Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Poly Studio P5

Uppgradering för videomöten

Polys lilla käcka P5-webbkamera är ett mycket bättre alternativ än den inbyggda i den bärbara datorn.

Skrivet av / 2021-11-11 - 08:00
Poly Studio P5
John Hvidlykke

Kontoret har öppnat igen, men jobb hemifrån har kommit för att stanna. Så du behöver en bra kamera för att se dina kollegor i ögonen, eftersom dagarna är få när du kan räkna med att alla finns på samma adress.

Amerikanska Poly har specialiserat sig på utrustning till det digitala kontoret. Vi har tidigare testat Poly Studio P15, som var en kombination av webbkamera och högtalare. Poly Studio P5 är en lite mer traditionell webbkamera av den typ som knäpps fast överst på datorskärmen. Det går dock att montera den på ett litet stativ också.

Precis som andra webbkameror kläms Poly Studio P5 fast på ovansidan av skärmen. (Foto: Poly)

Grönt utseende

Poly Studio P5 är en liten käck historia med aerodynamisk design. Materialet är plast i en gråvit melerad färg som vanligtvis signalerar plast återvunnen från världshaven. Att så är fallet nämns dock ingenstans på hemsidan eller i produktbladet.

Anslutningen görs med en fastmonterad USB-A-kabel. I en tid där USB-A-porten har blivit en utrotningshotad art hade det varit ett plus med en utbytbar kabel så att man kunde välja USB-C till nyare datorer som ofta bara har en enda gammaldags USB-port.

Poly underlättar dock lite för trängseln av portar genom att bygga en USB-A-port på baksidan av själva kameran. Att koppla in en USB-kabel bakom kameran vore en klumpig lösning, men en USB-dongel till en trådlös mus får plats fint i kamerans USB-port.

Poly Studio P5 täcker en diagonal bildvinkel på 78 grader. Det motsvarar ungefär 28 mm vidvinkeloptik i den analoga 35 mm-filmvärlden. Och är en utmärkt bildvinkel för hemmakontoret.

En dag på kontoret är inte längre en dag … på kontoret. Så det krävs bra utrustning för att inte känna sig utanför. (Foto: Poly)

Inbyggt privatliv

För att garantera att hackare inte kan tjuvkika genom webbkameran (och inte minst för att skingra oron för att det skulle kunna hända) är Poly Studio P5 utrustad med en fysisk lucka. Och till skillnad från de vanliga påklistrade plastlocken är förslutningen inbyggd i själva kameran. När man vrider för en ring framför objektivet blockerar en irisbländare linsen samtidigt som förbindelsen avbryts. Det är en ganska elegant lösning.

Blockeringen mot oönskade blickar på nätet sitter inbyggd i kameran. (Foto: Poly)

Det nämns inget bländartal för P5, men jämfört med Razer Kiyo Pro och Logitech Brio 4K – som i rättvisans namn båda är något dyrare – känns bilden lite grynig och har en del bildbrus. Och det är i vanlig vardagsrumsbelysning en inte allt för grådaskig dag.

Gammaldags app

Polys kamera-app heter PolyLens. Till skillnad från flera andra webbkameror får man inte automatiskt förslaget att ladda ner appen när kameran installeras, men den går att ladda ner från Polys hemsida. Appen ger inställning av ljusstyrka, färgbalans, gammakorrektion med mera. Gränssnittet är dock gammaldags och krångligt, och appen tillför inte några nya funktioner till kameran som är användbara till vardags. Och avancerade video- och inspelningsfunktioner letar man förgäves efter.

I rättvisans namn ska det nämnas att fintrimning av kamerainställningarna bara är något som intresserar ett fåtal av alla som bara använder kameran för att prata med kollegor via Zoom och Teams. Därför kan man utan tvekan låta bli att ladda ner appen. Om inte IT-chefen på jobbet kräver det. Eftersom Poly är specialister på affärslösningar kan Poly Lens fjärradministreras av IT-avdelningen.

Poly-kameran är en förbättring mot de flesta inbyggda webbkameror. (Foto: Poly)

Slutsats

Poly Studio P5 är en förhållandevis bra webbkamera till ett förhållandevis rimligt pris. Den är betydligt bättre än de billigaste lösa kamerorna – och överlägsen de ynkliga, risgrynsstora bitarna glas och kisel som sitter i de flesta bärbara datorer. Med P5 kan du vara med i onlinemöten på ungefär lika villkor som personerna på högkvarteret. Jämfört med andra kameror faller dock Poly Studio P5 igenom på utbudet av funktioner, och bildkvaliteten kunde också vara bättre under normala ljusförhållanden. Appen erbjuder inte heller särskilt mycket hjälp. Om du vill mer än bara se bra ut på onlinemöten så får du leta efter lite mer avancerade kameror som Logitech Streamcam och Razer Kiyo Pro. De är dock dyrare – och till vardags på hemmakontoret är den här kameran en fin lösning.

Karakter
Poly Studio P5
Premium

Home tycker

Enkel och relativt snygg webbkamera för (hemma)kontoret. Full HD-upplösning. Rimligt pris. Lite grynig bildkvalitet om ljuset inte är optimalt. Ganska basal app.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen