TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Google Drive

Ännu ett erbjudande till fasta kunder

De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

forfatter
Publicerad 2015-02-05 - 05:00
L&B tycker
Specifikationer

Gratis utrymme: 15 GB
Operativsystem: Windows, Mac, iOS och Android
Värva kunder för utrymme: Nej
Papperskorg: Ja
Uppladdningstid, 1 GB: 30 minuter
Nedladdningstid, 1 GB: 7 minuter
Betalversion: 100 GB kostar 2 dollar (ca 15 kr) per månad, 1 TB kostar 10 dollar
google.com/drive

Riktpris: 15Pr. 2015-02-05 Produktsida

Google Drive är det senaste tillskottet till samlingen. Även om Google mer än något annat företag har varit specialister på kostnadsfria, internetbaserade tjänster så dröjde det till 2012 innan Google hoppade på tåget och började erbjuda fri lagringsplats. I oktober 2014 hade Google Drive ungefär 240 miljoner aktiva användare.

Precis som Microsoft utnyttjar sin position genom att göra OneDrive till en del av operativsystemet och förpacka tjänsten tillsammans med internetversionen av Office, utnyttjar Google naturligtvis att så gott som alla redan har ett Google-konto för företagets andra tjänster. Att skaffa Google Drive kräver därför bara att man klickar på Drive i listan över appar inuti Google-kontot. Lättare kan det knappast inte bli. Så länge man inte som Microsoft har tillgång till att införliva Drive i operativsystemet.

Eftersom Drive är länkat till Google-kontot får man utöver 15 GB lagringsplats på nätet integration med Googles andra tjänster, inte minst Google Docs, som är en gratiskonkurrent till Microsoft Office.

Dokument kan, precis som hos alla, delas med andra och det är inget krav att mottagaren har ett Google-konto – även om det underlättar delningen.

Google Drive har en Papperskorg-funktion, så det finns en inbyggd säkerhet mot att dokument tas bort av misstag.

Hastighet
Google Drive klarade av att ladda upp vår 1 GB-testfil på en halvtimme, vilket är lika snabbt som OneDrive. Synkroniseringen till en annan dator tog däremot bara sju minuter!

Slutsats
Google Drive är ett strålande komplement till Googles palett med gratistjänster. Och tack vare integrationen med Google Docs är det inte bara en lagrings- och fildelningsplattform, utan ett verktyg för onlinesamarbete med dokument.

Också i detta test:

OneDrive

Molnlagring som del av operativsystemet

Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.

Dropbox

Störst tjänst – minst plats

Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

Box

Obegränsat med plats

Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild