TEST: HP Envy 15 (ep0813no)

Mer förnuft än fascination

Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Karakter
HP Envy 15 (ep0813no)
Ljud & Bild tycker
Bra grafikkort och en processor i den bättre änden av mellanklassen.
Skärmen gör inte de grafiska förmågorna rättvisa. Trist design.
Specifikationer
  • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexacore (12 trådar)
  • Skärm: 15-tums IPS, Full HD (1920 x 1080), 60 Hz, 400 nits 100 % sRGB
  • Minne: 16 GB DDR4
  • Lagring: 512 GB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB GDDR6
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
  • Mått/vikt: 35,8 x 1,8 x 23,7 cm/2,1 kg
  • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C 3.2 (med Thunderbolt 3 och DisplayPort 1.4), HDMI, 2 x USB 3, microSD-kortläsare, 3,5-mm ljud, 720p-webbkamera
  • Webb: hp.com
Prestanda

Riktpris: 17500 Produktsida
Annons
Annons
forfatter

HP är världens näst största tillverkare av bärbara datorer, bara Lenovo är större. Och Envy-serien är en av HP:s mest populära för hemanvändare.

Om HP Envy 15 hade varit en bil så skulle den ha varit en femdörrars familjesedan i kombiversion, med gott om bagageutrymme och dragkrok. För det är vad de flesta behöver. Nu är den i stället en 15-tums laptop.

HP Envy 15 presenteras med mottot: ”Den enda begränsningen är din fantasi.” Det låter lekfullt, men HP hänvisar knappast till utseendet, eftersom det handlar om en fyrkantig enhet i ganska kantig och ordinär design. Skalet är av metall, men inte i en urfräst unibody-design, som man ser på många ultrabook-datorer. Skalet verkar tillräckligt tåligt för att kunna hänga med i en väska, ger fortfarande med sig lite när man håller datorn i ena hörnet.

Skalet är gjort av aluminium och håller nog för att ligga i en väska, även om det inte är lika styvt som utfrästa unibody-höljen. (Foto: HP)

Skärmen är behagligt stor och fyller ramen väl. HP har inte hoppat på 3:2-tåget ännu, utan har valt skärmformatet 16:9. Det ger lite mindre plats för kalkylblad, men klär film. Den matta skärmytan gör det däremot inte, men när man arbetar är det skönt att slippa reflexer.

Skärmen har Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar), 60 Hz uppdateringshastighet och saknar touch, HDR och andra finurligheter. Med andra ord är den lika förutsägbar och konservativ som man kan föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Annons

Tangentbordet känns rymligt och har gott om plats mellan tangenterna. Det kompenserar för en kort slaglängd och inte särskilt precis respons. Detta är naturligtvis inte ett problem som HP är ensamma om, utan verklighet för de flesta bärbara datorer. Numeriskt tangentbord har det inte blivit plats för. Knapparna är bakgrundsbelysta med vitt ljus.

I stället för att klämma in numeriska tangenter har HP fått plats med förnuftiga högtalare. Det betyder att filmer – och för den delen-Zoom-möten – är enkla att hänga med i.

 

Tangentbordet har LED-belysning. Det finns inget numeriskt tangentbord, men däremot ett par helt okej högtalare med ljud som trimmats av B&O. (Foto: HP)

En stor 15-tums skärm på en dator i premiumklass bör enligt min uppfattning ha en upplösning som är högre än Full HD. Men även om upplösningen är en besvikelse så förtjänar skärmen beröm för sina läckra, djupa färger.

Men vad är det då som ska göra HP Envy 15 gränsöverskridande kreativ? För att ta reda på det måste vi titta på vad som finns under ytan.

Annons
Skärmen har utmärkta färger. Men upplösningen eller hastigheten – eller helst både och – borde vara högre. (Foto: HP)

Inre värden

Under aluminiumskalet hittar vi en tionde generationens i7-processor med 2,6 GHz arbetshastighet och sex kärnor. Det är faktiskt en riktigt snabb processor som alla utom de mest fanatiska spelarna kan vara nöjda med.

Grafikkortet är ett Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 GB minne. Det är mer intressant än det kanske låter. Om du inte har stenkoll på alla Nvidias grafikprocessorer så är 1600-korten nedskalade versioner av nyare grafikkort – alltså modern processorarkitektur fast utan ray tracing-delen i GeForce RTX-korten. Och Ti-utgåvan är som alltid lyxversionen med extra muskler.

Lagringen görs på en 512 GB SSD-disk. Det är tillräckligt, men inte imponerande.

”… lika förutsägbar och konservativ som man kan föreställa sig i sin vildaste fantasi.”

Benchmarks

Processorn i Envy 15 är en Intel Core i7-10750H, det vill säga en 2,6 GHz CPU med sex kärnor och 13 trådar. Vilket på ren svenska betyder ”riktigt mycket datorkraft”! GeekBench 5-testet slutar med resultatet 1248 i singlecore och – desto viktigare – 6348 i multicore. PCMark 10-kontorsprogrammet ger 5341 poäng, vilket berättar att det inte är kontorsuppgifter som får Envy 15 att börja svettas.

För att sätta siffrorna i perspektiv är HP Envy 15 ungefär dubbelt så kraftfull som MSi Prestige 14, som kostade ungefär lika mycket när vi testade den för ett år sedan. I rättvisans namn är den dock också nästan dubbelt så tung och saknar 4K-skärm.

Annons

3D-grafiktesterna från UL (före detta Futuremark) är riktigt fina för en dator i en klass som inte är gjord för fanatiska användare. Time Spy-testet landar på 5085 och det äldre Fire Strike (båda i standardutgåvan) får 11772. Det är strålande.

Grafikprestanda är inte i klass med de senaste gaming-monstren. Men även om vi befinner oss är familje-sedan-klassen så klarar datorn sig så bra att det räcker för de flesta. Och under alla omständigheter är grafikkortet tillräckligt kraftfullt för att köra de flesta spel i en upplösning och framerate som överträffar Full HD 60 Hz-skärmen som sitter monterad på datorn. Så det är bara om man sätter dit en bättre extern bildskärm, med hjälp av DisplayPort-porten som är integrerad i USB-C-porten, som datorn riskerar att tappa orken.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 3:33 timmar. Det är på samma nivå som typiska ultrabook-datorer, så Envy 15 bör kunna klara en hel dags studier utan att man behöver ha laddaren med sig.

Under ett ganska så anonymt yttre döljer sig en utmärkt processor och ett riktigt bra grafikkort. (Foto: HP)

Slutsats

HP Envy 15 är en förnuftigt dimensionerad studie- eller arbetslaptop dator som utför de uppgifter som den vanligtvis kommer att få i uppdrag, utan att den på något sätt verkar upphetsande. Processorn är riktigt snabb och grafikkortet är mycket bättre än vad man kan förvänta sig att hitta i en så anspråkslös dator för seriöst bruk. Skärmen är stor men HP borde ha kunnat offra en panel som antingen var snabbare eller hade hög upplösning. Inte minst för att priset är uppe på en nivå där man mycket väl kan förvänta sig lite mer lyx.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Asus har gjort en serie ultralätta bärbara datorer med OLED-skärmar som faktiskt är överkomliga.
Apple ersätter inte utgående iMac Pro.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare