De senaste åren har Asus precis som flera andra fått upp ögonen för de så kallade digitala kreativa: grafiska formgivare, videosysslare och 3D-animatörer som behöver supersnabba datorer med grafik i tungviktsklassen. Men som inte har lust att köpa en gaming-PC.
Asus ProArt StudioBook 16 är den senaste modellen i Asus kreativa serie. Det är en bärbar dator som är tillräckligt tunn och lätt för att ha med sig i väskan när man pendlar eller åker på kundmöte. Men tillräckligt kraftfull för att klara krävande kreativt arbete.
Skalet är fräst ur ett enda stycke svart anodiserad aluminiumlegering. Den ganska stora datorn väger bara 2,4 kg. Med tanke på att det krävs en hel del kylning av processorn och grafikkortet är det ganska så bra gjort av Asus.
Formatet är lite ovanligt, men ganska lyckat. Skärmen är 16-tums i 16:10-format. Det ger bra arbetsutrymme, trots att datorn fortfarande tar mindre plats än en 17-tums PC. På grund av det lite högre skärmformatet blir skalet dock rätt så djupt, så det finns gott om plats för en stor pekplatta och en så kallad Asus Dial. Den senare är en stor vridknapp som fungerar som en ratt man kan styra olika funktioner i sina program med.
Pekplattan har också extra funktioner. Förutom vanlig navigering stöder den en styluspenna, så att man kan använda den som ett ritplatta med 1024 olika tryckkänsligheter.
Tangentbordet är stort och alla tangenter har rätt storlek. Det gäller också den separata numeriska knappsatsen.
Särklassig skärm
Och så skärmen. Den är helt enkelt en av de allra bästa jag har sett på en bärbar dator! Bilder är färgdjupa och Kodachrome-levande på ett sätt som får alla andra skärmar i närheten att verkar matta och grå.
Det är en OLED-skärm i 4K-upplösning – eller snarare sagt: WQUXGA-upplösning. Det är en förkortning som jag tvivlar på att någon kan memorera mer än ett par sekunder åt gången. Men i praktiken motsvarar det en upplösning på 3840 x 2400 pixlar. Och i full 100 % DCI-P3 filmindustrikvalitet och Pantone-godkänd. Med en svärta som är mörkare än månens baksida.
Den enda laptop-skärmen jag kan komma på som kan mäta sig med den här skärmen är 4K OLED-skärmen i Asus ZenBook Pro Duo.
Professionella grafiker kräver två saker: precision – och det levererar skärmen på ett briljant sätt – och hastighet. Och med en åttakärnig AMD Ryzen 9-processor, generösa 32 GB RAM-minne och ett Nvidia RTX 3070-grafikkort har StudioBook 16 mer datorkraft än de flesta stationära datorer.
… skärmen är så färgrik och läcker att man blir sugen på att slicka på matbilderna på Facebook.
Benchmarks
Den senaste tiden har AMD:s Ryzen-processorer imponerat med massor av kraft till överkomliga priser. Detta gäller även den Ryzen 9 5900HX som sitter i StudioBooken.
Ett Geekbench 5-resultat på 9010 poäng multicore och 1482 poäng singlecore är bland det bästa vi har sett, och kontorsprogramtestet PCMark 10 ger resultatet 6805. Det är riktigt tjusigt.
StudioBook 16 är inte byggd för spel, men det är inget fel på 3D-prestanda. Och det är inte för pausunderhållningens skull. Professionella grafikprogram som Photoshop använder musklerna i grafikkortet för mer seriösa beräkningar.
3DMark Time Spy-testet slutar på 9010, medan Fire Strike-testet från samma företag får 19720. Det bör få både bildbehandling och videoredigering att gå smidigt.
De stora mediefilerna måste lagras också, och här sticker Asus ut från mängden. Med en genomsnittlig överföringshastighet på 3,2 GB/s (uppmätt med HD Tach) går lagring och läsning dubbelt så snabbt som de flesta datorer vi testar.
Även batteritestet är en positiv överraskning. Ljusstarka 4K-skärmar och snabba grafikprocessorer rimmar sällan med bra batteriekonomi. Men en batteritid på över fyra timmar är i klass med strömsnåla ultrabook-datorer!
Mac är måttstocken
Det finns knappt någon PC-tillverkare med självkänsla som inte har en modell för kreativa proffs i sortimentet. Men den direkta konkurrenten till allihop är Apple MacBook Pro, eftersom Apple är ett tungt namn i den grafiska branschen. Mätt med pris och prestanda klarar sig den annars ganska så kostsamma StudioBook Pro 16 bra vid en jämförelse. Man får betala 30–50 procent mer för en MacBook Pro 16 med samma prestanda. Och i dagsläget har Apple ingen skärm som matchar färgrikedomen och upplösningen.
Slutsats
Asus ProArt StudioBook 16 en riktigt läcker dator för grafisk produktion. Den har gott om datorkraft och skärmen är så färgrik och läcker att titta på att man blir sugen på att slicka på matbilderna på Facebook. Asus Dial-ratten och den kombinerade pek- och ritplattan är uppfinningsrika inslag som för somliga kan göra produktionen mer effektiv och behaglig.
Standarden som kreativa datorer mäts efter byggs dock i Cupertino, Kalifornien, och reaktionerna på den kreativa avdelningen lär säkert bli: ”Ja, fast det är ju ingen Mac!” Men det gäller bara tills kollegorna ser skärmen.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser