TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Box

Obegränsat med plats

Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

forfatter
Publicerad 2015-02-05 - 05:00
L&B tycker
Specifikationer
  • Gratis utrymme: 10 GB
  • Operativsystem: Windows, Mac, iOS, Android och Blackberry
  • Värva kunder för utrymme: Nej
  • Papperskorg: Nej
  • Uppladdningstid, 1 GB: 60 minuter
  • Nedladdningstid: 1 GB: 14 minuter
  • Betalversion: 100 GB för 7 pund (ca. 82 kr)/mån, obegränsad plats (!) kostar 11 pund (ca. 130 kr)
  • box.com
Riktpris: 82Pr. 2015-02-05 Produktsida

Jämfört med Dropbox, Google Drive och OneDrive är Box en dvärg. Enligt företagets eget välkomstmail till nya kunder finns det ”fler än 14 miljoner” Box-användare. Och detta trots att Box faktiskt är den äldsta av alla lagringstjänster, den första versionen körde igång redan 2005.

Installation
Installationen är i stort sett identisk med de övriga: en anmälan görs online, följt av ett bekräftelsemail för att bekräfta identiteten. Sedan hämtas ett klientprogram till varje enhet som Box ska användas på. Med Windows-, Mac-, iOS-, Android- och Windows Phone-klienter på listan är de absolut flesta representerade.

Gränssnittet är precis likadant som till de övriga. Box-mappen dyker upp i listan över favoriter, tillsammans med överförda filer, senaste platser – och Dropbox, OneDrive och Google Drive. En käck detalj är att man kan slå på och stänga av synkronisering med en knapp i gränssnittet. Mindre käckt är att det inte finns någon papperskorg som kan rädda filer som tas bort av misstag.

När utrymmet är fullt kan man köpa 100 GB för drygt 80 kronor i månaden. Det är lite torftigt med tanke på att man får 1 TB för samma pengar på andra ställen. Däremot är nästa nivå generös: för 130 kronor i månaden utlovas inget mindre än obegränsat med plats!

Hastighet
Synkroniseringshastigheten är inte Box starkaste kort. Att ladda upp 1 GB-testfilen tog ungefär en timme. Och så stötte vi på trassel med begränsningar av filstorleken, som inte får överstiga 250 MB. En kvarts gigabyte är helt klart ett mycket stort dokument, men har du planer på att använda Box för att överföra eller dela dina semesterfilmer så kan det vara en begränsning. Lyckligtvis gick nedladdning betydligt fortare än uppladdning, det tog mindre än en kvart att hämta testfilerna.

Slutsats
Att Box inte har fått samma stora utbredning som de tre andra måste bero på en slump – och på massiv marknadsföring från konkurrenterna. Det är nämligen inget som skiljer Box från de övriga i en sådan utsträckning att det kan förklara varför det skulle finnas 20 gånger fler användare hos var och en av de andra tjänsterna. Däremot betyder den lilla användarskaran att Box kommer att få mycket svårt att klara sig i den hårda konkurrensen i framtiden.

Också i detta test:

OneDrive

Molnlagring som del av operativsystemet

Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.

Google Drive

Ännu ett erbjudande till fasta kunder

De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

Dropbox

Störst tjänst – minst plats

Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild