Search
Generic filters

Grupptest : Tre chromebooks

Snabba, lätta – och utan krångel

Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

Att välja dator blir ofta en diskussion om ”vi mot dem” mellan PC- och Mac-anhängare. Men även om båda plattformarna har sina speciella styrkor och fördelar så kan valet för de allra flesta vara av underordnad betydelse. Om du ”bara” ska skriva, räkna, surfa och vara med på videomöten så är det ingen skillnad. Och du behöver faktiskt varken Mac eller PC.

Chromebook-datorer bygger på en variant av operativsystemet Linux, och Chrome-webbläsaren fyller rollen som skrivbordet har på PC och Mac. Operativsystemet är utvecklat av Google och gratis att använda för hårdvarutillverkare. Man skulle kunna säga att chromebook är för datorer vad Android är för mobiltelefoner. Bortsett från att i datorsammanhang fick Microsoft behålla sin totala dominans, så chromebook-datorerna är hänvisade till tredjeplatsen. Och det är en väldigt liten tredjeplats, utom i undervisningssektorn. Skolorna har nämligen tagit till sig de billiga datorerna och i USA har chromebook mer än hälften av marknaden för undervisningsdatorer.

De första chromebook-datorerna kom 2011 och var väldigt nedbantade. Man kunde bara arbeta online och bara med de program som gick att köra i webbläsaren. Priset var däremot hälften av en iPad.

Sedan dess har problemet med brist på programvara lösts. I dag går det att köra Android-appar från Google Play, vilket innebär att du kan köra alla program du är van vid från mobilen – fast på helskärm och med mus och tangentbord.

Program för allt

Tack vare möjligheten att köra Android-appar stöds alla oumbärliga program från mobilen. Inklusive Swish. Och om du inte gillar Googles webbaserade kontorssvit Google Docs så finns alla Microsoft Office-programmen i Android-versioner. De är inte lika avancerade som Windows- och Mac-versionerna, å andra sidan är de gratis.

Inte heller på fritiden blir du lämnad i sticket. Både TV-kanaler och streamingtjänster har appar i Play-butiken. Faktum är att sannolikheten för att hitta en Android-streaming-app är högre än på smart-TV-plattformarna.

Läs också Bärbara datorer till studiestarten Din nya bästa vän en lång dag på skolbänken.

Inte för tunga uppgifter

Chromebooks är lätta och oftast billiga och täcker de flestas behov. Men om du är professionellt kreativ är svaret fortfarande en PC eller Mac. De tunga programmen för grafik, animering, ljud och video hittar man inte som webb- eller Android-utgåvor. Och de kräver dessutom tyngre maskinvara.

Gamers måste också leta någon annanstans. För det första finns inte de största speltitlarna ens till Android, och för det andra rimmar inte häftig 3D-grafik med lättvikts-maskinvara. I alla de tre testade datorerna är grafikprocessorn Intel UHD Graphics 615, som inte har andra fördelar än lågt pris och låg strömförbrukning. Även jämfört med mobiltelefoner är grafiken långsam på de tre chromebook-datorerna.

(Foto: Asus)

Blixtsnabba i starten

Chromebooks är kanske inte gjorda för tunga, svåra uppgifter. Å andra sidan är de fenomenala sprinters, som kommer igång snabbare än alla andra datorer. Från när du trycker på power-knappen tar det bara ett par sekunder tills datorn är klar. Om du ens stänger av den – en chromebook kan ligga i dvala med locket stängt i flera dagar utan att det syns på batterimätaren. Det gör dem helt perfekta som student- och underhållningsdatorer.

Inte bara budget

Chromebooks har ett rykte om sig att vara billiga, och det är inte osant. Att operativsystemet är gratis sänker priset en hel del till att börja med, och dessutom kan Linux-baserade ChromeOS klara sig mer blygsam hårdvara än Windows och MacOS.

Men det betyder inte att alla chromebooks är budgetmodeller. Det finns även läckra maskiner för krävande användare som har insett charmen med att göra saker på ett lite enklare sätt.

I det här testet har vi valt tre Chromebook-datorer i olika prisklasser. Målet är inte att avgöra vilken som är bäst – för det säger sig nästan självt – utan att visa vad du får för pengarna på varje nivå. Av samma anledning har vi valt tre modeller från samma tillverkare, så att det inte blir en fråga om ett märke i förhållande till ett annat.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.