TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Duell Apple MacBook Air 13″ (2020) vs. Samsung Galaxy Book Ion

Duell: MacBook Air vs. Samsung Galaxy Book Ion

Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

forfatter
Publicerad 2020-10-25 - 08:53
Produkter i testet
 • Apple MacBook Air 13" (2020)
 • Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE
 • Letar du efter en utomordentlig studiedator – eller en bärbar dator som passar lika bra hemma som på resor? Då har Apples ultralätta MacBook Air länge varit ett givet val.

  Men nu finns det en utmanare. Samsung är nämligen tillbaka på marknaden med bärbara datorer som ingår i Galaxy-serien. Som bekant innehåller den även mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

  Med andra ord handlar det om ultralätta modeller för de som behöver extra rörlighet, och bland de nya bärbara Galaxy-datorerna har vi den här gången valt att testa Samsung Galaxy Book Ion, som trots sitt lätta yttre påstår sig vara en kraftfull dator för de som inte vill kompromissa med prestanda.

  Galaxy Book Ion är därför en solklar duellant när motståndaren är den senaste versionen av ovan nämnda MacBook Air.

  En gång i tiden var Apples tunnaste laptop den första riktigt tunna bärbara datorn på marknaden och även om den sedan dess har kopierats flitigt av andra tillverkare så betyder den ikoniska designen och den rimliga prislappen att MacBook Air fortfarande är förstahandsvalet för många som behöver en bärbar dator i flugviktsklassen.

  Och så skadar det ju inte att MacBook Air har uppgraderats flera gånger de senaste åren, så att den inte längre kan betraktas som en utpräglad budgetmodell.

  Då är bara frågan: Vem står överst på prispallen när mästerskapet i flugvikt för bärbara datorer är avgjort?

  Produkter i testet

  Apple MacBook Air 13" (2020)

  Fortfarande mest för pengarna

  Även om MacBook Air inte är lika billig som den har varit så får man fortfarande överraskande mycket för pengarna med Apples tunnaste bärbara dator.

  Retina-skärm med True Tone, snygg design och byggkvalitet av högsta klass. Utmärkt ljud.
  Ingen överväldigande batteritid. Bara två USB-C-portar.

  Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

  Håller inte riktigt måttet

  Galaxy Book Ion ser lovande ut på papperet, men håller inte måttet på ett par viktiga områden. I synnerhet med tanke på priset.

  Ultralätt men ändå många anslutningar. PowerShare via maskinens pekplatta är en kul extrafunktion. Bra batteritid.
  För det här priset är prestanda inte överväldigande. Skärmupplösningen är för låg och färgåtergivningen är inte tillräckligt naturlig. Ljudet är helt uselt.
  Annons
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Lämna en kommentar

  Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
  Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
  Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
  Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
  Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
  Fin för de flesta Lenovos lättvikts-spelmaskin ger bra prestanda för de flesta spel utan att krossa budgeten. Men den är inte upphetsande.
  Följ Ljud & Bild