TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Apple MacBook Pro (2019) 16”

Comeback för MacBook Pro

Apple har lyssnat på kunderna och levererat en laptop utan tidigare irriterande missar.

forfatter
Publicerad 2019-12-17 - 09:00
Karakter
Apple MacBook Pro (2019) 16”
L&B tycker
Ett tangentbord som fungerar(!), blixtsnabba prestanda, kraftfulla högtalare, imponerande maxspecifikationer.
Touchbar fortfarande onödig, enbart USB-C-portar, väldigt svårreparerad.

Processor: 2,4 GHz 8-kärnig Intel Core i9
Skärm: 16-tums IPS, 2560 x 1600 (227 ppi)
Minne: 32 GB 2667 MHz DDR4
Lagring: 2 GB PCIe SSD
Grafik: AMD Radeon Pro 5500M 8 GB
Mått/vikt: 35,8 x 24,6 x 1,6 cm / 2 kg
Batteri: 100 Wh / upp till 11 h
Webb: apple.com

• Geekbench 5: 1133 / 7240
• Cinebench R20: 3582
• Basemark Web: 1041

Riktpris: 46000Pr. 2019-12-17 Produktsida

För alla inom kreativa yrken har MacBook Pro länge varit standardutrustning. Man har köpt en ny med ett par års mellanrum utan att tänka så mycket. Men för ett par år sedan satte Apple in en ny typ av tangentbord för att få ner tjockleken ytterligare. Inte nog med att många upplevde tangenterna som för stumma, snart strömmade felrapporterna in. Det visade sig att smuts letade sig in under tangenterna och fick dem att sluta fungera. Till råga på allt tvingades man byta hela tangentbordet när det hände. Ridå!

 

Utseende och konstruktion

Efter ett par års experimenterande med att fixa tangentborden verkar Apple nu ha gett upp. Denna nya modell har nämligen ett traditionellt tangentbord igen. Om man inte kikar på tangentbordet är det dock svårt att se någon större skillnad mot förr. Den har exakt samma design, men den har blivit en halv centimeter större på varje ledd och ett hekto tyngre. Det förklaras dels av ett betydligt större batteri. Dels av ett nytt kylsystem som låter datorn använda kraftfullare komponenter utan att riskera överhettning.

Ett nytt kylsystem gör att man kan köra i högre fart utan överhettning. (Foto: Apple)

 

”Äntligen en MacBook Pro att älska!”

 

Skärm

Som namnet antyder har skärmen växt en aning till 16 tum, men tack vare smalare kanter märks det knappt på yttermåtten. Upplösningen har ökat motsvarande, så att man får samma antal punkter per tum. Man kunde kanske tycka att det vore dags för 4K-upplösning, men i den här skärmstorleken är det ärligt talat lite bortkastat. Som vanligt levererar Apple en välkalibrerad skärm med utmärkt färgåtergivning. Däremot är 500 nits ljusstyrka inte längre speciellt imponerande. En välkommen nyhet för videoredigerare är att man kan ställa uppdateringsfrekvensen så att den matchar antalet bilder per sekund i videon.

 

Ljud

Det är sällan tillverkarna lägger någon större energi på högtalarna i en bärbar dator. Förmodligen antar de att folk använder hörlurar, och MacBook Pro har faktiskt kvar hörlursuttaget. Men på 2019-modellen har högtalarna blivit markant större och innehåller faktiskt 6 högtalarelement. Genom att montera element rygg mot rygg släcker man ut mycket av vibrationerna i chassit och minskar distorsionen. Resultatet är bland det bästa vi hört från en bärbar dator. Det är faktiskt så pass bra att man på resande fot kan hoppa över att ta med sig externa högtalare. Tittar man på film får man till och med en antydan till omgivande ljud, vilket är imponerande.

Bland de bästa laptophögtalarna vi någonsin hört. (Foto: Apple)

Även mikrofonerna har fått lite kärlek. De levererar nu en ljudkvalitet som matchar ett headset. Därmed kan man i många fall strunta i att ha en extern mikrofon, såvida man inte behöver studiokvalitet.

 

Användning

Tangentbordets slaglängd är bättre och avståndet mellan knapparna något större, vilket ger en mycket bättre känsla för oss som skriver mycket. Det känns mer som Magic Keyboard för iMac. Piltangenterna har åter en T-form så att man kan hitta dem med fingret utan att titta. Och den fysiska Esc-knappen är tillbaka. Hurra! Däremot har Apple ännu inte lyckats övertyga oss om poängen med Touch Bar. TouchID och pekplattan är dock fortfarande väldigt trevliga att använda.

Äntligen ett skönt tangentbord med traditionell teknik. (Foto: Apple)

Allt detta gör MacBook Pro till en av de absolut bästa bärbara datorerna. Ska man bara skriva och surfa på datorn ger en MacBook Air bättre valuta för pengarna. Men för proffsen som ska skapa innehåll och musik, eller redigera foton och video, är det en kraftfull arbetshäst. Kan man inte få nog av kapacitet och prestanda är priset inte avskräckande.

 

Prestanda

Ryktena om denna 2019-modell av MacBook Pro sa att den skulle slå nya rekord i utrustning. Och det stämde utmärkt. Processorn kan fås upp till en Intel Core i9 med 5 GHz Turbo Boost. Minnet är snabbare än någonsin och kan fås upp till 64 gigabyte. Det separata Radeon-grafikkortet kan fås med upp till 8 gigabyte minne. Men mest imponerande är att den kan utrustas med upp till 8 terabyte SSD-lagring! I vanlig ordning måste man dock ta till när man beställer för det går inte att uppgradera i efterhand.

Beräkningsprestanda har fördubblats på bara 2 år. (Foto: Jonas Ekelund)

Prestanda har bara ökat marginellt när det gäller beräkningar med en processorkärna. Däremot har flerkärniga beräkningar blivit 40 procent snabbare än i 2018-modellen. Och det nya grafikkortet ger Cinebench 47 procent bättre prestanda. Med den stora SSD-disken i vårt testexemplar fick vi även 50 procent bättre skrivprestanda än vi sett tidigare. Då mycket av vinsten med det större batteriet äts upp av de strömhungrigare komponenterna får dock man bara ut någon timmes extra användning.

Tack vare ett fett batteri har inte batteritiden gått ned trots snabbare komponenter. (Foto: Apple)

Slutsats

Har man envist hängt kvar vid sin MacBook Pro från 2015, av många ansedd som den bästa modellen någonsin, är det äntligen dags att uppgradera. Tangentbordet är tillbaka i klassisk tappning och minst lika bra som förr. Och allting annat har blivit så mycket bättre att det är svårt att säga nej. Den är dubbelt så snabb, kan utrustas med dubbelt så mycket minne och åtta gånger så mycket lagring! Prislappen kanske verkar hög, men köper man den i standardutförande kostar den faktiskt lika mycket som förra årets modell. Det här kan bli Apples nya referensmodell!

youtu.be/ysRigNyavF4

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild