BLACK FRIDAY ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 50% BARA I DAG! SE ERBJUDANDET HÄR!

TEST : Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

Håller inte riktigt måttet

Galaxy Book Ion ser lovande ut på papperet, men håller inte måttet på ett par viktiga områden. I synnerhet med tanke på priset.

Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

Ljud & Bild tycker

Ultralätt men ändå många anslutningar. PowerShare via maskinens pekplatta är en kul extrafunktion. Bra batteritid.
För det här priset är prestanda inte överväldigande. Skärmupplösningen är för låg och färgåtergivningen är inte tillräckligt naturlig. Ljudet är helt uselt.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5
 • Skärm: 13,3-tums QLED FHD (1920 x 1080)
 • Minne: 8 GB RAM
 • Hårddisk: 512 SSD SSD
 • Grafik: Intel UHD Graphics
 • Operativsystem: Windows 10 Home
 • Mått/vikt: 30,57 x 19,98 x 1,29 cm / 970 g
 • Batteri: 69,7 Wh
 • Funktioner: 720p HD-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Thunderbolt 3, 2 x USB-C, 3,5 mm-kontakt
 • Webb: samsung.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 17900 kr

Samsungs nya MacBook Air-rival är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium. Med en vikt på bara 970 gram är Galaxy Book Ion till och med aningen lättare än MacBook Air, och den tar dessutom lite mindre plats, även om skärmstorleken är densamma. Trots detta har Galaxy Book Ion fler anslutningar än Apples minsta bärbara dator – inklusive en HDMI-port av full storlek.

Vårt testexemplar kom i en något bättre konfiguration från tillverkaren än Apples motsvarande enhet, vilket naturligtvis innebär att testmaskinen från Samsung lyckades bättre än MacBook Air i våra benchmark-tester.

Om man däremot kommer ihåg att prisskillnaden mellan de två är nästan 5 000 kronor (och att en MacBook Air med specifikationer som matchar Galaxy Book Ion-testversionen fortfarande är billigare än Samsungs bärbara), så är Galaxy Book Ions prestanda inte våldsamt imponerande.

Till skillnad från MacBook Air har Samsung Galaxy Book Ion en HDMI-port i full storlek. (Foto: Samsung)

En Windows-dator i samma prisklass, närmare bestämt HP Spectre x360 13, är bättre rakt igenom, trots att den har ett och ett halvt år på nacken – och HP-datorn har åtminstone ordentligt ljud (precis som MacBook Air) medan ljudet från Galaxy Book Ion mer påminner om något som kommer ur en konservburk i ena änden av ett snöre.

Skärmen använder QLED-tekniken som vi känner igen från Samsungs TV-apparater, men jämfört med Apples skärm verkar bilden på Galaxy Book Ion konstigt onaturlig, och ska man använda sin bärbara dator för att redigera foto eller video, där färgäktheten har hög prioritet, är det ingen tvekan om att MacBook Air är det rätta valet. Även för att Galaxy Book Ion, trots den dyra skärmteknologin, bara har FHD-upplösning, vilket ärligt talat inte ger mycket utrymme att arbeta på. Tangentbordet på Samsungs bärbara dator är godkänt, men Apples nya saxtangentbord är bättre. Om man jämför är Samsung-tangenternas slaglängd och taktila känsla en tunn historia.

Slutligen ska vi nämna att Galaxy Book Ion kan ett litet trick som MacBook Air inte kan. Man kan nämligen använda den bärbara datorns pekplatta för att ladda andra enheter som stöder Qi-standarden trådlöst. Med hur många watt den så kallade PowerShare-funktionen laddar vet vi inte, eftersom Samsung inte anger det någonstans. Men snabbt går det inte.

Samsung Galaxy Book Ion gör inte bort sig mot MacBook Air men förlorar på teknisk knockout och får lämna över mästarbältet till Apple.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Apple MacBook Air 13" (2020) - Fortfarande mest för pengarna
  Även om MacBook Air inte är lika billig som den har varit så får man fortfarande överraskande mycket för pengarna med Apples tunnaste bärbara dator.

  Läs också

  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple MacBook Air 13″ (2020)

  Riktpris: 13000 kr Fortfarande mest för pengarna

  Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

  Riktpris: 17900 kr Håller inte riktigt måttet

  Apple MacBook Air 13″ (2020) vs. Samsung Galaxy Book Ion

  Riktpris: kr Duell: MacBook Air vs. Samsung Galaxy Book Ion

  Netgear Nighthawk MK63

  Riktpris: 4200 kr Wi-Fi 6 vi har råd med
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.