Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Alienware X17 R2 (nawx17r205)

Ingen är snabbare

Alienware X17 R2 är superslimmad – men hastigheten är skyhög. Det är priset också.

Skrivet av / 2022-03-19 - 13:00
Alienware X17 R2 (nawx17r205)
John Hvidlykke

Den är låg som en sänkt Lamborghini! Alienware X17 R2 ser omöjligt platt ut. I verkligheten är datorn faktiskt drygt två centimeter tjock, men bredden på 40 centimeter, där en stor 17-tums skärm är nedsänkt under gångjärnen, får maskinen att verka ännu lägre.

Alienware x17r2 profile lf2
Alienware X17 R2 är så ultratunn att det verkar omöjligt. (Foto: Dell)

Sportbilsassociationerna gäller inte bara designen. Vi har nämligen att göra med en dator som kan tävla mot de snabbaste – och komma först iväg från rödljuset varje gång.

Trots den låga, låga profilen är skalet fullständigt stelt och vridstyvt. Man kan lyfta datorn i ett hörn utan den ger med sig det minsta. Även om det är svårt att lyfta en så stor och tung maskin på det sättet.

Datorn är mjölkvit med en silkesmatt yta som ska vara särskilt motståndskraftig mot fläckar. Men tangentbordet och insidan är mattsvart – och tyvärr ganska känslig för fingeravtryck. Även från vintertorra händer.

Alienware x17r2 rf back
Skalet är mjölkvitt. (Foto: Dell)

Tangentbordet är stort och alla tangenter har rätt storlek. Och det finns så mycket extra plats runtom att det verkar nästan vulgärt. Det hade med lätthet kunnat finnas ett numeriskt tangentbord bredvid. Men den platsen används nu av de inbyggda högtalarna och ventilationsgallren för fläktarna.

Skärm gjord för spel

Skärmen är – som man kan förvänta sig av en dator i en så extrem prisklass – tydlig och skarp. Men bara det. Den har varken Pantone-certifiering eller superhög ljusstyrka. Alienware X17 R2 är gjord för professionella – men inte professionella grafiska designers. Det som spelar roll är hastigheten och skärmen är blixtsnabb: 360 Hz i uppdateringsfrekvens och en responstid på 1 millisekund! Hastigheten är givetvis avgörande för spel, men det är ändå förvånande att Alienware har valt att hålla fast vid Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) på en så stor skärm 2022. Faktum är att X17-modellen inte finns i någon variant med högre upplösning. Pekfunktion får man också leta förgäves efter.

Läs också Den starkaste surfplattan någonsin Asus ROG Flow Z13 är gjord för spel – men är lika perfekt för siffertuggande.

Bländande bakdel

För att vara en gaming-dator är Alienware X17 utomordentligt diskret och nedtonad. Det är bara på baksidan som formgivarna har fått gå loss med ljusshow. En ring av RGB-ljus omgärdar baksidan på ett sätt som skulle passa på amerikanskt dollargrin. Det är smart – men inte särskilt praktiskt eftersom alla portar på baksidan, som är kolsvart, är praktiskt taget omöjliga att se på grund av de kulörta lyktorna. Ljuset går naturligtvis att stänga av, men det gör det svårare att koppla in datorn.

När man med hjälp av en ficklampa hittar portarna är utbudet komplett: dubbla uppsättningar av både USB-C och USB-A, HDMI 2.1, Mini DisplayPort. Och en extra DisplayPort sitter integrerad i den ena USB-C-porten, vilket får upp det maximala antalet extra skärmar till tre!

Hårdvara i toppklass

Det speciella med Alienware X17 R2 – och det som drar upp priset till stratosfären – är innanmätet, som tillhör det absoluta toppskiktet. Processorn är en 12:e generationens Intel Core i7-12700H. Det är visserligen bara den näst bästa i Intels sortiment (i9, som vi såg i Asus ROG Flow Z13, är snabbare), men den är fortfarande ett monster med 14 kärnor och en turbo boost-hastighet på 4,7 GHz när det är dags att cruncha siffror på allvar.

Detsamma gäller för grafikprocessorn, som är den helt nya Ti-versionen av Nvidia RTX 3080. Det är den i särklass mest kraftfulla mobila GPU som går att köpa just nu. Och med 16 GB eget minne har grafikprocessorn lika mycket RAM som en hel typisk ultrabook-dator anno 2022 är utrustad med.

Den version av Alienware X17 R2 som vi testade hade 32 GB RAM och 1 TB SSD-lagring. Men den går att köpa med upp till 64 GB RAM och 4 TB SSD. Så det här är inte ens toppmodellen!

Ur den synvinkeln verkar ljudsidan lite snålt tilltagen när Alienware betonar att det finns sammanlagt 8 watt effekt, fördelat på fyra högtalare – med 2 watt till varje. Det är nästan lika meningsfullt som att säga att datorn mäter totalt 72,0 cm om man lägger ihop bredd, höjd och djup …

Alienware x17r2 lf
Alienware X17 R2 är den snabbaste bärbara datorn vi har testat hittills. (Foto: Dell)

Benchmarks

Med så häftig hårdvara är det upplagt för rekord. Och de uteblir inte. På de flesta områden överträffar Alienware X17 R2 allt annat hittills – eller tangerar åtminstone rekorden.

För att börja med den rena processorkraften så får maskinen ett Geekbench-resultat på 13 104 multicore och 1 693 singlecore. Det överträffas bara av Asus ROG Flow Z13, vilket är rimligt, eftersom den har den lite starkare Intel Core i9-12900H-processorn ombord. Geekbench Compute-testet, som även inkluderar grafikprocessorn, slutar på vansinniga 141 919! Det är till exempel fyra gånger mer än nuvarande MacBook Pro 16 M1 och Pro 14 M1. Tidens tand är dock skoningslös, så försprånget kommer säkerligen att minska i och med nästa processorgeneration som just har lanserats.

Det kombinerade processor- och grafiktestet Cinebench R23 talar samma språk: 17 739 i multicore och 1 772 i singlecore. Det är ett bekvämt rekord.

Grafiktestet 3DMark Time Spy slutar på 13 281 poäng, vilket är helt galet. Men grafikprocessorn Nvidia GeForce RTX 3080 Ti är ju också en helt ny mobil toppmodell. Därför finns det inga direkta jämförelser. Men Razer Blade 14, som vann utmärkelsen Årets bästa gaming-dator 2021, fick 10 069 poäng på sin tid.

Batteritestet är – inte oväntat – långt ifrån något rekord. Men ett resultat på två timmar är faktiskt ganska bra gjort av en superslimmad gaming-laptop.

Alienware x17r2 top
Om du är en professionell spelare – eller väldigt förmögen – kan Alienware X17 R2 vara verktyget du behöver. (Foto: Dell)

Slutsats

Sammantaget är Alienware X17 R2 den starkaste bärbara datorn vi någonsin har testat på Ljud & Bild. Det ligger i sakens natur att det är ett rekord som med all säkerhet kommer att slås i framtiden. Men jag räknar inte med att det händer 2022. X17 R2 kommer dock nära prisrekordet också (det är den sjätte dyraste bärbara datorn vi har testat hittills). Så man har all rätt att ha höga förväntningar.

Om du är en professionell gamer som behöver kunna resa med din e-sport (eller bara är väldigt rik), kan detta vara verktyget du behöver. Den enorma datorkraften kan potentiellt vara av intresse för grafiska formgivare och andra kreativa professionella, men de kommer att sakna en mer högupplöst och exakt skärm. Fast en sådan går givetvis att köpa som tillbehör. Det finns ju utrymme för så många som tre externa skärmar.

Karakter
Alienware X17 R2 (nawx17r205)
High End

Home tycker

Den snabbaste bärbara speldatorn vi har sett. Den är inte bara slimmad, utan vansinnigt slimmad. Skärmen är blixtsnabb. Kostar vansinnigt mycket pengar! Skärmen är endast i Full HD-upplösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen