data-srcset
TESTAlienware M15 R2 (n00awm15r207)
Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

Överjordiskt snygg Alienware

Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.

Den är snabb, den är läcker och den får plats i väskan. 4K-OLED-skärmen är fantastisk.
Gaming på den här nivån kostar skjortan. Och ska det vara kompakt så kostar det extra. 60 Hz-skärmen är för långsam för många spel.
Bästa priser

Förr i tiden – för ett år eller två sedan – var bärbara datorer stora, klumpiga, svarta saker som bara kunde släpas runt i en ryggsäck. Den tiden tycks vara förbi, bland annat tack vare kraftfulla grafikkort och processorer som inte behöver överklockas för att leverera snabb spelgrafik.

Alienware M12 R2 ser inte ut som någon dator jag har sett från dem tidigare. För den är faktiskt snygg. Själva kroppen, tangentbordet och baksidan av skärmen är mjölkvit med en silkeslen matt yta. Eftersom det handlar om gaming kan man leka med färgat ljus, men bara i Alienware-loggan och en lysande ring runt luftutblåset på baksidan. Tangentbordet är alltid upplyst med en svalt blå färg.

Bara Alienware-loggan och en ram runt fläktens utblås har RGB-ljus. (Foto: Dell)

Fantastisk skärm

Alienware M15 R2 finns i en mängd olika varianter. Maskinen vi fick in för test var utrustad med en OLED-skärm i 4K-upplösning. Och den är helt enkelt den mest utsökta 15-tumsskärmen jag någonsin sett på en bärbar dator! Den är naturligtvis superskarp och tack vare OLED-teknikens perfekta svärta (det är ju varje enskild pixel som avger ljuset) är kontrasten och färgrikedomen helt sagolik.

En uppdateringsfrekvens på 60 Hz och 4K-upplösning är inte nödvändigtvis det bästa valet för gaming, och om du gillar blixtsnabb förstapersons 3D-action kan du med fördel välja en Full HD 144 Hz-skärm i stället. Den är till och med ett par tusenlappar billigare. Men oj så snygga spelen är i 4K OLED!

Resten av inkråmet är precis vad man kan förvänta sig av en bärbar lyx-laptop 2020: En nionde generationens Intel Core i7-processor med sex kärnor, 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort med 8 GB minne. Det enda som verkar lite nedbantat är lagringsutrymmet, som utgörs av en 512 GB SSD. Bara ”Red Dead Redemption 2” tar upp en fjärdedel av det på egen hand.

Grafikkortet är ”bara” det näst bästa från Nvidia, men det är en förnuftig kompromiss eftersom ett GeForce RTX 2080, som också går att välja, skulle lägga till ytterligare ett par tusenlappar. Jag har också svårt att föreställa mig hur kylningen i den smala datorn skulle orka med att få bort den extra värmen. RTX 2070-utgåvan vi testade klarade av även tunga spel i fin hastighet. Både med 60 Hz 4K-upplösning på den inbyggda bildskärmen och med en extern 165 Hz-skärm i Full HD-upplösning. Datorn blev varm, men inte oroväckande varm.

Fritt val i alla grafikhyllor

Man måste berömma Alienware för att de ger fri tillgång till allt när det gäller skärmutgångar. Det finns naturligtvis både HDMI och Mini DisplayPort, men det slutar inte där. USB-C-porten har Thunderbolt 3 inbyggt, som ger en möjlighet att koppla in ett snabbt externt grafikkort. Och som kronan på verket har M15 R2 en utgång till Alienwares egen ”grafikförstärkare”, som gör att man kan montera in ett valfritt grafikkort i en extern låda. Med andra ord finns det ingen risk för att få slut på vare sig skärmutrymme eller grafiska muskler inom en överskådlig framtid.

annons

Benchmarks

Processorn är en 2,2 GHz Intel Core i7-9750U med sex kärnor och tolv trådar. Den har gott om muskler för både spel, grafik och videoredigering. Uttryckt i rena siffror får den GeekBench 5-resultatet 5 614 poäng multicore och 1135 singlecore. Det är strålande. PC Mark 10-testet visar också med 5 946 att kontorsprogram inte är några som helst svårigheter. Det hade vi inte förväntat oss heller.

annons

Desto intressantare för gaming är 3D-testerna, och där levererar Nvidia GeForce RTX 2070-kortet en hel del till det mesta utom de tyngsta spelen. Åtminstone så länge man väljer antingen hög upplösning med begränsad framerate på den inbyggda skärmen eller hög framerate med lägre upplösning på en extern skärm. 3DMark TimeSpy-testet avklarades med 6 835 poäng i standardversionen. FireStrike-testet slutade på 14 762. Det är två utmärkta resultat – och motsvarar vad man får med andra bärbara datorer som har likadant grafikkort.

Batteritestet tog knappt två timmar att köra. Det är kort, men inte riktigt lika illa som många andra bärbara gaming-datorer.

Alienware M15 R2 är ingen billig maskin, men spelutrustning från översta hyllan är aldrig billig. Jämfört med de första GeForce RTX-2070-modellerna som kom för ett år sedan får man nästan den härliga OLED 4K-skärmen på köpet. M15 R2 är ett par tusenlappar billigare än den helgalna Acer Predator Helios 700. Och den väger bara hälften så mycket och tar hälften så stor plats.

Slutsats

Alienware M15 R2 är en snabb dator med fina 3D-förmågor, men det är inte där den vinner sina segrar, för sådana maskiner går det ärligt talat tretton på dussinet av. Och eftersom alla har ungefär samma processor och grafikchip är skillnaderna små. Det som däremot gör den till en vinnare är den superläckra 4K-skärmen och det eleganta, tunna skalet. Här har vi en dator som man utan att blinka kan lägga upp på konferensbordet. Och dra till sig avundsjuka blickar för den fenomenala grafiken. Tyvärr gör prislappen att den är oåtkomlig för alla utom entusiaster. Men den är inte dyrare än andra i samma klass – och då kan man ju lika gärna välja den snyggaste.

annons

 

Den tunna, mjölkvita datorn är den stiligaste gaming-bärbara jag har haft på mitt skrivbord. (Foto: Dell)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750U (hexacore, 12 trådar)
 • Skärm: 15,6-tums OLED UHD (3840 x 2160), 60 Hz/1 ms med Tobii-eye tracking
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2070 m. 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 256 GB SSD
 • Mått/vikt: 36,1 x 1,8 x 27,6 cm/2,2 kg
 • Anslutning: WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x Alienware-grafikförstärkare, 1 x HDMI 2.0, 1 x USB-C (med Thunderbolt 3), 1 x MiniDisplayPort 1.4), 3 x USB 3.1, 1 x 3,5 mm ljudkontakt
 • Webb: dell.com
 • GeekBench 5: 5 614 multi, 1 135 single
 • GeekBench 5 OpenCL: 81 258
 • GeekBench 4: 23 266 multi, 5 174 single
 • GeekBench 4 OpenCL: 220 053
 • PC Mark 10: 5 946
 • 3DMark TimeSpy: 6 835
 • 3DMark TimeSpy Extreme: 3 196
 • 3DMark Fire Strike: 14 762
 • 3DMark Fire Strike Extreme: 8 137
 • 3DMark Fire Strike Ultra: 4 308
 • CineBench R15: 131 fps/1070 cb
 • HD Tach: 476 MB/s
 • Batteritest: 1:52
 • Batteritest: 1:52 timer

Pris

31000 ,-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

   data-srcset

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.