TEST: Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

Håller inte riktigt måttet

Galaxy Book Ion ser lovande ut på papperet, men håller inte måttet på ett par viktiga områden. I synnerhet med tanke på priset.
Karakter
Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE
Ljud & Bild tycker
Ultralätt men ändå många anslutningar. PowerShare via maskinens pekplatta är en kul extrafunktion. Bra batteritid.
För det här priset är prestanda inte överväldigande. Skärmupplösningen är för låg och färgåtergivningen är inte tillräckligt naturlig. Ljudet är helt uselt.
Specifikationer
  • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5
  • Skärm: 13,3-tums QLED FHD (1920 x 1080)
  • Minne: 8 GB RAM
  • Hårddisk: 512 SSD SSD
  • Grafik: Intel UHD Graphics
  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Mått/vikt: 30,57 x 19,98 x 1,29 cm / 970 g
  • Batteri: 69,7 Wh
  • Funktioner: 720p HD-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Thunderbolt 3, 2 x USB-C, 3,5 mm-kontakt
  • Webb: samsung.se
Annons
Annons
forfatter

Samsungs nya MacBook Air-rival är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium. Med en vikt på bara 970 gram är Galaxy Book Ion till och med aningen lättare än MacBook Air, och den tar dessutom lite mindre plats, även om skärmstorleken är densamma. Trots detta har Galaxy Book Ion fler anslutningar än Apples minsta bärbara dator – inklusive en HDMI-port av full storlek.

Vårt testexemplar kom i en något bättre konfiguration från tillverkaren än Apples motsvarande enhet, vilket naturligtvis innebär att testmaskinen från Samsung lyckades bättre än MacBook Air i våra benchmark-tester.

Om man däremot kommer ihåg att prisskillnaden mellan de två är nästan 5 000 kronor (och att en MacBook Air med specifikationer som matchar Galaxy Book Ion-testversionen fortfarande är billigare än Samsungs bärbara), så är Galaxy Book Ions prestanda inte våldsamt imponerande.

Till skillnad från MacBook Air har Samsung Galaxy Book Ion en HDMI-port i full storlek. (Foto: Samsung)

En Windows-dator i samma prisklass, närmare bestämt HP Spectre x360 13, är bättre rakt igenom, trots att den har ett och ett halvt år på nacken – och HP-datorn har åtminstone ordentligt ljud (precis som MacBook Air) medan ljudet från Galaxy Book Ion mer påminner om något som kommer ur en konservburk i ena änden av ett snöre.

Skärmen använder QLED-tekniken som vi känner igen från Samsungs TV-apparater, men jämfört med Apples skärm verkar bilden på Galaxy Book Ion konstigt onaturlig, och ska man använda sin bärbara dator för att redigera foto eller video, där färgäktheten har hög prioritet, är det ingen tvekan om att MacBook Air är det rätta valet. Även för att Galaxy Book Ion, trots den dyra skärmteknologin, bara har FHD-upplösning, vilket ärligt talat inte ger mycket utrymme att arbeta på. Tangentbordet på Samsungs bärbara dator är godkänt, men Apples nya saxtangentbord är bättre. Om man jämför är Samsung-tangenternas slaglängd och taktila känsla en tunn historia.

Annons

Slutligen ska vi nämna att Galaxy Book Ion kan ett litet trick som MacBook Air inte kan. Man kan nämligen använda den bärbara datorns pekplatta för att ladda andra enheter som stöder Qi-standarden trådlöst. Med hur många watt den så kallade PowerShare-funktionen laddar vet vi inte, eftersom Samsung inte anger det någonstans. Men snabbt går det inte.

Samsung Galaxy Book Ion gör inte bort sig mot MacBook Air men förlorar på teknisk knockout och får lämna över mästarbältet till Apple.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Apple MacBook Air 13" (2020)

Fortfarande mest för pengarna

Även om MacBook Air inte är lika billig som den har varit så får man fortfarande överraskande mycket för pengarna med Apples tunnaste bärbara dator.

Retina-skärm med True Tone, snygg design och byggkvalitet av högsta klass. Utmärkt ljud.
Ingen överväldigande batteritid. Bara två USB-C-portar.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.