TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Dropbox

Störst tjänst – minst plats

Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

forfatter
Publicerad 2015-02-05 - 05:00
L&B tycker
Specifikationer
  • Gratis utrymme: 2 GB
  • Operativsystem: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Blackberry, Kindle Fire
  • Värva kunder för utrymme: Ja
  • Papperskorg: Nej
  • Uppladdningstid, 1 GB: 10 minuter
  • Nedladdningstid, 1 GB: 10 minuter
  • Betalversion: 1 TB kostar 9,99 euro (ca 92 kr) i månaden
  • dropbox.com
Riktpris: 92Pr. 2015-02-05 Produktsida

Dropbox är den största och mest kända molntjänsten, och i så hög utsträckning att den fått samma ära som Google och Photoshop, nämligen att bli ett begrepp. När man ska utväxla filer över nätet är lösningen att ”lägga den på dropbox”, precis som man ”googlar” efter information eller ”photoshoppar” en mindre lyckad bild.

I november 2014 kunde Dropbox hälsa användare nummer 300 000 000 välkommen. Det innebär en tillväxt på 100 miljoner användare på ett enda år.

Installation
Installationen är förhållandevis simpel. Att upprätta ett konto med användarnamn och lösenord tar ett par minuter och avslutas med att ett bekräftelsemail skickas till det e-postkonto man anmält. Sedan kan man använda sin Dropbox-mapp via webbläsaren. För att få riktig glädje av tjänsten ska man dock hämta ett program till varje dator, så att man kan använda Dropbox som en delad mapp.

Som standard kopieras alla filer i den gemensamma mappen till Dropbox-mappen på varje enskild dator. Under installationen kan man dock välja att bestämda filer eller mappar inte ska speglas och lagras lokalt. På mobila enheter hämtas filerna först när de öppnas.

Delning av filer och mappar görs genom att högerklicka på dem och sedan välja att dela Dropbox-länk. En delad mapp kan användas som en gemensam lagringsplats för exempelvis ett grupparbete, eftersom att dela en fil är ett snabbt sätt att skicka filer till andra i stället för att bifoga dem i mail.

Hastighet
Dropbox fungerar fint för lagring av textdokument och ögonblicksbilder, men undvik att använda tjänsten för att flytta stora filer mellan två datorer i huset. Hemnätverket eller ett USB-minne går mycket fortare. I vårt test nådde vi en upp-och nedladdningshastighet på 8–10 Mbit/s.

Slutsats
Dropbox är veteranen inom molnlagring av mappar och bortsett från Windows Phone så finns tjänsten representerad på alla upptänkliga plattformar. Möjligheten att tjäna ihop extra lagringsutrymme genom att värva vänner och kolleger har gett många kunder, men 2 GB i gratisutrymme är knapert om man jämför med konkurrenternas 10–15 GB.

Också i detta test:

OneDrive

Molnlagring som del av operativsystemet

Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.

Google Drive

Ännu ett erbjudande till fasta kunder

De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

Box

Obegränsat med plats

Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild