Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Evolve2 85

En häftig bjässe

Jabra Evolve2 85 är de största kontorshörlurarna vi har testat och på vissa sätt de bästa. Men inte på allt.

Skrivet av / 2021-05-13 - 06:00
Jabra Evolve2 85
Geir Gråbein Nordby

Jabra Evolve2 85 är ett stort och avancerat headset för kontorsbruk, där Jabra har tagit med sig kraven på bra hörlurar för musik. Resultatet är ett slags kontorsversion av hörlurarna Elite 85h, fast med en mikrofonbom som kan vikas i höger öronkåpa och bli osynlig. Precis som Elite 85h har Evolve2 85 aktiv brusreducering och medhörning.

Jabra Evolve2 85 front
Foto: Jabra

Headsetet ansluts till en PC eller Mac med den medföljande USB-mottagaren, som finns som USB-C eller USB-A. Jag har fått USB-A, och dessutom UC-versionen som inte är specifikt certifierad för Microsoft Teams. Om du köper MS-upplagan så är däremot en av knapparna inställd på att öppna Teams-appen för samtal.

Headsetet kan också köpas med en laddningsplatta om du vill. Då fungerar den även som ett stativ. Det är inte av den trådlösa Qi-typen utan ansluter i stället till kåporna fysiskt genom två kontaktpunkter. Med andra ord fungerar trådlös laddning bara med Jabras egen lösning.

Jabra Evolve2 85 Jabra Direct
Man kan göra massor av inställningar på Jabra Evolve2 85 i Jabra Direct-appen för Windows och Mac.

App-inställningar

Med Evolve2 85 finns det en uppsjö av inställningar du kan göra i Jabra Direct-appen. Om du vill att headsetet automatiskt ska pausa musik eller konversationer när du tar av dig det, om du vill skyddas mot höga ljud, om du automatiskt vägrar att svara på samtal när du är upptagen i ett annat samtal och så vidare. Du kan också aktivera samtal med bommen infälld, men tänk då bara på att när den här funktionen är aktiverad så kan mikrofonerna i bommen inte användas för brusreducering – inte ens när den är utfälld. Alltså får du lite mer bakgrundsbrus från ditt håll – även när du pratar igenom bommen.

Du får också tillgång till en 5-bands grafisk tonkontroll (EQ) samt uppdateringar av firmware. SideTone kan också aktiveras och justeras så att du hör din egen röst genom hörlurarna under samtal. Personligen föredrar jag helt klart detta.

Jabra Evolve2 85 charger
Trådlös laddning kostar extra. Foto: Jabra

Jabra Evolve2 85 i praktiken

Som hörlurar för musik är Jabras toppmodell bäst i startfältet. Ljudet är kraftfullt och rent, med en fyllig och fin bas. Det har kanske inte har den mest upplösta diskanten vi har hört, men det har inget av de andra kontorsheadseten heller. Detta är helt enkelt den bästa musikförmedlaren. Och om du inte tänker använda dina egna hörlurar på fritiden, utan vill ha ett enda par till allting, så är kanske Evolve2 85 det bästa du kan köpa.

Brusreduceringen är mycket bra, och eftersom öronsnäckorna ligger runt öronen så klämmer de inte efter ett tag. Man kan ändå bli svettig efter ett tag, helt enkelt eftersom kåporna är slutna, men sammantaget är komforten i toppklass.

 

Jabra Evolve2 85 Black USB-C-Dongle
Foto: Jabra

Jag är däremot inte helt nöjd med samtalskvaliteten genom mikrofonen. Min röst blir lite komprimerad och lite nasal i andra änden. Jag måste erkänna att det förvånar mig, eftersom mikrofonbommen borde ha gjort en mycket större skillnad mot konsumentversionen Elite 85h än den gör i praktiken. Jodå, rösten kommer närmare och brus dämpas bättre. Men ljudet är inte alls lika naturligt som genom EPOS ADAPT 560. Intressant nog fick jag också bättre ljud genom lillebror Evolve2 30. Anledningen är förmodligen att den har en längre mikrofonbom som hamnar ännu närmare munnen än vad Evolve2 85 har. Hur som helst är jag lite besviken på det här området.

Jabra Evolve2 85 headset
Foto: Jabra

Slutsats

Jabra Evolve2 85 är det största – och överlägset dyraste – headsetet för kontorsbruk som vi har testat. Men så tar det jobbet på allvar också. Framför allt är det bäst i klassen på musik, framför allt när vi pratar dynamik. Det finns en fin klarhet här, och fyllig och fin bas. Brusreduceringen är också suverän.

Intressant nog är samtalskvaliteten genom mikrofonen bara medelbra. Inta alls bland de sämsta, men inte bland de bästa heller. För de här pengarna förväntade vi oss att vi skulle bli mäkta imponerade i den disciplinen.

Karakter
Jabra Evolve2 85
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering i toppklass. Vacker passform och enkel användning. Samtalskvaliteten kunde ha varit bättre.

Också i detta test:

5 headsets till hemmakontoret

Jabra Evolve2 30

Bra headset för lite pengar

Om du kan leva med kabel är Jabra Evolve2 30 ett mycket bra alternativ. Kom ihåg att välja stereoversionen!

Rent samtalsljud genom mikrofonen. Okej ljud med musik, behaglig passform.
Inte trådlöst. Saknar ANC. Musik saknar lite energi och upplösning.
Läs hela testet

Creative Sound Blaster JAM V2

Undvik det här

Om din chef köper det här åt dig så är han eller hon en sadist.

Billigt och trådlöst.
Dåligt ljud med både tal och musik. Medioker passform, noll ljudisolering och dålig kvalitetskänsla.
Läs hela testet

Logitech Zone Wireless

Aktiv brusreducering för bullriga kontor

Logitech Zone Wireless har mycket bra att erbjuda, till exempel aktiv brusreducering. Men ljudet hade kunnat vara bättre.

Aktiv brusreducering fungerar strålande i kontorslandskap. Komforten är helt OK och headsetet kan laddas trådlöst.
Samtalskvaliteten genom mikrofonen är inte suverän. Med musik saknar ljudet luftighet.
Läs hela testet

EPOS Sennheiser ADAPT 560

Så ska det låta!

EPOS Sennheiser ADAPT 560 är kanske det bästa headsetet du kan köpa till ditt hemmakontor.

Lysande samtalsljud och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering. Bekväm passform och högklassigt kvalitetsintryck. Lång batteritid!
On-ear klämmer mer mot öronen än over-ear om man har på hörlurarna länge.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen