TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Lagringstjänster

Din hårddisk i himlen

Få tillgång till dina filer var du än är. Lagringstjänsterna ger dig gratis gigabyte i molnet.

forfatter
Publicerad 2015-02-05 - 06:00
Produkter i testet
 • OneDrive
 • Google Drive
 • Dropbox
 • Box
 • ”Jag kollar på det i helgen.” När du lovar att titta närmare på en arbetsuppgift eller upplägget på nästa stora generationsroman befinner du dig långt borta från jobbdatorn. Bara för att upptäcka att alla dokument som du skulle ha fingranskat i lugn och ro inte kom med på USB-minnet du har i fickan.

  Om du känner igen dig i den här situationen lika väl som de flesta andra gör så kan en molntjänst vara lösningen på problemet. Med en sådan kan du lagra alla filer på en server som befinner sig ”i molnet” – eller rättare sagt: på en hårddisk i ett rack i en serverhall någonstans på jorden som alltid är uppkopplad mot internet. Så länge du själv kommer åt internet kan du använda dina filer på samma sätt som om de befann sig på din egen dator, mobil eller surfplatta.

  Flera datorer – samma filer
  Förutom att vara en skänk från ovan för glömska personer är lagringstjänsterna perfekta för folk som använder olika datorer och enheter under dagen, eller som vill dela med sig av sina filer med andra. Det gäller till exempel journalister på Skandinaviens största hemelektroniktidning. Den här tidningen hade varit mycket svårare att sätta ihop utan molntjänster. När vi till exempel rapporterar live från någon presentation av nya mobiltelefoner på andra sidan jordklotet är molnlagring oumbärlig. Samtidigt som en journalist sitter på presentationen och tar bilder av evenemanget sitter en annan och skriver en bakgrundsartikel om samma produkt, som hamnar på våra webbsidor bara ett par sekunder efteråt, illustrerad med bilder tagna från den utsände kollegans molnlagring.

  Gigabyte för inga pengar
  Näst efter tillgängligheten är det bästa med molntjänsterna priset. I utgångspunkt är de gratis. På de flesta ställen kan du vältra dig i 10 GB eller ännu mer. Att detta är möjligt beror dels på att priserna på hårddiskplats håller på att sjunka, och dels på att tjänsterna hoppas kunna sälja något till dig vid ett senare tillfälle. Att ge bort 10 GB lagringsplats kostar bara ett par kronor för tjänsten, vilket är småpengar för jättar som Google och Microsoft. Och så är molnlagring beroendeframkallande. Har väl vant dig vid att urskillningslöst skicka upp och ner filer till molnet så är det otroligt svårt att sluta. Och när alla kostnadsfria gigabyte tar slut så är det lockande att teckna ett abonnemang för en kostnad som motsvarar priset på en streamingtjänst för film eller musik.

  I den här artikeln har vi tittat närmare på fyra molnlagringstjänster: OneDrive, Google Drive, Dropbox och Box. Box är den äldsta av dem och hade redan funnits i tre år när Dropbox och OneDrive kom. Och Google är rena rama nybörjaren med bara två år på nacken. Men att vara först är inte samma sak som att vara bäst. Listan kan göras lång över företag som hittat på nya verktyg till Windows som senare blivit integrerade funktioner i operativsystemet. Och de flesta av namnet står skrivna på gravstenar.

  Så testade vi
  Ska lagringstjänsten fungera som en hårddisk uppe i molnet måste den vara så enkel att använda att man inte tänker på det. När tjänsten är installerad bör backup och fildelning vara lika enkelt som att lagra lokalt. Vilket i praktiken också är precis vad som sker, eftersom filerna först lagras i en mapp på hårddisken, som sedan speglas på nätet och laddas ner som kopior till de andra anslutna datorerna.

  Om tjänsten inte bara ska vara en backup, utan ska användas för delning av filer mellan datorer, måste hastigheten vara så hög att man inte märker av någon väntetid på upp- och nedladdning eller när filer öppnas på andra datorer. För att testa detta laddade vi upp en mapp med fem videofiler på sammanlagt 1 GB, som sedan öppnades på en annan ansluten dator. Testet utfördes med en snabb 60/60 Mbit/s-fiberlina, ansluten via ett kablat gigabit-lokalnätverk, så uppkopplingen har inte varit någon begränsande faktor.

  Slutligen är molnlagring inte bara en fråga om antal gigabyte på hårddisken och megabit i sekunden, utan också om de data som lagras. Delning av filer och integration med populära program betyder allt mer.

  1494465504

  Det är väl inte farligt?

  När man skickar ut gigabyte efter gigabyte ut i det blå för att lagras i molnet kan man bli smått nervös.

  Vi skulle vilja säga att molnlagring är hundra procent säkert och skyddat, men det vore att fara med osanning. För ett par år sedan attackerades Dropbox av hackare som fick tag i ett stort antal lösenord. Fast i ärlighetens namn kan man säga samma sak om stora statliga myndigheter, som också har fått besök av objudna gäster. Och NSA kommer garanterat åt allting ändå. Detsamma gäller företaget som driver tjänsten.

  Trots detta är molntjänsterna oerhört säkra. Under alla omständigheter är filerna mycket säkrare än på din egen hårddisk, som också kan anfallas av hackare och som kan krascha så att du blir av med alla dina data. Att vara rädd för molntjänsternas säkerhet är lite som att vara rädd för att flyga, även om det är tusen gånger högre risk att råka ut för något när man sitter i bilen på väg till flygplatsen.

  Se upp för gemensamma filer
  Den största risken för filerna är användarnas egen fumlighet. Eftersom filer i delade mappar ändras och tas bort från alla anslutna datorer får man inte betrakta molnlagring som en säker backup av gemensamma filer. Raderas filen av misstag på en dator så försvinner den i samma sekund på alla datorer. Och den risken blir naturligtvis större ju fler användare som delar samma mapp.

  Ett annat reellt problem är att du bara kommer åt filerna i molnet när du är uppkopplad mot internet – och bara med den hastighet som anslutningen klarar. Befinner du dig långt från trådlösa nätverk och mobilmaster så har du bara de data som ligger på datorn.

  Produkter i testet

  OneDrive

  Molnlagring som del av operativsystemet

  Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.

  Google Drive

  Ännu ett erbjudande till fasta kunder

  De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

  Dropbox

  Störst tjänst – minst plats

  Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

  Box

  Obegränsat med plats

  Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
  blank
  blank
  Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
  Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
  Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  blank
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Följ Ljud & Bild