Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

Håller inte riktigt måttet

Galaxy Book Ion ser lovande ut på papperet, men håller inte måttet på ett par viktiga områden. I synnerhet med tanke på priset.

Publicerad 2020-10-25 - 08:53
Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE
Peter Gotschalk

Samsungs nya MacBook Air-rival är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium. Med en vikt på bara 970 gram är Galaxy Book Ion till och med aningen lättare än MacBook Air, och den tar dessutom lite mindre plats, även om skärmstorleken är densamma. Trots detta har Galaxy Book Ion fler anslutningar än Apples minsta bärbara dator – inklusive en HDMI-port av full storlek.

Vårt testexemplar kom i en något bättre konfiguration från tillverkaren än Apples motsvarande enhet, vilket naturligtvis innebär att testmaskinen från Samsung lyckades bättre än MacBook Air i våra benchmark-tester.

Om man däremot kommer ihåg att prisskillnaden mellan de två är nästan 5 000 kronor (och att en MacBook Air med specifikationer som matchar Galaxy Book Ion-testversionen fortfarande är billigare än Samsungs bärbara), så är Galaxy Book Ions prestanda inte våldsamt imponerande.

Till skillnad från MacBook Air har Samsung Galaxy Book Ion en HDMI-port i full storlek. (Foto: Samsung)

En Windows-dator i samma prisklass, närmare bestämt HP Spectre x360 13, är bättre rakt igenom, trots att den har ett och ett halvt år på nacken – och HP-datorn har åtminstone ordentligt ljud (precis som MacBook Air) medan ljudet från Galaxy Book Ion mer påminner om något som kommer ur en konservburk i ena änden av ett snöre.

Skärmen använder QLED-tekniken som vi känner igen från Samsungs TV-apparater, men jämfört med Apples skärm verkar bilden på Galaxy Book Ion konstigt onaturlig, och ska man använda sin bärbara dator för att redigera foto eller video, där färgäktheten har hög prioritet, är det ingen tvekan om att MacBook Air är det rätta valet. Även för att Galaxy Book Ion, trots den dyra skärmteknologin, bara har FHD-upplösning, vilket ärligt talat inte ger mycket utrymme att arbeta på. Tangentbordet på Samsungs bärbara dator är godkänt, men Apples nya saxtangentbord är bättre. Om man jämför är Samsung-tangenternas slaglängd och taktila känsla en tunn historia.

Slutligen ska vi nämna att Galaxy Book Ion kan ett litet trick som MacBook Air inte kan. Man kan nämligen använda den bärbara datorns pekplatta för att ladda andra enheter som stöder Qi-standarden trådlöst. Med hur många watt den så kallade PowerShare-funktionen laddar vet vi inte, eftersom Samsung inte anger det någonstans. Men snabbt går det inte.

Samsung Galaxy Book Ion gör inte bort sig mot MacBook Air men förlorar på teknisk knockout och får lämna över mästarbältet till Apple.

Karakter
Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE
Premium

Home tycker

Ultralätt men ändå många anslutningar. PowerShare via maskinens pekplatta är en kul extrafunktion. Bra batteritid. För det här priset är prestanda inte överväldigande. Skärmupplösningen är för låg och färgåtergivningen är inte tillräckligt naturlig. Ljudet är helt uselt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen