TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

Håller inte riktigt måttet

Galaxy Book Ion ser lovande ut på papperet, men håller inte måttet på ett par viktiga områden. I synnerhet med tanke på priset.

forfatter
Publicerad 2020-10-25 - 08:53
Karakter
Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE
L&B tycker
Ultralätt men ändå många anslutningar. PowerShare via maskinens pekplatta är en kul extrafunktion. Bra batteritid.
För det här priset är prestanda inte överväldigande. Skärmupplösningen är för låg och färgåtergivningen är inte tillräckligt naturlig. Ljudet är helt uselt.
Specifikationer
 • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5
 • Skärm: 13,3-tums QLED FHD (1920 x 1080)
 • Minne: 8 GB RAM
 • Hårddisk: 512 SSD SSD
 • Grafik: Intel UHD Graphics
 • Operativsystem: Windows 10 Home
 • Mått/vikt: 30,57 x 19,98 x 1,29 cm / 970 g
 • Batteri: 69,7 Wh
 • Funktioner: 720p HD-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Thunderbolt 3, 2 x USB-C, 3,5 mm-kontakt
 • Webb: samsung.se

Samsungs nya MacBook Air-rival är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium. Med en vikt på bara 970 gram är Galaxy Book Ion till och med aningen lättare än MacBook Air, och den tar dessutom lite mindre plats, även om skärmstorleken är densamma. Trots detta har Galaxy Book Ion fler anslutningar än Apples minsta bärbara dator – inklusive en HDMI-port av full storlek.

Vårt testexemplar kom i en något bättre konfiguration från tillverkaren än Apples motsvarande enhet, vilket naturligtvis innebär att testmaskinen från Samsung lyckades bättre än MacBook Air i våra benchmark-tester.

Om man däremot kommer ihåg att prisskillnaden mellan de två är nästan 5 000 kronor (och att en MacBook Air med specifikationer som matchar Galaxy Book Ion-testversionen fortfarande är billigare än Samsungs bärbara), så är Galaxy Book Ions prestanda inte våldsamt imponerande.

Till skillnad från MacBook Air har Samsung Galaxy Book Ion en HDMI-port i full storlek. (Foto: Samsung)

En Windows-dator i samma prisklass, närmare bestämt HP Spectre x360 13, är bättre rakt igenom, trots att den har ett och ett halvt år på nacken – och HP-datorn har åtminstone ordentligt ljud (precis som MacBook Air) medan ljudet från Galaxy Book Ion mer påminner om något som kommer ur en konservburk i ena änden av ett snöre.

Skärmen använder QLED-tekniken som vi känner igen från Samsungs TV-apparater, men jämfört med Apples skärm verkar bilden på Galaxy Book Ion konstigt onaturlig, och ska man använda sin bärbara dator för att redigera foto eller video, där färgäktheten har hög prioritet, är det ingen tvekan om att MacBook Air är det rätta valet. Även för att Galaxy Book Ion, trots den dyra skärmteknologin, bara har FHD-upplösning, vilket ärligt talat inte ger mycket utrymme att arbeta på. Tangentbordet på Samsungs bärbara dator är godkänt, men Apples nya saxtangentbord är bättre. Om man jämför är Samsung-tangenternas slaglängd och taktila känsla en tunn historia.

Slutligen ska vi nämna att Galaxy Book Ion kan ett litet trick som MacBook Air inte kan. Man kan nämligen använda den bärbara datorns pekplatta för att ladda andra enheter som stöder Qi-standarden trådlöst. Med hur många watt den så kallade PowerShare-funktionen laddar vet vi inte, eftersom Samsung inte anger det någonstans. Men snabbt går det inte.

Samsung Galaxy Book Ion gör inte bort sig mot MacBook Air men förlorar på teknisk knockout och får lämna över mästarbältet till Apple.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Apple MacBook Air 13" (2020)

Fortfarande mest för pengarna

Även om MacBook Air inte är lika billig som den har varit så får man fortfarande överraskande mycket för pengarna med Apples tunnaste bärbara dator.

Retina-skärm med True Tone, snygg design och byggkvalitet av högsta klass. Utmärkt ljud.
Ingen överväldigande batteritid. Bara två USB-C-portar.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend