TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Logitech StreamCam

För jobb hemifrån och videodrömmar

Oavsett om det bor en youtuber i dig eller om du bara ska ha videomöten när du jobbar hemifrån så ger StreamCam dig fullt fokus.

forfatter
Publicerad 2020-04-06 - 18:00
Karakter
Logitech StreamCam
L&B tycker
Enkel igångsättning, bild- och ljudkvaliteten är kolossalt mycket bättre än laptopens inbyggda webbkamera.
Ingen 4K: du får nöja dig med Full HD-upplösning. Inte riktigt lika många funktioner som i de ”seriösa” webbkamerorna. Å andra sidan är priset lägre.
Specifikationer
 • Maxupplösning: 1080/60p
 • Upplösning: 320×240 – 1920×1080
 • Bildfrekvens (MJPEG): 5–60 fps
 • Bildfrekvens (YUY2, NV12): 5–30 fps
 • Optik: Full HD f/2,0 brännvidd 3,7mm
 • Synvinkel 78° (diagonal)
 • Fokus: AF (10 cm till oändlig). Ansiktsbaserad AF med Logitech Capture
 • Mikrofon: Dubbel omnidirectional, brusreducering, stereo/mono
 • Mått/vikt: 58x48x85 mm/ 222 g
 • Kabel: 1,5 m, USB-C
 • Webb: logitech.com

Att de flesta ska jobba hemifrån har plötsligt slutat vara en framtidsvision och blivit en konkret verklighet. Och det betyder att när du ska ha möten med kollegorna så måste du inte bara tänka på att skaffa wienerbröd och kaffe. Du behöver hårdvara också.

Logitech StreamCam är en diskret enhet som kan monteras på varje flatskärm. (Foto: Logitech)

Logitech StreamCam är ett alternativ till den inbyggda kameran i den bärbara datorn. Som namnet antyder vänder sig Logitech till bland andra streamare och youtubers. Men den kan också användas av de som ”bara” behöver synas och höras under videokonferenser.

StreamCam är en diskret liten, i stort sett kubformad plastbit i grått eller vitt. En kameralins är det enda som syns. När kameran är på lyser en vit lysdiod.

Installationen är relativt enkel. Koppla kamerakabeln till en USB-C-port så identifieras den automatiskt. En omstart krävs dock innan alla funktioner fungerar och man får full bildkvalitet. För de flesta handlar den fysiska monteringen om att klicka fast kameran i en hållare som passar alla flatskärmar. Man får också med en hållare som passar i standard-kamerastativ.

”kom ihåg att ta bort utslängd smutstvätten i hörnen och de döda växterna i fönstret – omgivningen syns i bild!

Logitech StreamCam täcker en diagonal bildvinkel på 78 grader. Det motsvarar 28 mm vidvinkeloptik i analoga 35 mm-filmsammanhang. Det är en utmärkt bildvinkel för hemmakontoret och innebär att man undviker att bilden blir för våldsamt förvrängd, vilket den hade blivit med en med en kamera som har 90 graders vinkel eller ännu mer. Utan att man för dess skull reduceras till bara ett pratande ansikte i mängden på videokonferensen. Men det betyder också att du måste komma ihåg att ta bort utslängd smutstvätten i hörnen och de döda växterna i fönstret – omgivningen syns i bild!

StreamCam spelar in i 1080p 16:9 widescreen-format, men i materialet från Logitech påpekas det att kameran också kan spela in i lodrätt 1920p-format. Det kan den (man måste bara vrida kameran 90 grader) och för somliga är det ett försäljningsargument. Fast kom ihåg att om video på högkant hade varit en bra idé från början så hade alla biografer varit höghus.

Avancerade användare kan kombinera flera kameror med hjälp av programmet Logitech Capture. (Foto: Logitech)

Kameran fungerar friktionsfritt med Skype, Zoom och andra videotjänster, men programmet Logitech Capture, som är gratis att ladda ner, ger flera extrafunktioner, till exempel panorering/zoom som följer ditt ansikte. Det ser smart och actionfyllt ut, men det är inte säkert att de andra deltagarna uppskattar den distraherande effekten att bilden följer dig i stället för att vara stilla.

Med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) är Logitech StreamCam betydligt mer finkornig än vanliga laptop-webbkameror med 720p eller lägre upplösning. Vad som däremot betyder ännu mer är ljuskänsligheten. Optiken i StreamCam har bländare f/2,0. Det är riktigt bra och betyder att du inte behöver ha en spotlight på dig för att få en sund och naturlig ansiktsfärg. Kameran är också mindre känslig för störande ljus från fönster.

Träden växer dock inte upp till himlen (vilket de sällan gör till det här priset). Du får leva utan 4K-upplösningen som Logitechs dyrare webbkameror har. Du får inte heller någon HDR eller variabel bildvinkel. Men alla dessa är funktioner som är irrelevanta när det gäller att delta som en enda person på ett möte. Och 4K-video med 30 Hz bildfrekvens ställer höga krav på internetanslutningen – både din och de andra deltagarnas.

Kanske drömmer du om att förvandla ditt musikintresse till en streaming-karriär? (Foto: Logitech)

Slutsats

Logitech StreamCam är en webbkamera till ett överkomligt pris men en dramatisk förbättring mot den inbyggda kameran i den bärbara datorn. Och den förvandlar dig till en människa av kött och blod i stället för en suddig skugga på skärmen. Bildkvaliteten är strålande, även om du får klara dig utan de proffsfunktioner som du ändå inte behöver. Om du drömmer om att byta ut ditt hemmakontor mot en glamorös karriär som streamer kommer bildfrekvensen på 60 Hz att vara till stor hjälp. Och Logitech Capture-programvaran kan göra dig till din egen amatörvideoproducent.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
Integrerad arbetshäst för kontoret Lenovo ThinkCentre neo 50a är en elegant arbetsstation till (hemma)kontoret som lovas vara både kraftfull och intelligent.
Galet bra för priset! Shark Gaming 7G15-70TI vinner inga skönhetstävlingar, men den är fylld med bra och prisvärd hårdvara.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend