Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Fitbit Ace 3

Bra vanor startar tidigt

Att det är en utmaning att få barn att röra på sig är väl ingen hemlighet. Aktivitetsarmbandet Ace 3 från Fitbit kan bli en förälders främsta hjälp!

Skrivet av / 2021-05-28 - 12:00
Fitbit Ace 3
Åsa Warme Hallén

Nu vill vi verkligen inte uppmana till kropps- eller träningshets för barn eller unga personer men våra kroppar är trots allt skapta för rörelse och det, tillsammans med bra sömn och sund kost, mår vi alla bra av. En extra motivation till ökad rörelse kan vara en alldeles egen aktivitetsmätare till barnet. Och tänk på att barn inte gör som du säger – de gör som du gör! Med det sagt, vill du att ditt barn ska röra mer på sig så är det även dags för dig att lyfta rumpan från soffan och släppa fjärrkontrollen.

Fitbit säger att deras Ace 3 är lämplig för barn från 6 år och uppåt. Färgkombinationen på provexemplaret är Cosmic Blue & Astro Green – en riktigt liten glädjespridare där både det lätt rundade höljet, som fungerar som ett skydd för själva klockan, och armbandet är lent och mjukt. Spontant upplevs klockdelen lite stor och klumpig för att passa på armen på ett barn då den bygger en del på höjden, men den är förvånansvärt lätt.

Fitbit Ace 3
Spontant ser klockan kanske lite klumpig ut för att passa handleden på ett barn. Men den är väldigt mjuk och smidig i materialet. (Foto: Fitbit)

Om du inte redan är Fitbit-användare laddar du smidigt ned appen och skapar ett konto. Det är du som vuxen som äger kontot och därmed sitter på lösenordet. När du väl skapat ett konto för dig själv skapar du ett familjekonto där du lägger in information om barnet som kommer använda sig av Ace 3. Det mest komplicerade i detta var att hitta ett unikt användarnamn för barnet som ingen annan har. Men blir det inte svårare än så ska jag inte klaga.

Vad som händer därefter beror lite på hur gammalt barnet är och/eller hur ni som föräldrar ställer er till teknik och barn. Har barnet en egen mobil eller surfplatta kan du ge barnet tillgång till sitt ”barnkonto” genom att ladda ned appen även på barnets mobil/surfplatta. På så vis kan barnet själv följa till exempel sitt sömnmönster och se hur mycket det rört på sig under veckan som gått. Här visas även medaljer och troféer som man tilldelas när man rört sig tillräckligt eller klarat uppsatta mål eller utmaningar – och vem vill inte ha en medalj?! Man kan också bjuda in sina kompisar om de också är Fitbit-användare och allt detta kan du som förälder hålla koll på via din app. Så länge du som förälder inte lämnar ut ditt lösenord kommer barnet inte kunna växla användare till föräldrakontot.

Genom att sätta tumme respektive pekfinger över öppningarna på sidorna kommer du till inställningarna för stör ej (väldigt bra under till exempel skoltid) eller sömn-läge (passar bra nattetid då man inte vill bli störd av ljuset från displayen) eller vattenläge som göra att klockan blir vattentålig (perfekt när det vankas vattenkrig eller bad). (Foto: Åsa Warme Hallén).

Anpassa Fitbit Ace 3

För att detta ska bli så inspirerande som möjligt för ditt barn och ”få det med på tåget” är det naturligtvis bäst om barnet får vara delaktigt i att anpassa sitt eget aktivitetsarmband. Även om detta inte är svårt kan det ta lite tid. Det finns till exempel över 20 olika displayutseenden att välja mellan, allt ifrån att enbart visa tid till små nallar, enhörningar, raketer och blommor. Och alla som haft med en 6+ att göra vet att de tenderar att vilja prova allt som går innan beslut tas. Men vad gör man inte för att få de små att aktivera sig?

Här kan du också lägga in när det är tänkt att barnet ska krypa till kojs. 30 minuter innan sängdags är tanken att klockan ska göra ditt barn uppmärksamt på att det är dags att göra sig redo för sängen. Detta fick vi inte riktigt till i testet då det hela tiden var jag som vuxen som fick notifieringen om sänggående och inte personen som bar klockan. Känns inte helt korrekt…

En envis liten rackare

Naturligtvis finns det lite olika inställningar att göra. Bland annat tycker Ace 3 att barnet ska gå 250 steg/timme och känner även du att det är ett bra förslag kan du ställa in så att aktivitetsarmbandet pingar på barnets uppmärksamhet 10 minuter före varje heltimme och propsar på att ”bli matad” med de steg som eventuellt saknas för att målet ska uppnås. Min 21-åring, som har hemstudier på grund av pandemin, provade Ace 3 under en dag eftersom hon var lite nyfiken. Hon valde efter mycket funderande en animerad figur i form av en liten blomma till sin display och strax före varje hel timme fick hon ta en paus från plugget för ”att mata blomman” med rörelse. Och för varje gång hon matade utvecklades den lilla blomman. Kul idé!

FItbit Ace 3
I början av dagen ser du bara en liten blomkruka… (Foto: Åsa Warme Hallén).
Fitbit Ace 3
… men i slutet av dagen står blomman i full blom tack vare mycket rörelse. Bästa peppen, även för en 21-åring! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Batteritiden är riktigt bra men förr eller senare behöver den laddas, och har man dessutom valt en animerad figur till sin display kortas batteritiden något. Är man 6+ är man, som bekant, stor och kan väldigt mycket själv. Smidigast och minst konflikter blir det troligen om barnet kan lösa det där med laddningen på egen hand men själva laddaren skulle i ärlighetens namn behöva lite mer eftertanke. Att fästa aktivitetsarmbandet vid laddaren är inte så svårt, men att lossa den är knivigare. Den är utformad på så vis att man, även som vuxen, gärna drar i sladden som sitter fäst på mitten av laddaren. Kan inte tänka mig att det är meningen eller att det är speciellt hållbart i längden.

Laddare Fitbit Ace 3
Som upplagt för att dra i sladden för att koppla ifrån laddaren… Inte en helt lyckad lösning. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Fitbit Ace 3 är ett aktivitetsarmband som skapar medvetenhet och lockar till rörelse på ett lekfullt sätt. Displayen är tydlig och utseendet går att variera på många olika vis. Jag kan visserligen misstänka att en tjej eller kille i yngre tonåren kan vilja ha en något mer avancerad klocka med fler funktioner men personen som nyss fyllt 6+ kommer säkerligen jubla av förtjusning och skuttandet kommer att sakna gränser!

 

Karakter
Fitbit Ace 3
Basic

Home tycker

Tydlig display där animerade figurer som utvecklas ju mer barnet rör sig lockar till aktivitet. Ganska stor för att sitta på en barn-arm och funktionen med att påminna om att gå och lägga sig fungerade inte riktigt så som vi tänkt oss. Laddaren upplevs plastig och inte helt genomtänkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Ljud & Bild
Rulla till toppen