Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Epos Expand Vision 3T

Idiotsäkra Teams-möten

Företag som bara använder Teams och aldrig något annat bör seriöst överväga det här konferenssystemet.

Av / 2022-01-02 - 08:00
Epos Expand Vision 3T
Geir Gråbein Nordby

Digitala möten har blivit en större del av vår vardag och med eller utan corona har de kommit för att stanna. Därför är det viktigt för företag att ha ett system som fungerar och som garanterar bra bild- och ljudkvalitet i båda ändar av samtalet.

Uteslutande för Microsoft Teams

Epos har med sitt konferenssystem Expand Vision 3T gått ”all in” på Microsoft Teams. Det vill säga att Teams är inbyggt i operativsystemet, systemet kan inte användas med andra program, eller kopplas till en bärbar dator med USB i en ”ring-din-egen-enhet”-inställning. Epos är på gång med en UC-version av samma system på gång, den kommer att fungera med andra program – som Zoom och Google Meet – men här testar vi alltså Teams-versionen.

Epos Expand Vision 3T homepage
Så här ser hemmenyn ut när du är inloggad på Microsoft Teams. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kamera och mikrofonhögtalare

Expand Vision 3T består av en huvudcentral som har en inbyggd 4K-kamera med påkostad optik. Den kopplas till nätverket – antingen trådlöst eller med kabel – och till en bildskärm eller projektor med en HDMI-kabel. Den kan enkelt ligga ovanpå skärmen, eller så kan den monteras på väggen med ett medföljande fäste.

I systemet ingår även mikrofonhögtalaren SP 30T, med en fullregisterhögtalare ca 8 cm och två inbyggda mikrofoner med brusreducering. Mikrofonsystemet justerar automatiskt responsen efter om högtalaren är nära eller längre bort, så att ljudet alltid låter så likadant som möjligt. Högtalaren har även trådlös Bluetooth-funktion, så den kan användas med mobila enheter, men i det här systemet måste den anslutas med en USB-kabel. En förlängningssladd medföljer så att det ska vara enkelt att hitta en optimal placering i rummet.

Epos Expand Vision 3T SPREAD(2)
Kameramodulen med 4K-upplösning är också huvudkontrollpanel, där alla anslutningar finns. Foto: Geir Gråbein Nordby

Installation och användarvänlighet

I kartongen ligger det en fjärrkontroll, men man kan även koppla in ett externt tangentbord och en mus för att förenkla manövrering. Epos Expand Vision 3T har ett väldigt enkelt operativsystem, som visas på den HDMI-anslutna TV-skärmen eller projektorn.

Via skärmmenyn kan systemet anslutas till nätverket och ditt Microsoft Teams-konto. Om du inte har något sådant konto måste du konfigurera ett på en PC. Din kontaktlista måste också skapas på en PC, eftersom du inte kan skapa en separat Teams-lista genom Epos konferenssystem. Du kan däremot ringa upp enskilda kontakter, även personer som inte finns i din lista, med hjälp av en e-postadress. Då bör du ha ett tangentbord. Under alla omständigheter fungerar systemet bäst när du inte behöver söka efter personer som inte finns med på din möteslista.

När ett möte är överenskommet mellan dig och en annan person via Teams så visas det på huvudskärmen. Klicka bara på mötet med fjärrkontrollen så påbörjas det på skärmen.

epos-expand-sp-30-scaled
Mikrofonhögtalaren Expand SP 30 kopplas in via USB, men kan även användas med Bluetooth tillsammans med mobila enheter. Foto: Epos

Zoom

Med 4x digital zoom kan du göra ett snävt utsnitt om du vill, det gör du i skärmmenyn. Jag hade velat att man även kunde göra detta direkt med fjärrkontrollen, eftersom det är lite krångligt att behöva gå in i menyn varje gång. Men du kan också ställa in så att det sker automatiskt. Så att en ensam mötesdeltagare blir inzoomad, medan kameran zoomar ut om fler deltagare kommer in i rummet.

Bra videokvalitet

Kvaliteten på videon som kommer fram till den andra parten är bra, med naturliga färger och en skarp bild. Vita väggar i mötesrummet bränner inte ut, utan återges på ett naturligt sätt. Kamerans upplösning är 4K, men video överförs i max Full HD (1080p). Den höga kameraupplösningen ser i stället till att inga pixlar försvinner om du zoomar in digitalt.

Epos Expand Vision 3T skjermbilde
Videokvaliteten från Expand Vision 3T är bra, men skärmbilden från mobiltelefonen gör inte bilden rättvisa.

Samtalskvalitet

Ljudkvaliteten i högtalaren är bra, jag hör motparten klart och naturligt genom högtalaren. Den hör mig tydligt också. Min röst låter lite skarp i andra änden, så att den är distinkt men också saknar fyllighet. Detta blir värre om jag sitter i ett rum med hård rumsklang. Logitech Rally Bar var betydligt bättre på detta, fast då fördubblas priset.

När jag rör mig några meter bort från mikrofonen bevaras ljudnivån på min röst, och motparten bekräftar att min röst fortfarande hörs tydligt. Men när jag ringde en person i mitt eget hem, och vi bytte så att personen pratade via Epos-systemet och jag kunde lyssna själv, så tyckte jag att rumsklangen lät lite fult. Det lät digitalt och ganska hermetiskt. Även om orden alltså kom fram tydligt.

Epos Expand Vision 3T homepage(2)
Om du är inbjuden till ett möte syns det på startskärmen så här. Foto: Skärmdump

Jag tycker att noise gate-funktionen reagerar för starkt, den kapar ljudet abrupt i pauser mellan pratet. Det görs för att hålla nere brusnivån, men det sker lite abrupt och brutalt, ibland försvinner korta ord i början och slutet av en mening. Det här låter mer onaturligt ju längre efterklangen är i mötesrummet.

Jag har inte testat med flera mötesdeltagare i samma rum, eftersom systemet testades under covid-nedstängning. Men utifrån vad jag har hört, i kombination med en rejäl dos magkänsla, finns det all anledning att tro att mikrofonsystemet fungerar som det är tänkt om mötesrummet har bra akustik. Om det finns stora fönsterytor och hårda väggar, utan någon form av akustisk behandling, så kan det nog låta ansträngande om flera personer försöker prata i munnen på varandra.

Epos Expand Vision 3t lifestyle-low_res-width-3840px-gigapixel
Foto: Epos

Bygga ut med fler mikrofoner?

I ett större rum kan du snabbt vilja bygga ut mikrofonsystemet. Högtalarmikrofonen som ingår, SP 30T, kan inte byggas ut med mikrofonsatelliter. Du kan inte heller koppla in två likadana. Men du kan välja bort Expand 30-mikrofonen och välja Expand 80 i stället. Den är större, specificerad för upp till 16 personer och kan byggas ut med flera satellitmikrofoner.

 

Epos EXPAND VISION 3T rear
Alla anslutningar sitter på baksidan av kameramodulen. Men USB-kontakterna kan inte användas för att ansluta kameran till en PC om du vill använda andra program än Teams. Foto: Epos

Expand Vision 3T: Slutsats

Epos Expand Vision 3T är ett konferenssystem som gör det lekande lätt att hålla Teams-möten. Den kan vara permanent kopplad till mötesskärmen, det är bara att sätta på den så är du igång. Ingen dödtid där du måste trassla med tekniken för varje möte.

Videokvaliteten är bra i 1080p HD-kvalitet och ljudet fungerar också. Akustiken i rummet bör dock vara bra, det vill säga väldämpad. Annars slår brusreduceringen för hårt och det låter ”digitalt” och fult. Men motparten hör fortfarande vad som sägs från ditt håll, så det är ingen kris.

Sammantaget är detta ett väldigt käckt system för företag som använder Teams. Men det passar inte användare som behöver fler plattformar – som Zoom eller Google Meet. Då får man vänta på UC-versionen.

Karakter
Epos Expand Vision 3T
High End

Ljud & Bild tycker

Väldigt enkelt system, bra bild och tillräckligt bra ljud. Idiotsäkert sätt att hålla Teams-möten på. Ljudet kan låta hermetiskt, med en onaturligt hård ”noise gate” om mötesrummet inte har bra akustik. Enbart för Microsoft Teams och fungerar bäst med fasta deltagarlistor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigaste Apple-skärmen är nästan mitt i prick

Jabras webbkamera är både snygg och smart

Så enkelt är det att få bra ljud på Zoom-mötet

En ny nivå på Teams-möten

Hållbar eller gröntvättad?

Bli ditt eget videoteam med Logitech Mevo

Mycket bättre än laptop-kameran

TravelMate P6: PC med resfeber

Drömdatorn för digitalt kreativa

Perfekta digitala möten till ett häftigt pris

Ljud & Bild
Rulla till toppen