TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 5 headsets till hemmakontoret

Bli hörd på hemmakontoret

Mycket av tiden på kontoret ägnas åt videokonferenser och andra digitala samtal. Då behöver du kunna höra – och bli hörd! Vi berättar vilket headset du ska ha.

forfatter
Publicerad 2021-05-13 - 06:00
Produkter i testet
 • Jabra Evolve2 30
 • Creative Sound Blaster JAM V2
 • Logitech Zone Wireless
 • Jabra Evolve2 85
 • EPOS Sennheiser ADAPT 560
 • Få saker är lika irriterande som att inte höra vad den andre säger när man pratar i telefon. Det skulle i så fall vara att hålla en lång monolog bara för att sedan få reda på att ingen har hört vad du har sagt! Om du ska vara så produktiv som möjligt när du jobbar hemifrån så behöver du ett ordentligt headset med en bra mikrofon och klart samtalsljud åt båda håll. Om du dessutom är som vi och gillar att lyssna på musik när du jobbar så bör headsetet också göra ett bra jobb med det. Man orkar ju inte sitta och byta mellan olika hörlurar!

  Man kan naturligtvis använda ett headset som är gjort för gaming, eftersom sådana också har en mikrofonbom, men de är ofta både stora och klumpiga – och en del av dem har blinkande RGB-lampor som inte direkt ser diskreta ut på arbetsplatsen.

  Du behöver ett kontorsheadset

  Till hemmakontoret är det bättre att faktiskt välja ett headset som är avsett för just kontorsbruk. Eftersom mitt jobb är att prata med människor både fysiskt och digitalt, men också att lyssna på musik, vill jag ha ett headset med bra samtalsljud och passform, men som oäven har bra ljud för musik. Och det är behov som jag tror stämmer in på många kontorsråttor där ute.

  Om du ibland tar jobbet med dig till ett café eller arbetar i ett kontorslandskap är det en stor fördel om headsetet dessutom har aktiv brusreducering.

  Creative Sound Blaster JAM V2 lifestyle(2)
  När du jobbar hemifrån måste du ha ett ordentligt headset. Foto: Creative

  Trådlöst eller inte?

  Det finns headsets både med och utan kabel. Vi föredrar helt klart trådlösa, då kan man till exempel gå och hämta en kopp kaffe mitt i ett möte utan att behöva ta av sig hörlurarna och lämna mötet en stund. Men vi har också tagit ett headset med kabel (Jabra Evolve2 30).

  För kontorsanvändning är det en fördel om headsetet levereras med en USB-mottagare, eftersom den är förprogrammerad till headsetet och bara är att koppla in till PC:n eller Macen för att komma igång. Du kan naturligtvis ansluta med Bluetooth på vanligt sätt också, men framför allt med Windows kan det vara lite krångligt, och du har naturligtvis ingen lust att ägna dyrbar tid på morgonen för att koppla upp allting. Du riskerar att vara den där personen på morgonmötet som inte har något ljud …

  Grupptest med fem

  I det här grupptestet har vi provat olika headset för kontorsanvändning i olika prisklasser. Vilket är bäst för samtal och hur funkar de med olika musikstilar? Vissa headset har aktiv brusreducering, andra inte.

  Längst ner på prisskalan finns Creative Sound Blaster JAM V2 för 550 kronor. Ett rent Bluetooth-headset utan USB-mottagare eller brusreducering, och detta är också det enda i testet utan mikrofonbom.

  Jabra Evolve 30 är det enda med kabel, och det har inte heller aktiv brusreducering. Men mikrofonbommen är på plats.

  Därifrån går det uppåt gradvis, med Logitech Zone Wireless som har trådlös anslutning och USB-mottagare och dessutom aktiv brusreducering. Sedan har vi det dyrare, mer robusta EPOS Sennheiser ADAPT 560, som utlovar extra mycket omsorg för ljudkvaliteten med både tal och musik. Allt kulminerar i den allra dyraste testdeltagaren, Jabra Evolve2 85, ett slutet headset med aktiv brusreducering och många andra godsaker för mer än 4 000 kronor. För övrigt den enda testdeltagaren som är en over-ear-hörlur.

  Checklista för headset till hemmakontoret

  • Sitter det bra?
  • Är samtalskvaliteten bra?
  • Hur fungerar det med musik?
  • Om det är trådlöst, håller batteritiden en hel arbetsdag?
  • Hur snabbt laddas det?
  • Är det enkelt att använda? Ett samtal bör bara behöva en enda knapptryckning.
  • Behöver du aktiv brusreducering?

   

  Produkter i testet

  Jabra Evolve2 30

  Bra headset för lite pengar

  Om du kan leva med kabel är Jabra Evolve2 30 ett mycket bra alternativ. Kom ihåg att välja stereoversionen!

  Rent samtalsljud genom mikrofonen. Okej ljud med musik, behaglig passform.
  Inte trådlöst. Saknar ANC. Musik saknar lite energi och upplösning.

  Creative Sound Blaster JAM V2

  Undvik det här

  Om din chef köper det här åt dig så är han eller hon en sadist.

  Billigt och trådlöst.
  Dåligt ljud med både tal och musik. Medioker passform, noll ljudisolering och dålig kvalitetskänsla.

  Logitech Zone Wireless

  Aktiv brusreducering för bullriga kontor

  Logitech Zone Wireless har mycket bra att erbjuda, till exempel aktiv brusreducering. Men ljudet hade kunnat vara bättre.

  Aktiv brusreducering fungerar strålande i kontorslandskap. Komforten är helt OK och headsetet kan laddas trådlöst.
  Samtalskvaliteten genom mikrofonen är inte suverän. Med musik saknar ljudet luftighet.

  Jabra Evolve2 85

  En häftig bjässe

  Jabra Evolve2 85 är de största kontorshörlurarna vi har testat och på vissa sätt de bästa. Men inte på allt.

  Bra och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering i toppklass. Vacker passform och enkel användning.
  Samtalskvaliteten kunde ha varit bättre.

  EPOS Sennheiser ADAPT 560

  Så ska det låta!

  EPOS Sennheiser ADAPT 560 är kanske det bästa headsetet du kan köpa till ditt hemmakontor.

  Lysande samtalsljud och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering. Bekväm passform och högklassigt kvalitetsintryck. Lång batteritid!
  On-ear klämmer mer mot öronen än over-ear om man har på hörlurarna länge.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
  Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
  Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
  Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
  Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
  Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend