens stänger av den – en chromebook kan ligga i dvala med locket stängt i flera dagar utan att det syns på batterimätaren. Det gör dem helt perfekta som student- och underhållningsdatorer.

Inte bara budget

Chromebooks har ett rykte om sig att vara billiga, och det är inte osant. Att operativsystemet är gratis sänker priset en hel del till att börja med, och dessutom kan Linux-baserade ChromeOS klara sig mer blygsam hårdvara än Windows och MacOS.

Men det betyder inte att alla chromebooks är budgetmodeller. Det finns även läckra maskiner för krävande användare som har insett charmen med att göra saker på ett lite enklare sätt.

I det här testet har vi valt tre Chromebook-datorer i olika prisklasser. Målet är inte att avgöra vilken som är bäst – för det säger sig nästan självt – utan att visa vad du får för pengarna på varje nivå. Av samma anledning har vi valt tre modeller från samma tillverkare, så att det inte blir en fråga om ett märke i förhållande till ett annat.

annons

Produkter i testet

 data-srcset

Asus C425TA-H50039

Pris: 6000 kr Annons
Du får en perfekt OK bärbar dator för ett lägre pris än en mellanklassmobil. Kör länge på en laddning.
Processorn är verkligen inte snabb! Datorn känns som plasten den är gjord av.
 data-srcset

Asus C434TA-E10008

Pris: 10000 kr Annons
Slimmat och läckert aluminiumskal, fin 360-graders pekskärm. Snabb att använda.
Lite tyngre än toppmodellen som bara kostar lite mer. Inte lika flexibel som en PC.
 data-srcset

Asus C436FA-E10035

Pris: 12000 kr Annons
Övertygande byggkvalitet och läcker pekskärm. Processorn är snabbare än i de flesta Windows-laptops.
Kan fortfarande inte köra Windows-program. Du får en utmärkt PC för samma pengar.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Tre chromebooks

   data-srcset

  Hybrid-duell: Acer vs Microsoft

  Ultralätta hybrid-datorer finns i många skepnader. De brukar vara tämligen kostsamma men vi har testat två stycken som har priser i den lägre änden.

   data-srcset

  Gaming-PC till axelremsväskan

  Asus pyttelilla laptop är ett charmtroll med lika mycket muskler som en fullvuxen gaming-dator. Och den är inte ens dyr!

   data-srcset

  Klart du ska ha en chromebook!

  Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Konsten att bygga den perfekta hybriden

  HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.