Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Mesh-duell: Huawei Mesh 7 mot TP-Link Deco XE75

Moderna mesh-nätverk som du har råd med

Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.

Av / 2022-09-26 - 07:00
Mesh-duell: Huawei Mesh 7 mot TP-Link Deco XE75
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Vill du ha enklast möjliga nätverk med bra täckning överallt så är chansen stor att du ska köpa ett mesh-nätverk. Och ska det dessutom vara så stabilt och snabbt som möjligt så är det Wi-Fi 6 du ska leta efter. Eller kanske till och med Wi-Fi 6E! Vad detta är återkommer vi till strax.

I en värld med allt snabbare fibernät har trådlösa routrar haft svårt att hänga med. Du har kanske råkat ut för det: du abonnerar på 300 eller till och med 500 megabit men får bara hälften när du testar hastigheten på din mobiltelefon. Högst sannolikt är det den trådlösa routern som är problemet.

Läs också Vad i hela friden är mesh? Dina förväntningar på att alla trådlösa prylar ”bara ska fungera” infrias bara om du har ett ordentligt mesh-nätverk.

I dag kopplar vi fler prylar till nätverket än någonsin. En eller flera TV-apparater, smarta högtalare, diverse mobiltelefoner och smartklockor, surfplattor och datorer. Alla behöver nätverksanslutning. Har du en smart dammsugare, kaffebryggare och brandvarnare? Nätverk. Smart kylskåp? Övervakningskamera? Nätverk. Smart belysning? Ja, du fattar.

Routern har fått mycket att göra

Alla dessa prylar måste kommunicera via routern. Som därför har mycket mer att göra nu för tiden än tidigare. En äldre router kan bara glömma att hålla reda på alla IP-adresser, utbyta data fram och tillbaka blixtsnabbt, utan att haka upp sig så att den måste startas om hela tiden. Därför har tekniken inte stått stilla för routrarna heller.

WiFi 6, som också kallas ”ax”, är snabbare och stabilare än tidigare versioner och har bättre kontroll över många prylar samtidigt. Äldre tekniker kunde bara skicka kommandon till en enhet åt gången (men växlade blixtsnabbt mellan dem), men nu kan faktiskt flera enheter kommunicera med nätverket samtidigt. Detta förhindrar förseningar i systemet.

Så står det i alla fall i reklamen. I praktiken märker vi att även nyare nätverk kan ha sina tröga stunder om många apparater är uppkopplade samtidigt.

TP-Link Deco XE75, med WiFi 6E. Foto: TP-Link

Wi-Fi 6E = 6 GHz

Den senaste tiden har det dykt upp produkter med WiFi 6E. Det är faktiskt exakt samma teknik som WiFi 6, enda skillnaden är att för första gången på länge har ett nytt frekvensband tilldelats: 6 GHz. Utöver 5 GHz och 2,4 GHz, som vi redan har i dag. Syftet med det nya frekvensbandet är i första hand att undvika störningar i överföringen.

De två andra banden är nämligen ganska fulla på många ställen och har du flera grannar i närheten kommer deras hemnätverk att smitta över på ditt, så att de två stör varandra. Data som ska skickas badar i brus, vilket gör det svårare för både routern och de anslutna enheterna att tolka dem, vilket i sin tur sänker hastigheten i nätverket. Om du ansluter dina kompatibla prylar på det nya 6 GHz-bandet (det finns inte så många av dem än så länge) kan de kommunicera nästan helt utan störningar – plus frigöra 5 GHz-bandet från brus, så att även äldre enheter kommer att upplevas som stabilare och kanske också snabbare.

Huawei Mesh 7 - 2-kit
Huawei Mesh 7, med WiFi 6. Foto: Huawei

Tro inte på hastigheten

Det första du måste glömma när du handlar router eller mesh-nätverk är hastigheten som står på kartongen. Om det hävdas gigabithastigheter på 2,4 GHz och fem gånger detta på 5 GHz så ska du veta att det är teoretiska – och uppblåsta – hastigheter, med ett extra avslappnat förhållande till sanningen. Mer än 100 Mbit/s på 2,4 GHz kan du glömma, och får du mer än 600 Mbit/s på 5 Ghz  så har du all anledning att jubla!

Prisvärt mesh-nätverk

Bor du i en liten lägenhet klarar du dig fint med en router. Men har du en större bostad, gärna med flera våningar, bör du ha ett mesh-nätverk. Utöver en huvudrouter har du då en eller flera satellitenheter (noder) som förlänger routerns täckning. Alla anslutna enheter tror att de är anslutna till samma router, även de som är anslutna till noderna.

Hur många noder du behöver beror på storleken på hemmet och om du till exempel även vill ha internettäckning utanför hemmet. Till exempel i garaget om du har en elbil som du vill ha uppkopplad till internet.

Nätverk finns i många olika storlekar och prisklasser. De dyraste har fler antenner och stöder fler dataströmmar. De är också bättre avskärmade mot brus och har därmed ett bättre signal/brus-förhållande, vilket gör dem snabbare än de billigaste.

Den nya tekniken har å andra sidan också gjort att även de billigare systemen är riktigt snabba, så vi är nyfikna på att se hur bra hemmanätverket blir med de prisvärda systemen Hyundai Mesh 7 (WiFi 6) och TP-Link Deco XE75 (WiFi 6E).

Produkter i detta test

Huawei Mesh 7

Stabilt nätverk för pengarna

Huawei Mesh 7 är ett billigt och mycket lyckat WiFi 6-nätverk. Här får du mycket för pengarna!

Mestadels bra hastigheter, bra upplevd stabilitet.
Inte riktigt lika snabbt som dyrare mesh-nätverk. Inte 6 GHz.
Läs hela testet

TP-Link Deco XE75

Funkar bäst med få prylar

När den är som bäst är hastigheten nästan otrolig! Men om du har många enheter som ska kopplas till hemnätverket så lär du knappast uppleva den.

Enkelt att koppla in. Strålande hastigheter när det är som bäst.
Hastigheten sjunker när många enheter är anslutna. Ingen dedikerad backhaul-kanal.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen