Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Poly Studio P15

Slöseri med pengar

Poly Studio P15 är en dyr produkt som du troligtvis inte alls behöver.

Skrivet av / 2021-06-22 - 10:37
Poly Studio P15
Peter Gotschalk

Plantronics, ett amerikanskt företag med tradition att producera ljudprodukter – bl.a. headset – för affärslivet har nu blivit Poly, efter att företaget 2019 förvärvade Polycom, som var experter på produkter för telefonkonferenser, videokonferenser och liknande.

En av de första produkterna från det nyligen sammanslagna företaget är Poly Studio P15, som ska vara en slags lyxig webbkamera för affärsanvändare och andra som sitter i möten en stor del av tiden.

Studio P15 ser ut som en liten soundbar med en kameralins i mitten, och produkten kommer bland annat med inbyggda högtalare, 4K-kamera med 90 graders betraktningsvinkel och tre mikrofoner som både ska ge bra ljud och samtidigt hjälpa till att motverka eko och tjut i samtalspartners högtalare på grund av rundgång.

Ovanför kameralinsen finns en liten diod som indikerar om kameran och mikrofonerna är på eller av. Dessutom kan sekretessen skyddas med en mekanisk låsmekanism som helt enkelt kräver att du vrider en ring runt kameralinsen.

Poly Studio P15
Framifrån ser Poly Studio P15 ut som en soundbar. Därför förväntar du dig naturligtvis stereoljud, men kommer tyvärr bli fruktansvärt besviken. Å andra sidan är det en bra funktion med den mekaniska stängningsmekanismen som kan blockera kameran. (Foto: Poly)

Massor av coola funktioner för pengarna – på pappret

Poly Studio P15 kostar mycket pengar, men poängen är också att den affärsvänliga kameran ska leverera mycket bättre ljud- och bildkvalitet än vad vi är vana vid på online-möten på Zoom, Microsoft Teams etc. med programvara som t.ex. måste kunna kompensera för bakgrundsbelysning och också kunna följa dig så att du alltid är i mitten av bilden, även om du rör dig. Precis som den nya I Focus-funktionen på 2021-upplagan av iPad Pro.

Sammantaget upplevs därför Poly Studio P15 på pappret som en no-brainer. Ta alla mina pengar och allt det där.

Det är undertecknat högst upp i detta Zoom-möte. Vad tycker du om kompensationen för bakgrundsbelysning? (Foto: Peter Gotschalk)

Mängder av brister med både ljud och bild

Problemet är bara att när Poly Studio P15 utsätts för verkligheten ser saker lite annorlunda ut.

För även om produkten är utformad som ett slags soundbar med en webbkamera i mitten, vilket gör att du logiskt förväntar dig att höra stereoljud från båda sidor av kameralinsen, så finns det faktiskt bara högtalare på kamerans vänstra sida. På höger sida finns de inbyggda mikrofonerna, och det ger en ganska mystisk användarupplevelse när du sitter precis framför kameran och allt ljud kommer från vänster sida. Det känns som att sitta längst till höger vid ett stort mötesbord, vilket är otroligt distraherande.

Dessutom är ljudkvaliteten inte särskilt bra. Jag får faktiskt bättre ljud från min gamla Apple Thunderbolt-skärm än från Studio P15, och det var inte poängen, eller hur? Sist men inte minst, klagar nästan alla jag samtalar med att ljudet i deras ände inte heller är bra. Jag har av goda skäl inte ens hört hur jag låter, men enligt uppgift borde det ge minnen från två burkar med en sträng mellan. Inte precis imponerande.

Bildkvaliteten från kameran är acceptabel, men inte heller värt pengarna. Bland annat är funktionen som ska kompensera för bakgrundsbelysning om du till exempel sitter framför ett fönster, inte så effektivt som förväntat. Och ja, kameran följer faktiskt dig när du rör dig, och zoomar in och ut för att hålla dig i mitten av bilden, men den går långsamt, och just den funktionen fungerar t.ex. långt, mycket bättre med den tidigare nämnda iPad Pro.

Poly Studio P15
Produkten sett bakifrån. Längst ner finns det också en USB-C-port och två USB-A-portar som kan användas för att ansluta en mus och ett tangentbord. (Foto: Poly)

Slutsats

Kort sagt håller väl Poly Studio P15 förmodligen ganska mycket vad den lovar, men priset skjuts långt över målet. Och du måste verkligen ha en dålig webbkamera och dåligt ljud inbyggd i din dator om du kommer att uppleva någon betydande förbättring med produkten.

Det kommer att bli ett tack, men nej tack härifrån.

Karakter
Poly Studio P15
Premium

Home tycker

Den mekaniska slutaren som kan blockera kameralinsen är ett bra skydd för integriteten. Ingen stereo och generellt dålig ljudkvalitet. Den programvarubaserade bildoptimeringen verkar bristfällig och funktionen "In Focus" är långsam och hackig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen