Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Razer Kiyo Pro

Se bra ut när du jobbar hemifrån

Razers webbkamera är inte bara för twitch-strömmare och gamers. Den är minst lika bra på att garantera en skarp och ljus bild från det provisoriska hemmakontoret.

Skrivet av / 2021-03-18 - 09:00
Razer Kiyo Pro
John Hvidlykke

Oavsett om du är en streamer med egen webbkanal eller bara ska vara med på jobbmöten hemifrån så behöver du en webbkamera. Och det enda bra man kan säga om den inbyggda kameran i laptopen är att den ingick i priset.

Kiyo Pro är en kamera som inte bara riktar sig till Razers stamkunder, alltså de som ägnar sig åt gaming, utan även utlovar bra bild i dagsljus på videomöten.

Ser ut som kameraoptik

Razer Kiyo Pro ser inte ut som de flesta webbkameror. Den påminner nämligen om fotoutrustning. Den sju centimeter breda, cylindriska kameran ser precis ut som ett objektiv till en systemkamera. Det är lite nördigt – och som gammal amatörfotograf måste jag erkänna att jag älskar det!

Bildsensorn är en Sony IMX327. Den används främst i övervakningskameror – vilket den på sätt och vis gör här också. Den utmärker sig genom att vara ganska så ljuskänslig. En bländare på f/2,0 är riktigt bra. Och det är ganska så viktigt, eftersom en webbkamera för gaming riskerar att behöva klara sig utan något annat ljus i rummet än det som kommer från datorskärmen.

 

Razer Kiyo Pro
Den sju centimeter breda, cylindriska kameran ser precis ut som ett objektiv till en systemkamera. (Foto: Razer)

Beauty ring

Föregångaren Razer Kiyo hade en inbyggd ljuskälla i form av en krans av lysdioder – en så kallad ”beauty ring”. Det har inte Kiyo Pro. Razer har en ringformad ljuskälla som tillbehör, men kunde tyvärr inte leverera någon till testet.

Upplösningen i Kiyo Pro är Full HD (1920 x 1080 pixlar) och kameran klarar video med 60 bilder per sekund. Eller 30 bilder per sekund med HDR.

Läs också Webbkamera för jobb hemifrån och videodrömmar Oavsett om det bor en youtuber i dig eller om du bara ska ha videomöten när du jobbar hemifrån så ger StreamCam dig fullt fokus.

Liksom andra webbkameror kan Kiyo Pro monteras ovanpå skärmen med ett fäste eller sättas på ett fotostativ med hjälp av standardgängor på undersidan. Anslutningen görs med en vanlig USB-kabel. Kameran är plug-and-play, men om man känner för att leka med inställningarna så görs det i Synapse-styrprogrammet, som används till alla Razers enheter.

Tre bildvinklar

Där kan man fintrimma färgmättnad, vitbalans och en lång rad andra egenskaper som inte betyder något för andra än kameranördar. Som tur är kan man även välja mellan ett par förinställningar. Kameran kan visa tre bildvinklar på 103, 90 respektive 80 grader. 80 grader är vidvinkel (och motsvarar 28 mm-optik på den gamla goda analoga tiden) och de två ännu bredare inställningarna ger en synlig förvrängning av perspektivet, men är bra att ha för gruppmöten. De ställer också krav på städning hemma, eftersom mycket av rummet kommer med i bilden!

När inställningarna är gjorda kommer kameran ihåg dem, så man behöver inte ha Synapse-programmet igång hela tiden. Och det är praktiskt om man kameran ska användas med olika datorer. Men man ska använda Synapse minst en gång, eftersom kamerans firmware också uppdateras där. Mitt testexemplar av Kiyo Pro hade en ganska så mörk bild när jag använde den direkt ur kartongen, men efter en automatisk uppdatering från Synapse kom bildkvaliteten på plats.

Ingen 4K-video

Razer Kiyo Pro stöder inte 4K-upplösning, som exempelvis Logitech Brio, men när behöver man egentligen dela med sig av sitt ansikte i UHD-kvalitet? Det kostar seriöst mycket internethastighet att överföra 4K-video. Både för sändaren och mottagaren.

 

Razer Kiyo Pro
Bildsensorn används främst i övervakningskameror – vilket den på sätt och vis gör här också. (Foto: Razer)

Avslöjande skarp

Kiyo Pro har inte världens snabbaste autofokus. När bilden dyker upp på skärmen tar det ett par sekunder innan ansiktet blir skarpt. Det har jag inte sett med andra webbkameror. Å andra sidan syns varje skäggstubb och hudpor så knivskarpt att man snabbt skyndar sig att sätta på rynkutjämningen i Zoom!

Razer betonar att kameran inte bara fungerar i svagt ljus utan också kompenserar för den olyckliga belysningen på hemmakontoret, där det är vanligt med starkt ljus från sidan eller direkt bakifrån. Adaptive Lightning, kallar de det. Och det fungerar övertygande bra. Man ser fortfarande bättre ut med diffus belysning rakt mot ansiktet. Men det är inte längre en visuell katastrof att vara med på ett möte i vardagsrummet eller köket en solig dag. Kvällsmöten i halvmörker är fortfarande lite brusiga. Men bilden tappar inte färgmättnad.

Kiyo Pro: Slutsats

Razer Kiyo Pro är en läcker men också förhållandevis dyr webbkamera som kan precis samma sak som de många billigare Full HD-webbkamerorna. Den gör det bara lite bättre. Den grundläggande bildkvaliteten är den bästa jag har sett i en webbkamera i den här prisklassen, vilket är avgörande om det bor en videoproducent i dig. Och kamerans stora tolerans mot varierande ljusförhållanden får dig att se bra ut på Zoom- och Teams-möten.

Karakter
Razer Kiyo Pro
Premium

Home tycker

Tre bildvinklar. Naturlig bild i svåra ljusförhållanden. Välfungerande autofokus. Högt pris. Ingen 4K-upplösning – fast det är ändå overkill i de flesta fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Ljud & Bild
Rulla till toppen