TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Jabra Panacast 20

Äntligen en snygg webbkamera!

Jabra Panacast 20 ger den mest prisvärda bilden vi har sett hittills. Och plus i kanten för att den nästan är elegant!

forfatter
Publicerad 2022-03-29 - 10:00
Karakter
Jabra Panacast 20
L&B tycker
4K-upplösning. Bred synvinkel. Den inbyggda AI:n är faktiskt ganska smart. Första snygga webbkameran.
Ganska högt pris. Den breda vidvinkeln ger perspektivförvrängning. Bara 30 Hz i bildfrekvens.
Specifikationer
 • Max. upplösning: 3840 x 2160 vid 30 fps, HDR
 • Övriga upplösningar: 1080p, 720p
 • Optik: 13 Mp 1/3,2 tum 2,26 mm f/2,25
 • Bildvinkel 117° diagonal
 • Bildfunktioner: Intelligent Zoom 3x, Picture-in-picture
 • Mikrofon: 3 x MEMS
 • Programvara: Jabra Direct, Jabra Xpress (Windows, MacOS)
 • Kompatibilitet: Microsoft Teams, Zoom, samt ”alla ledande UC-plattformar”
 • Mått/vikt: 44 x 25 x 80 mm/136 gram
 • Anslutning: 1,5 m USB-A
 • Webb: jabra.com
Riktpris: 3 000Pr. 2022-03-29 Produktsida

Webbkameror är en teknik vars betydelse är omvänt proportionell mot deras sexighet. Coronapandemin gjorde de små utväxterna på datorskärmen till en livlina mellan hemmakontoret och den verklighet som vi hade förlorat tillgången till. Men ingen har någonsin sagt till vänner och kollegor: ”Kolla in den här coola webbkameran jag har köpt!”

Jabra Panacast 20 är ett undantag. Wow-faktorn är fortfarande begränsad men Jabra har faktiskt lyckats göra en webbkamera som inte ser helt tokig ut ovanpå skärmen. Och det är något som ingen har åstadkommit förut!

Går i ett med skärmen

De flesta webbkameror sitter på ett plastfäste som kläms fast ovanpå skärmen, där sedan kameran sticker upp. Jabra Panacast 20 har fästmekanismen inbyggd i det platta metallhöljet. Det gör att kameran går ner några millimeter över skärmens kant vilket gör att den ser ut som en integrerad del av skärmen.

Jabra Panacast 20 black on white
Jabra Panacast 20 är gjord helt av metall – och faktiskt riktigt snygg. (Foto: Jabra)

Kamerahuset är helt i svart metall och har en rundad form. Det finns självklart gängade hål för montering på vanliga kamerastativ.

Kameran är relativt tung och kabeln ganska styv. Det gör det svårt att använda den med en bärbar dator som har en tunn skärmkant. Men det är ett minimalt problem, eftersom de flesta använder laptopens inbyggda webbkamera när de är på språng. För de som ändå vill använda Panacast till sådant ingår det en bärväska.

Läs också Perfekta digitala möten till ett häftigt pris Vi har hittat det perfekta redskapet för videokonferenser: Logitech Rally Bar. Men vi hade hoppats att det skulle vara billigare …
Logitech Rally Bar lifestyle

För att vara helt säker på integriteten har kameran en fysisk flik som kan täcka linsen. Även här är designen lite smartare än vad jag stött på tidigare. Slutaren är osynligt inbyggd i skalet och vrider fram en skärm framför linsen när man trycker på en knapp på undersidan.

Jabra Panacast 20 är utrustad med en bildsensor i 4K-upplösning. Det ger inte bilder i UHD-kvalitet på videomötena eftersom Zoom, Teams och andra konferensplattformar bara stöder upp till 1080p. Men den extra videoupplösningen ger videoprocessorn i kameran något att jobba med.

Kameran har ett synfält på 90 grader horisontellt (117 grader diagonalt). Det är en ganska bred vidvinkel för en webbkamera.

Det finns tre inbyggda chipmikrofoner i kameran, arrangerade i en array som gör det möjligt att få bort brus från omgivningen och riktningsbestämma ljudet efter vem som pratar.

Intelligent zoom

Jabra Panacast 20 har en så kallad Edge AI-processor. Nu för tiden är det svårt att hitta en produkt som inte påstås ha AI inbyggt, men den artificiella intelligensen i kameran är faktiskt ganska begåvad. Processorn anpassar ljussättningen och lyckades ge en riktigt trovärdig bild på redaktionens Zoom-möten. Till och med med mer naturliga hudtoner och mindre bildbrus än Logitech Brio 4K Stream Edition som kostar lika mycket.

AI-processorn ligger också bakom Smart Zoom-funktionen, som zoomar och panorerar bilden för att hålla fokus på användaren. Med 720p-upplösning har kameran upp till 3x digital zoom utan att tappa detaljer, eftersom bildsensorn levererar en videoström i 4K-upplösning. Det fungerar fint och både zoom och panorering sker mjukt.

jabra 3
Jabra Panacast 20 sticker inte ut omotiverat mycket utan smälter ihop med skärmen. (Foto: Jabra)

Om du har ställt in virtuell bakgrund i Zoom eller Teams blir effekten däremot lite konstig, eftersom du svävar omkring mjukt på skärmen medan bakgrunden är orubbligt fast. Detta är dock inte kameramjukvarans fel, den enda lösningen på att få förgrunden och bakgrunden att följas åt hade varit att integrera konstgjorda bakgrunder i själva kameramjukvaran.

Installation och igångsättning sker helt problemfritt. Den medföljande kabeln slutar i en gammaldags USB-A-kontakt, men har du bara lediga USB-C-portar kan valfri lös USB-C-kabel användas. Precis som andra webbkameror är Panacast 20 plug-and-play och kräver ingen speciell programvara för att fungera med PC eller Mac. Men Jabra Direct-appen gör att man kan pilla med de mer nördiga inställningarna om man vill. Fast det behövs egentligen inte alls. Men om man vill ändra bildvinkeln eller använda bild-i-bild-funktionen, där det aktiva fönstret ligger infällt i videobilden som skickas ut, så gör man det i appen.

Jabra Speak 750

Tillsammans med kameran fick vi även låna Jabra Speak 750, som är en så kallad konferenshögtalare. Det är i stort sett samma sak som en bärbar Bluetooth-högtalare – fast med extra funktioner som är avsedda för möten. Högtalaren, som kan användas både trådlöst med Bluetooth eller trådbundet via USB, är en rund enhet som är lika stor som ett tefat och som ersätter datorns eller mobiltelefonens inbyggda högtalare på videomöten – och som därmed faktiskt gör det möjligt att hänga med på mötet!

jabra 4
Jabra Speak 750 kan förbättra ljudet på dina videomöten. (Foto: Jabra)

Även om den är liten löser Jabra Speak 750 uppgiften utmärkt. Trots att flera av de andra deltagarna satt tillsammans i ett mötesrum och pratade i mun på varandra på norska (!) var det lätt att hänga med. Högtalaren har en inbyggd mikrofon och när den används som både mikrofon och högtalare i Zoom förhindras eko och rundgång. Däremot tappar man möjligheten att använda de bättre mikrofonerna i kameran och deras brusreducering på samma gång.

Priset på högtalaren – nästan 3 000 kronor – är dock ganska styvt.

Slutsats

Jabra Panacast 20 är en webbkamera som skiljer sig från andra varianter i den bättre änden av premiumklassen genom att faktiskt vara riktigt elegant. Den utmärker sig också genom att ha hög bildkvalitet och en vettig AI som håller den som pratar i centrum av handlingen. Om jobb hemifrån och distansmöten fortfarande är en stor del av ditt arbete så är detta en av de bästa och mest prisvärda lösningarna just nu.

Högtalaren Jabra Speak 750 gör sitt jobb på ett enkelt sätt. Tyvärr är priset ganska högt och ett par vettiga hörlurar löser uppgiften lika bra – fast inte lika snyggt och smidigt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Följ Ljud & Bild