Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Logitech Rally Bar

Tar digitala möten till en ny nivå

Vi har hittat det perfekta redskapet för videokonferenser: Logitech Rally Bar. Men vi hade hoppats att det skulle vara billigare …

Av / 2021-06-13 - 06:00
Logitech Rally Bar
Geir Gråbein Nordby

Om du är en av alla de som jobbar hemifrån nu för tiden så är det stor chans att du deltar i digitala möten med en bärbar dator som har en inbyggd webbkamera i skärmen. Det är inte perfekt, men det funkar. Om du ska uppgradera kan du med fördel köpa ett ordentligt headset så att du och de andra mötesdeltagarna hör varandra bättre. Då har du allt du behöver.

Logitech Rally Bar
Logitech Rally Bar

Men när alla så småningom återvänder till arbetsplatsen måste kontorslokalerna – och framför allt mötesrummen – vara förberedda för den nya vardagen. VD:n har antagligen lagt märke till att de anställda är lika produktiva när de jobbar hemifrån som på kontoret, och många företag kommer att underlätta för större flexibilitet med hemmakontor även efter corona-pandemin. Då behövs mötesutrustning som fungerar. Med andra ord ett konferensrum där många människor kan delta fysiskt, samtidigt som de kan kommunicera effektivt med distansjobbare på skärmen.

home office
Tiden med hemmakontor är garanterat inte över, inte ens efter corona. Foto: iStock

Enkel anslutning är nödvändigt

Den sista siffran jag såg för videomöten var att det tar ungefär 8 minuter att komma igång ordentligt med mötet på grund av tekniska svårigheter med uppkoppling, kontroll av mikrofoner, skärmar och högtalare. Och när man ser att den genomsnittliga längden på videomöten är 30–60 minuter så inser man att en stor del av mötet som går åt till tekniska utmaningar i början. Och på jobbet är tid bokstavligen pengar!

Rally Bar: Avancerad soundbar

Det är här Logitech Rally Bar kommer in. I grund och botten är det en avancerad soundbar-högtalare med kamera i mitten och inbyggda mikrofoner. Det är en komplett lösning för videomöten som filmar hela rummet med en 4K-kamera som automatiskt panorerar och zoomar in och ut beroende på hur många personer som deltar fysiskt i mötesrummet – och var de sitter. Och med ett inbyggt mikrofonsystem som fångar rösterna i rummet och överför dem så tydligt som möjligt till de som deltar digitalt.

Logitech Rally Bar with remote
Rally Bar kan användas helt på egen hand, tillsammans med en fjärrkontroll. Men vi hade nog hellre kopplat in en dator till en av USB-ingångarna. Foto: Logitech

Komplett lösning utan PC

Rally Bar kan anslutas till en PC eller Mac med en USB-kabel (både USB A och USB C fungerar) och mötesordföranden kan öppna med valfritt mötesprogram – det kan vara Zoom, Teams eller något annat. Men magin börjar på allvar när du parar ihop Rally Bar med den externa pekstyrenheten Tap. Den är extrautrustning och kostar 12 000 kronor. Ja, det är mycket pengar, men vi befinner oss på highend-nivån här och om man investerar i det bästa till kontoret kan man lika gärna lägga till det där lilla extra som förbättrar upplevelsen ytterligare. Och som kan spara ännu mer tid än att koppla in en dator.

Logitech Tap L&B Logitech Tap
<
>
Touch-kontrollen Logitech Tap höjer totalpriset men är värt det om du vill ha en så idiotsäker start på mötena som möjligt. Foto: Logitech

Tap har en 10,1-tums pekskärm som kan ligga på bordet eller monteras upp på väggen, och med en sådan behövs ingen dator. Den har nämligen Logitechs inbyggda gränssnitt för möten och när Rally Bar är uppkopplad till internet kan du använda din mobiltelefon för att länka produkten direkt till ditt konto på Zoom, Microsoft Teams eller Google Meet. Detta görs en enda gång, sedan är produkten alltid ansluten. I detta test har vi använt oss av Zoom Rooms.

Tap visar en lista över alla dina kontakter, och där kan du enkelt påbörja möten och bjuda in personer från listan.

Alla kablar mellan Tap och Rally Bar hålls fast och döljs elegant på baksidan under ett lock. På så sätt förhindrar du att en kabel dras ut av misstag och att nästa person som ska koppla upp sig inte förstår vad som är fel.

Logitech Rally Bar L&B meeting
Vi hade mycket fina möten med Rally Bar. Moaré-mönstret kommer från mobilkameran som tog bilden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Två skärmar

Rally Bar kan kopplas till två 4K-skärmar för att ge bästa möjliga översikt över alla digitala deltagare. Jag skulle faktiskt rekommendera två skärmar om du planerar att visa presentationer och statistik visuellt under mötet. Om du har ett Zoom Rooms-konto kan du öppna ett kalkylark eller Powerpoint-presentation på din dator och projicera trådlöst. Rally Bar har nämligen en inbyggd närhetssensor som upptäcker när en dator i närheten öppnar vissa program som Microsoft Excel eller PowerPoint (ja, du måste aktivt bekräfta att innehållet ska projiceras). Om närhetssensorn inte fungerar kan mötesdeltagare aktivera direktdelning genom att ange en kod.

Personligen blev jag inte så klok på närhetssensorn under den korta perioden vi lånade Rally Bar, men den har också en HDMI-ingång som är helt guld att använda för att dela innehåll från en dator.

Logitech Rally Bar lens L&B Logitech Rally Bar Exploded
<
>
Objektivet i Rally Bar panorerar och zoomar optiskt tills det hittar rätt utsnitt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Utmärkt kamera

Vi har provat Rally Bar på vårt eget kontor, men på grund av smittskydd har vi begränsat antalet deltagare i mötesrummet till två. Vi ringde också upp två kollegor för ett videomöte. Kameran zoomade in och panorerade för att få en perfekt bild av oss, så att de som deltog digitalt fick en optimal bild av mötesrummet.

Om jag reste mig upp och gick bort till whiteboard-tavlan för att skriva något så följde kameran mig och zoomade in. Alla kunde alltså se vad jag skrev på tavlan. Det tar ett par sekunder för kameran att reagera, vilket beror på att den inte ska reagera på minsta lilla rörelse och göra de andra deltagarna yra. Kameran har 4K-upplösning när den är helt utzoomad och håller upplösningen upp till 5x optisk zoom. Ett tätare avsnitt än så ger digital beskärning av bilden och reducerad upplösning.

Logitech Rally Bar Graabein møterom
Gråbein kan inte flytta sig någonstans utan att bli förföljd …

Det ska dock sägas att upplösningen på Zoom i dag ändå är begränsad till 720p, så i praktiken betyder det att man kan utnyttja hela zoomområdet på kameran – inklusive den digitala – utan att det påverkar bildkvaliteten. Zoom har antagligen tänkt att det är vettigt att begränsa bandbredden nu när ”alla” använder deras plattform, och att inte ens de som har en 4K-skärm kommer att använda hela skärmytan för videomötet. Om de skulle göra det så används ändå mycket av skärmen till att visa fler miniatyrer av andra deltagare – i stället för att visa en enorm bild av mötesrummet.

Logitech Rallyl Mic Pod
Logitech Rally Bar kan utökas med fler mikrofoner som placeras på bordet. Foto: Logitech

Fantastisk ljudkvalitet

Vårt mötesrum är ungefär 6 x 4 meter stort och när en skärm och Rally bar stod på ena kortsidan och jag på den andra så kunde deltagarna enkelt höra allt jag sa. Även när vi var två i rummet som pratade samtidigt kom båda rösterna fram tydligt. Logitech lovar att även när det är många mötesdeltagare kommer alla röster att låta bra på grund av mikrofonernas avancerade strålformade upptagningsmönster.

Under alla omständigheter kommer lösningen vi använder i vanliga fall, Logitech Group, inte i närheten av samma samtalskvalitet. Och det trots att vi har byggt ut med två extra tilläggsmikrofoner som ligger på bordet framför oss.

Mikrofonerna i Rally Bar är verkligen imponerande, särskilt med tanke på att vi inte har gjort några akustiska åtgärder i mötesrummet (vilket vi förmodligen borde göra). Det blir visserligen mer eko när man står långt ifrån dem, men digitala deltagare hör ändå alltid vad som sägs. Om du har ett större rum kan Rally Bar också utökas med extra mikrofoner.

Logitech Rally Family
Om du tycker att Rally Bar är för dyr finns Rally Bar Mini (till vänster) för mindre mötesrum. I andra änden har vi Rally Plus (till höger) för större mötesrum. Foto: Logitech

Slutsats

Videokonferenser blir aldrig sexiga och man märker av tekniken tydligast när den inte fungerar. Ur den synvinkeln är kostsamma Logitech Rally Bar kanske något av det mest oansenliga som finns – eftersom den i princip fungerar helt perfekt! Den kostar väldigt mycket pengar, mycket mer än vi hade gissat på, men för ett medelstort företag kan den fort uppväga för kostnaden genom effektivare möten.

Kameran fungerar fantastiskt, den zoomar och panorerar sig fram till väldigt bra utsnitt och mötesrummet visas kristallklart för motparten. De inbyggda mikrofonerna gör också ett bra jobb med att bli hörda, och i större mötesrum går det att komplettera med ytterligare mikrofoner om mötesrummet är stort.

Rally Bar kan fungera på egen hand med mikrofonen som ingår. Men det blir bättre när man kopplar in en dator. Men den allra bästa lösningen – och den som vi rekommenderar – är att använda touch-kontrollen Tap. Då får du idiotsäkra möten som sätts igång omedelbart! Det kan du spara dyrbara minuter på – och därmed lönekostnader som kan gå till helt andra saker.

Rally Bar har också en hel del avancerade funktioner som vi inte gick igenom under test. Om du tillhör målgruppen gör du nog klokast i att beställa en demo.

Karakter
Logitech Rally Bar
High End

Home tycker

Sömlösa videokonferenser. Utmärkt kamera, ljudet också. Det kostar att vara kung på kontoret.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen