TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST HP Envy 15 (ep0813no)

Mer förnuft än fascination

Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.

forfatter
Publicerad 2021-02-27 - 08:00
Karakter
HP Envy 15 (ep0813no)
L&B tycker
Bra grafikkort och en processor i den bättre änden av mellanklassen.
Skärmen gör inte de grafiska förmågorna rättvisa. Trist design.
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexacore (12 trådar)
 • Skärm: 15-tums IPS, Full HD (1920 x 1080), 60 Hz, 400 nits 100 % sRGB
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 35,8 x 1,8 x 23,7 cm/2,1 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C 3.2 (med Thunderbolt 3 och DisplayPort 1.4), HDMI, 2 x USB 3, microSD-kortläsare, 3,5-mm ljud, 720p-webbkamera
 • Webb: hp.com
 • Geekbench 5: 6 348 multicore, 1 248 singlecore
 • PCMark 10: 5 341
 • 3DMark Time Spy: 5 085
 • 3DMark Fire Strike: 11 772
 • 3DMark Night Raid: 29 019
 • Cinebench R15: 144 fps/1240 cb
 • HDTach: 793 MB/s
 • Batteritest: 3:33 h
Riktpris: 17500Pr. 2021-02-27 Produktsida

Innehållsförteckning

HP är världens näst största tillverkare av bärbara datorer, bara Lenovo är större. Och Envy-serien är en av HP:s mest populära för hemanvändare.

Om HP Envy 15 hade varit en bil så skulle den ha varit en femdörrars familjesedan i kombiversion, med gott om bagageutrymme och dragkrok. För det är vad de flesta behöver. Nu är den i stället en 15-tums laptop.

HP Envy 15 presenteras med mottot: ”Den enda begränsningen är din fantasi.” Det låter lekfullt, men HP hänvisar knappast till utseendet, eftersom det handlar om en fyrkantig enhet i ganska kantig och ordinär design. Skalet är av metall, men inte i en urfräst unibody-design, som man ser på många ultrabook-datorer. Skalet verkar tillräckligt tåligt för att kunna hänga med i en väska, ger fortfarande med sig lite när man håller datorn i ena hörnet.

Skalet är gjort av aluminium och håller nog för att ligga i en väska, även om det inte är lika styvt som utfrästa unibody-höljen. (Foto: HP)

Skärmen är behagligt stor och fyller ramen väl. HP har inte hoppat på 3:2-tåget ännu, utan har valt skärmformatet 16:9. Det ger lite mindre plats för kalkylblad, men klär film. Den matta skärmytan gör det däremot inte, men när man arbetar är det skönt att slippa reflexer.

Skärmen har Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar), 60 Hz uppdateringshastighet och saknar touch, HDR och andra finurligheter. Med andra ord är den lika förutsägbar och konservativ som man kan föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Tangentbordet känns rymligt och har gott om plats mellan tangenterna. Det kompenserar för en kort slaglängd och inte särskilt precis respons. Detta är naturligtvis inte ett problem som HP är ensamma om, utan verklighet för de flesta bärbara datorer. Numeriskt tangentbord har det inte blivit plats för. Knapparna är bakgrundsbelysta med vitt ljus.

I stället för att klämma in numeriska tangenter har HP fått plats med förnuftiga högtalare. Det betyder att filmer – och för den delen-Zoom-möten – är enkla att hänga med i.

 

Tangentbordet har LED-belysning. Det finns inget numeriskt tangentbord, men däremot ett par helt okej högtalare med ljud som trimmats av B&O. (Foto: HP)

En stor 15-tums skärm på en dator i premiumklass bör enligt min uppfattning ha en upplösning som är högre än Full HD. Men även om upplösningen är en besvikelse så förtjänar skärmen beröm för sina läckra, djupa färger.

Men vad är det då som ska göra HP Envy 15 gränsöverskridande kreativ? För att ta reda på det måste vi titta på vad som finns under ytan.

Skärmen har utmärkta färger. Men upplösningen eller hastigheten – eller helst både och – borde vara högre. (Foto: HP)

Inre värden

Under aluminiumskalet hittar vi en tionde generationens i7-processor med 2,6 GHz arbetshastighet och sex kärnor. Det är faktiskt en riktigt snabb processor som alla utom de mest fanatiska spelarna kan vara nöjda med.

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB minne. Det är mer intressant än det kanske låter. Om du inte har stenkoll på alla Nvidias grafikprocessorer så är 1600-korten nedskalade versioner av nyare grafikkort – alltså modern processorarkitektur fast utan ray tracing-delen i GeForce RTX-korten. Och Ti-utgåvan är som alltid lyxversionen med extra muskler.

Lagringen görs på en 512 GB SSD-disk. Det är tillräckligt, men inte imponerande.

”… lika förutsägbar och konservativ som man kan föreställa sig i sin vildaste fantasi.”

Benchmarks

Processorn i Envy 15 är en Intel Core i7-10750H, det vill säga en 2,6 GHz CPU med sex kärnor och 13 trådar. Vilket på ren svenska betyder ”riktigt mycket datorkraft”! GeekBench 5-testet slutar med resultatet 1248 i singlecore och – desto viktigare – 6348 i multicore. PCMark 10-kontorsprogrammet ger 5341 poäng, vilket berättar att det inte är kontorsuppgifter som får Envy 15 att börja svettas.

För att sätta siffrorna i perspektiv är HP Envy 15 ungefär dubbelt så kraftfull som MSi Prestige 14, som kostade ungefär lika mycket när vi testade den för ett år sedan. I rättvisans namn är den dock också nästan dubbelt så tung och saknar 4K-skärm.

3D-grafiktesterna från UL (före detta Futuremark) är riktigt fina för en dator i en klass som inte är gjord för fanatiska användare. Time Spy-testet landar på 5085 och det äldre Fire Strike (båda i standardutgåvan) får 11772. Det är strålande.

Grafikprestanda är inte i klass med de senaste gaming-monstren. Men även om vi befinner oss är familje-sedan-klassen så klarar datorn sig så bra att det räcker för de flesta. Och under alla omständigheter är grafikkortet tillräckligt kraftfullt för att köra de flesta spel i en upplösning och framerate som överträffar Full HD 60 Hz-skärmen som sitter monterad på datorn. Så det är bara om man sätter dit en bättre extern bildskärm, med hjälp av DisplayPort-porten som är integrerad i USB-C-porten, som datorn riskerar att tappa orken.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 3:33 timmar. Det är på samma nivå som typiska ultrabook-datorer, så Envy 15 bör kunna klara en hel dags studier utan att man behöver ha laddaren med sig.

Under ett ganska så anonymt yttre döljer sig en utmärkt processor och ett riktigt bra grafikkort. (Foto: HP)

Slutsats

HP Envy 15 är en förnuftigt dimensionerad studie- eller arbetslaptop dator som utför de uppgifter som den vanligtvis kommer att få i uppdrag, utan att den på något sätt verkar upphetsande. Processorn är riktigt snabb och grafikkortet är mycket bättre än vad man kan förvänta sig att hitta i en så anspråkslös dator för seriöst bruk. Skärmen är stor men HP borde ha kunnat offra en panel som antingen var snabbare eller hade hög upplösning. Inte minst för att priset är uppe på en nivå där man mycket väl kan förvänta sig lite mer lyx.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Fin för de flesta Lenovos lättvikts-spelmaskin ger bra prestanda för de flesta spel utan att krossa budgeten. Men den är inte upphetsande.
Följ Ljud & Bild