Search
Generic filters

TEST : MSi Prestige 14 (A10SC-096NE)

För fotografer och landsvägssamurajer

En MSi-dator för icke-spelare? Här är en ultra-smooth MacBook-rival som flirtar med grafiker och kreativa.

MSi Prestige 14 (A10SC-096NE)

Ljud & Bild tycker

Läcker och lätt PC som inte tar stor plats i väskan – men som imponerar stort på alla när den tas upp ur väskan. Skärmen är fenomenal.
Den fina skärmen kostar. Grafikkortet är bättre än ett integrerat, men inte mycket. Lite slö processor.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Core i7-1071U hexa-core (12 trådar)
 • Skärm: 14-tums IPS, UHD (3840 x 2160), 60 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Lagring: 1 TB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1650 m. 4 GB GDDR5
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 33,9 x 2,2 x 15,9 cm/1,3 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C 3.2 (med Thunderbolt 3 och DisplayPort), 2 x USB 2, 3,5 mm ljud, kombo-kortläsarePCIe
 • Webb: msi.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 18500 kr

 • Geekbench 5: 3.626 (multi-core), 1.105 (single-core)
 • Geekbench 4: 16.084 (multi-core), 4.934 (single-core)
 • PCMark 10: 4.053
 • 3DMark Time Spy: 2.570
 • 3DMark Fire Strike: 5,958
 • Cinebench R15: 93 fps / 558 cb
 • HDTach: 1.266 MB/s
 • Batteritest: 2:13 timer

Om det är tre ord som kännetecknar MSi så är det gaming, gaming och gaming. Den taiwanesiska PC-tillverkaren är en av de mest dedikerade – och populära – tillverkarna av speldatorer. Men de är inte heller blinda för att det finns användare som inte är ett smack intresserade av highscore, men som gärna använder snabb hårdvara för att få bra flyt i seriöst arbete. Precis som vi också har sett hos bland annat Acer.

Prestige 14 utstrålar diskret elegans. (Foto: MSi)

MSi Prestige 14 A10SC är en 14-tums ultrabook-PC med vad som får betecknas som ”business-design”. En slimmad dator i snövitt eller blåmetallic, urfräst ur ett enda stycke aluminium. Helt enkelt nästan outhärdligt läckert – och väldigt långt ifrån klassisk spel-PC-design. Även MSi:s egen.

Tangentbordet känns stort och har gott om plats. I själva verket har det naturligtvis exakt samma mått och avstånd mellan tangenterna som alla andra tangentbord av full storlek. Men bredden på datorn är bättre utnyttjad, så att det har blivit plats för en extra rad navigeringsknappar, vilket förbättrar ergonomin. Tangenterna har också en slaglängd och respons som är lite bättre än i de flesta ultrabooks för samma pengar.

Skärmen har gångjärn på undersidan av skalet, så att hela bakändan av maskinen lyft upp när skärmen fälls upp. Det ger både en skönare arbetsställning för händerna och bättre avkylning från insuget på undersidan. Enkelt och elegant. Åtminstone så länge man inte försöker jobba med MSi:n i knät.

Locket har gångjärnen på undersidan. Det gör att bakänden lyfts upp när locket öppnas. (Foto: MSi)

Perfekt för bildbehandling

Men det mest spännande är skärmen. Prestige 14-modellen finns i flera varianter, den som vi fått in för test är utrustad med en färg- och ljusstark 4K-skärm med 100 % Adobe RGB-färgrymd och individuell kalibrering. Med andra ord är MSi Prestige 14 redo för professionell bildredigering direkt ur kartongen. Skärmen fyller ramen väl och det finns bara en smal kant runt panelen.

MSi-skärmen är nästan – men bara nästan – lika snygg att titta på som 4K OLED-skärmen på Alienware M15 R2. Men den är förmodligen mer färgkorrekt. Och så finns det en trevlig skillnad i pris till MSi:s fördel.

Under metallskalet slår ett Intel Core i7-1071U-hjärta med 6 kärnor och 12 trådar. Det är en CPU av senaste generationen, men en mobilversion som främst är utformad för att spara ström. Det finns också 16 GB RAM och ett Nvidia GTX 1650-grafikkort. Alltihop är bättre än i en typisk ultrabook för företag. Det finns dessutom en SSD-disk med hela 1 TB lagringsutrymme.

 

”Professionella fotografer skulle kunna vara uppenbara köpare – om de är villiga att överväga något som det inte står Apple på.”

 

Benchmarks

I7-processorn i MSi Prestige 14 är av senaste generation och alltså försedd med sex kärnor och tolv trådar. Långsam är den inte heller, fast långt ifrån något som ens påminner om hastighetsrekord. Det beror naturligtvis på att detta är en mobil processor som måste kunna köra långt på varje liter ström. Och naturligtvis med en klockhastighet på ödmjuka 1,6 GHz.

I Geekbench 5-testet fick datorn en singlecore-poäng på 1 105. Och 3 626 multicore. PCMark 10-kontorsprogramtestet slutade på 4 053 poäng. Det är återigen stiligt, men inte imponerande. I rättvisans namn ska det dock sägas att det är långt bättre än de flesta business-ultrabooks.

Grafikprocessorn i MSi Prestige 14 är en Nvidia GeForce GTX 1650. Även om namnet placerar den i förra generationen så är den av senare datum. Det handlar om en grafikprocessor för bärbara datorer. Med 3D-acceleration men utan ray tracing-funktionerna i i GeForce RTX-serien.

Hela skalet är gjort av aluminium. Prestige 14 finns i grafitgrått och snövitt. (Foto: MSi)

Gjord för Photoshop

Även om datorn inte är avsedd för spel så körde vi 3DMark-testet från UL (före detta Futuremark) på den eftersom det ger en bra bild av den grafiska beräkningskraften. 5 958 poäng i Fire Strike och 2 570 i Time Spy visar att maskinen är tillräckligt potent för att ge Adobe Photoshop och Premiere vingar. Men förvänta dig inte spel i turneringsklassen. De bästa spelmaskinerna är ungefär fyra gånger så snabba – och mer än dubbelt så dyra. Med det sagt så kan Prestige 14 utan vidare klara av en omgång CS: GO. Det ser till och med fenomenalt ut på den färgkorrekta skärmen.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 2 timmar och 13 minuter. Det är utmärkt, men fortfarande en timme kortare än typiska ultrabook-datorer. Den ljusstarka 4K-skärmen slukar batteri lite snabbare än en vanlig Full HD-skärm. MSi lovar att datorn kan köra i upp till 10 timmar på en laddning. Detta är förmodligen sant eftersom batteritestet är mycket mer intensivt än normal användning. Men inte ett ögonblick längre än så.

Slutsats

MSi Prestige 14 A10SC är en läcker ultrabook-dator för de som vill ha åtminstone en känsla av gaming-datorernas prestanda, men som inte är beredda att ha en tung och dyr metallklump i väskan. Resultatet har blivit en ultrabook med en enastående 4K-skärm och muskler som räcker för bildbehandling. Professionella fotografer (eller krävande hobby-dito) kan vara uppenbara köpare – om de är villiga att överväga något som det inte står Apple på. Sådana här prestanda får man inte gratis, även om priset inte är mycket högre än vad man får ge för ultrabooks med mer anspråkslösa bildskärmar. Och det finns för övrigt modeller med vanliga Full HD-skärmar som är några tusenlappar billigare. Man hade kunnat önska sig lite snabbare processor och grafikkort, fast då hade priset blivit betydligt högre.

 

(Foto: MSi)
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

  Riktpris: 15000 kr ZenBook är lyxig minimalism

  Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)

  Riktpris: 25000 kr Dyr och fin skärm för grafik och video

  MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

  Riktpris: 14000 kr För krävande spelare med tight budget

  Bose Frames

  Riktpris: 2600 kr Coola solglasögon med inbyggt ljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.