OneDrive

Molnlagring som del av operativsystemet

Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.
Ljud & Bild tycker
Specifikationer

Gratis utrymme: 15 GB
Operativsystem: Windows, Mac, Xbox, Windows Phone, iOS och Android
Värva kunder för utrymme: Ja
Papperskorg: Ja
Uppladdningstid, 1 GB: 33 minuter
Nedladdningstid, 1 GB: 40 minuter
Betalversion: 65–90 kr/mån för 1 TB inkl. Office 365
onedrive.live.com

forfatter

Microsofts molntjänst har levt en ombytlig tillvaro, sedan lanseringen 2008 har den bytt namn från Live Folders till SkyDrive och nu senaste till OneDrive. Det är dock ingen tvekan om att Microsoft tar synnerligen seriöst på lagring i molnet – och de arbetar synnerligen aggressivt för att göra OneDrive till en fast del av alla Windows-användares vardag.

Fem Office-paket på köpet
För detta ändamål spelar Microsoft ut sina två allra starkaste och mest välkända kort: Windows och Office. OneDrive finns inbyggt i Windows 8 och 8.1, så har man en modern PC så är man automatiskt kund i butiken. Och väljer man att lägga 90 kronor i månaden så får man inte bara 1 TB lagringsplats, utan också Office 365 till fem datorer – och till fem surfplattor. Plus 60 minuter Skype-samtal varje månad till fler än 60 länder!

Microsoft uppger själva antalet OneDrive-användare till 25 miljoner.

Precis som hos Dropbox kan man tjäna ihop extra lagringsplats genom att locka vänner och bekanta att börja använda OneDrive. Men medan ”belöningen” där är 500 MB extra per person så ger Microsoft hela 5 GB för varje ny kund, upp till sammanlagt 20 GB extra utrymme.

Har du en Windows Phone eller Xbox är OneDrive rätt val. Tjänsten stöds naturligtvis – och som den enda – av alla Microsofts egna enheter.

När man delar filer mellan flera användare är det stor risk för att filer tas bort av misstag. Microsoft var dock en av de första som försåg sin molntjänst med en Papperskorg-funktion, så att borttagna filer inte är förlorade för alltid.

Hastighet
Hastigheten är inte särskilt imponerande på OneDrive. Att ladda upp en 1 GB testfil tog en halvtimme. Och 40 minuter att synkronisera den med en annan dator.

Slutsats
Det går inte att ta miste på att Microsoft har bestämt sig för att vinna kampen om molntjänster för privatkunder och med tanke på vad de ställer upp med så är det svårt att se hur det kan sluta på annat sätt. 15 GB gratis utrymme är rekord, och OneDrive är redan inbyggt i Windows 8. Och faller man för frestelsen att uppgradera till betalversionen så får man allt man behöver.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Google Drive

Ännu ett erbjudande till fasta kunder

De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

Dropbox

Störst tjänst – minst plats

Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

Box

Obegränsat med plats

Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.