TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Poly Studio P15

Slöseri med pengar

Poly Studio P15 är en dyr produkt som du troligtvis inte alls behöver.

forfatter
Publicerad 2021-06-22 - 10:37
Karakter
Poly Studio P15
L&B tycker
Den mekaniska slutaren som kan blockera kameralinsen är ett bra skydd för integriteten.
Ingen stereo och generellt dålig ljudkvalitet. Den programvarubaserade bildoptimeringen verkar bristfällig och funktionen "In Focus" är långsam och hackig.
Specifikationer
 • Max upplösning: 4K 16:9m 2160p
 • Betraktningsvinkel: 90° (diagonalt)
 • Mikrofon: Strålformande mikrofonuppsättning med tre element
 • Mått: 425 x 70 x 78 mm
 • Web: poly.com
Riktpris: 6 375Pr. 2021-06-22 Produktsida

Plantronics, ett amerikanskt företag med tradition att producera ljudprodukter – bl.a. headset – för affärslivet har nu blivit Poly, efter att företaget 2019 förvärvade Polycom, som var experter på produkter för telefonkonferenser, videokonferenser och liknande.

En av de första produkterna från det nyligen sammanslagna företaget är Poly Studio P15, som ska vara en slags lyxig webbkamera för affärsanvändare och andra som sitter i möten en stor del av tiden.

Studio P15 ser ut som en liten soundbar med en kameralins i mitten, och produkten kommer bland annat med inbyggda högtalare, 4K-kamera med 90 graders betraktningsvinkel och tre mikrofoner som både ska ge bra ljud och samtidigt hjälpa till att motverka eko och tjut i samtalspartners högtalare på grund av rundgång.

Ovanför kameralinsen finns en liten diod som indikerar om kameran och mikrofonerna är på eller av. Dessutom kan sekretessen skyddas med en mekanisk låsmekanism som helt enkelt kräver att du vrider en ring runt kameralinsen.

Poly Studio P15
Framifrån ser Poly Studio P15 ut som en soundbar. Därför förväntar du dig naturligtvis stereoljud, men kommer tyvärr bli fruktansvärt besviken. Å andra sidan är det en bra funktion med den mekaniska stängningsmekanismen som kan blockera kameran. (Foto: Poly)

Massor av coola funktioner för pengarna – på pappret

Poly Studio P15 kostar mycket pengar, men poängen är också att den affärsvänliga kameran ska leverera mycket bättre ljud- och bildkvalitet än vad vi är vana vid på online-möten på Zoom, Microsoft Teams etc. med programvara som t.ex. måste kunna kompensera för bakgrundsbelysning och också kunna följa dig så att du alltid är i mitten av bilden, även om du rör dig. Precis som den nya I Focus-funktionen på 2021-upplagan av iPad Pro.

Sammantaget upplevs därför Poly Studio P15 på pappret som en no-brainer. Ta alla mina pengar och allt det där.

Det är undertecknat högst upp i detta Zoom-möte. Vad tycker du om kompensationen för bakgrundsbelysning? (Foto: Peter Gotschalk)

Mängder av brister med både ljud och bild

Problemet är bara att när Poly Studio P15 utsätts för verkligheten ser saker lite annorlunda ut.

För även om produkten är utformad som ett slags soundbar med en webbkamera i mitten, vilket gör att du logiskt förväntar dig att höra stereoljud från båda sidor av kameralinsen, så finns det faktiskt bara högtalare på kamerans vänstra sida. På höger sida finns de inbyggda mikrofonerna, och det ger en ganska mystisk användarupplevelse när du sitter precis framför kameran och allt ljud kommer från vänster sida. Det känns som att sitta längst till höger vid ett stort mötesbord, vilket är otroligt distraherande.

Dessutom är ljudkvaliteten inte särskilt bra. Jag får faktiskt bättre ljud från min gamla Apple Thunderbolt-skärm än från Studio P15, och det var inte poängen, eller hur? Sist men inte minst, klagar nästan alla jag samtalar med att ljudet i deras ände inte heller är bra. Jag har av goda skäl inte ens hört hur jag låter, men enligt uppgift borde det ge minnen från två burkar med en sträng mellan. Inte precis imponerande.

Bildkvaliteten från kameran är acceptabel, men inte heller värt pengarna. Bland annat är funktionen som ska kompensera för bakgrundsbelysning om du till exempel sitter framför ett fönster, inte så effektivt som förväntat. Och ja, kameran följer faktiskt dig när du rör dig, och zoomar in och ut för att hålla dig i mitten av bilden, men den går långsamt, och just den funktionen fungerar t.ex. långt, mycket bättre med den tidigare nämnda iPad Pro.

Poly Studio P15
Produkten sett bakifrån. Längst ner finns det också en USB-C-port och två USB-A-portar som kan användas för att ansluta en mus och ett tangentbord. (Foto: Poly)

Slutsats

Kort sagt håller väl Poly Studio P15 förmodligen ganska mycket vad den lovar, men priset skjuts långt över målet. Och du måste verkligen ha en dålig webbkamera och dåligt ljud inbyggd i din dator om du kommer att uppleva någon betydande förbättring med produkten.

Det kommer att bli ett tack, men nej tack härifrån.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild