TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Huawei Mesh 7

Stabilt nätverk för pengarna

Huawei Mesh 7 är ett billigt och mycket lyckat WiFi 6-nätverk. Här får du mycket för pengarna!

forfatter
Publicerad 2022-09-26 - 07:00
Karakter
Huawei Mesh 7
L&B tycker
Mestadels bra hastigheter, bra upplevd stabilitet.
Inte riktigt lika snabbt som dyrare mesh-nätverk. Inte 6 GHz.
Specifikationer
 • Processor: 1,4 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ac/ax 2,4GHz / 5GHz – QAM
 • Hastighet: 2,4 GHz 574 Mbit/s / 5 GHz 2402 Mbit/s
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antal antenner (router): ingen uppgift
 • Antal antenner (nod): ingen uppgift
 • Anslutning: 4 x gigabit Ethernet (router), 4 x gigabit Ethernet (nod)
 • Röststyrning: Nej
 • Färg: Vit
 • Webb: comsumer.huawei.com
Riktpris: 4500Pr. 2022-09-26 Produktsida

Huawei Mesh 7 består av två relativt högresta vita boxar med en oval bas. De är inte på något sätt de fulaste jag sett och kan stå framme utan att vara störande. Som ju är poängen med mesh-nätverk, som inte bör gömmas undan om de ska ge bästa möjliga trådlösa anslutning.

Systemet finns bara som par, däremot går det att köpa två paket och koppla ihop alla fyra enheterna i samma system.

Huawei Mesh 7 - 2-kit
Foto: Huawei

Lätt att installera

Båda enheterna i lådan är identiska, det betyder att du kan välja vilken som ska vara routern och vilken som ska vara den förlängande satelliten (noden). Båda har fyra gigabit-hastighets Ethernet-portar på baksidan och den som du väljer som router kan kopplas till fiberboxen eller modemet med vilken av portarna som helst.

Läs också Snabbt internet i hela huset Vi hade inte trott att ett av de billigaste Wi-Fi 6-nätverken skulle vara så här bra.
Netgear Orbi RBK352 AX1800 SPREAD

Ladda ner Hawei Life-appen på mobilen, logga in på ett tillfälligt nätverk som delas av routern och följ instruktionerna i appen. Routerns lysdiod lyser med ett fast blått sken när den är ansluten till internet.

Noden kopplas till ström och ställs i närheten av routern, när båda lyser blått kan du flytta noden dit du vill förlänga täckningen.

Huawei Mesh 7 - connections
Fyra Ethernet-kontakter kan anslutas precis som du vill, oavsett om det är för trådbunden backhaul, modemanslutning eller smarta enheter som behöver ett trådbundet nätverk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Trådbunden backhaul

Kopplingen mellan routrar och nod(er) kallas backhaul-kanalen. Hawei Mesh 7 har två separata 5 GHz-band, varav det ena används uteslutande för backhaul. Fronthaul är det som ger alla dina trådlösa enheter WiFi-täckning. Att separera de två kanalerna på separata band gör att nätverket beter sig mer stabilt.

Huawei Mesh 7 kan alternativt använda trådbunden backhaul, alltså så att en Ethernet-kabel kopplar ihop router och nod, så att de får en mycket stabilare anslutning. Detta ger den mest stabila WiFi-täckningen i huset och de högsta hastigheterna. Du kan använda vilken Etherhet-kontakt som helst för detta. Routern och noden förstår automatiskt vilken anslutning som är vald som backhaul – routern vet vilken som är ansluten till modemet och noden vet om någon av kontakterna också är ansluten till en enhet som behöver trådbundet internet.

Huawei Mesh 7 WiFi 6 & WiFi 5
Huawei Mesh 7 stöder inte 6 GHz-bandet. Däremot kan du ställa in ett separat WiFi 5-band för äldre enheter.

Inte 6 GHz

Mesh 7 har WiFi 6, inte 6E, så du får alltså inte ett separat 6 GHz-band. Det behöver inte betyda så mycket, eftersom räckvidden på 6 GHz är betydligt kortare än 5 GHz, och om enheten du behöver internet till finns i ett annat rum så kan hastigheten faktiskt gå ner i stället för upp med 6E.

Mesh 7: Lätt att använda

När nätverket är konfigurerat får du en helt okej överblick i AI Life-appen. Gränssnittet är enkelt och okomplicerat, men du kan inte göra så mycket. Du kan till exempel inte testa nätverkets inbördes hastigheter, som du kan med både Netgears och Asus nätverk.

Däremot kan du välja att skilja ut ett separat nätverk för gamla WiFi 5-produkter och äldre, så att dessa inte gör nätverket instabilt för nyare produkter. Du kan även se vilken 2,4 GHz-kanal som har minst brus och växla till denna, om det inte redan är gjort. 5 GHz-bandet erbjuder dock inte samma möjlighet.

Du kan göra en planlösning för hemmet och kontrollera och markera täckningen i varje rum. Det här är ett manuellt jobb och tar lite tid att sätta sig in i. Jag måste erkänna att jag inte fullföljde det under testandet.

Mer avancerade inställningar kan göras genom att hitta IP-adressen på undersidan av routern och skriva in den i en webbläsare.

 

Huawei Mesh 7 - speedtest - router ground floor - smartphone 2nd floor Huawei Mesh 7 - speedtest - router ground floor - smartphone 1st floor Huawei Mesh 7 - speedtest - router and smartphone same room Huawei Mesh 7 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up
<
>
Hastighetstest: Nod och router anslutna trådlöst, med en hel våning mellan sig. Noden i rummet bredvid WiFi-antennen på datorn. Öppen dörr.

Mesh 7: Hastighet och stabilitet

När det gäller upplevda hastigheter och stabilitet har jag mest bra saker att säga om Huawei Mesh 7. Med routern på nedervåningen i mitt trevåningshus mätte min iPhone 11 Pro Max från alldeles intill routern runt 740 Mbit/s i nedladdning och runt 580 Mbit/s i uppladdning. Det är fullt i klass med Netgear Orbi RBK752, en av våra favoriter bland prisvärda nätverk.

Mätt med mobilen från våningen ovanför routern sjönk hastigheterna till 590 respektive 460 Mbit/s, medan en ytterligare våning upp fick jag 350 Mbit/s i nedladdning och 290 i uppladdning.

Detta är mycket bra hastigheter för att vara ett billigt mesh-nätverk. Jag betonar att det inte finns några dörrar mellan och detta uppmättes bara från routern, innan noden kopplades in.

Huawei Mesh 7 NFC connection
Om du har en Android-mobil med NFC-stöd kan du lägga den ovanpå en router eller nod, så kopplas internet in automatiskt. Foto: Huawei

Med både router och nod känns nätverket stabilt och håller bra hastigheter även när många enheter är anslutna. I vårt nätverk har vi olika Sonos-högtalare, TV-apparater och mediespelare, datorer, mobiler och surfplattor anslutna hela tiden, förutom Google-högtalare, smarta persienner och dörrar. Sammanlagt runt 30-40 enheter, beroende på hur många produkter jag har hemma för test. Jag måste säga att den upplevda stabiliteten är bra, även med två boxar som delar på tre våningar.

Bäst hastighet får man inte oväntat när noden och routern är anslutna med en Cat.6 Ethernet-kabel. Men även med trådlösa anslutningar låg jag mest runt 300 Mbit/s, vilket är helt respektabelt för ett trådlöst mesh-nätverk i den budgetvänliga Basic-klassen.

Foto: Huawei

Slutsats

Huawei Mesh 7 har inte 6 GHz-bandet som WiFi 6E ger, men det är inte så farligt. Det kan fortfarande åstadkomma bra hastigheter, plus en stabilitet som tillhör toppskiktet i sin klass. Här kommer du sällan att uppleva avbrott och vi upplevde aldrig nätverket som överbelastat.

Nätverket är enkelt att installera och användarvänligheten är god även om appen har något begränsad funktionalitet.

Vi fick en väldigt enkel WiFi-vardag med Mesh 7 i huset.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

TP-Link Deco XE75

Funkar bäst med få prylar

När den är som bäst är hastigheten nästan otrolig! Men om du har många enheter som ska kopplas till hemnätverket så lär du knappast uppleva den.

Enkelt att koppla in. Strålande hastigheter när det är som bäst.
Hastigheten sjunker när många enheter är anslutna. Ingen dedikerad backhaul-kanal.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild