TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple Mac Studio är datorn för proffsen

Mac Studio blir först med M1 Ultra-processor.

forfatter
Publicerad 2022-03-08 - 21:09

Fotografer, grafiska formgivare, musikproducenter och alla som behöver mer fart och muskler i datorn ska kanske ta en titt på Apples nya Mac Studio. Maskinen, som ser ut som en tjockare Mac Mini, är den första med den helt nya M1 Ultra-processorn.

Den är baserad på samma Apple Silicon-arkitektur som vi känner igen från M1-processorn i nyare Mac-datorer, men här slås arkitekturen hos två M1 Max-processorer ihop till en enda. ”Ultrafusion” kallar Apple det och förklarar det med att de två har blivit ett med ”die-to-die”, och inte genom fysisk montering sida vid sida på ett kretskort.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.29.10
M1 Ultra. Bild: Apple

Ultra-versionen av M1 har 800 GB/s, fyra gånger mer bandbredd än en icke namngiven flerkretsprocessor, men det är vad den presterar i verkligheten som är intressant.

Med 20 kärnor, 16 så kallade high-performance-kärnor (högpresterande) fyra effektivitetskärnor och en 64-kärnig grafikkrets ska den vara åtta gånger snabbare än en Mac med M1-processor.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.31.32
Bild: Apple

Processorarkitekturen stöder upp till 128 GB minne, vilket bör räcka även för flera strömmar ProRes-video, eller avancerad redigering i Photoshop, musikproduktion och annat tungt arbete som kräver mycket minne, processorkraft och grafikprestanda.

Mac Studio

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.49.14
Bild: Apple

Den första datorn som får M1 Ultra är nya Mac Studio. Som inte ska förväxlas med Mac Mini.

Mac Studio, som Apple själva hävdar är 80 procent snabbare än en Mac Pro, är byggd för proffs, inte hemmakontoret eller skolan, och finns i två grundkonfigurationer:

 •     M1 Max-processor
 •     10 processorkärnor
 •     24 grafikkärnor
 •     Neural Engine med 16 kärnor
 •     32 GB minne
 •     512 GB SSD-lagring

Eller:

 •     M1 Ultra-processor
 •     20 processorkärnor
 •     48 grafikkärnor
 •     Neural Engine med 32 kärnor
 •     64 GB minne
 •     1 TB SSD-lagring

Båda levereras i ett nytt modulärt hölje med fyra Thunderbolt/USB-C-ingångar, två USB A-ingångar, HDMI, 10 Gb Ethernet och en 3,5 mm-ljudutgång på baksidan. På framsidan finns två USB-C-portar och en SD-kortläsare.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.47.22 1
Bild: Apple

Priserna börjar på 25 500 kronor för Mac Studio i grundversionen och den kan konfigureras med M1 Max med flera kärnor. Det finns även en M1 Ultra med 64-kärnig grafik i stället för 48.

Mac Studio släpps 18 mars.

Studio Display

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.37.04
Bild: Apple

Apple har även lanserat en helt ny bildskärm, eller Studio Display, som de kallar den. Den har en 27-tums 5K-Retinapanel med 14,7 Mp i en design som liknar Apples 24-tums iMac och har till och med en A13-processor på insidan. Den används till en 12 Mp-kamera av samma typ som på en iPad, tre mikrofoner samt ett högtalarsystem som sitter integrerat i den slimmade skärmen.

Det går att luta skärmen upp till 30 grader och hänga den på väggen med en VESA-adapter där den även kan vridas vertikalt. Det finns också ett stativ med höjdjustering.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.48.46
Bild: Apple

Studio Display har 600 nits ljusstyrka, stöder P3-färgrymd och kan visa fler än en miljard färger. Kameran på toppen har samma Center Stage som på iPad Pro, som ”rör sig” för att få plats med fler personer i bilden, eller när personen som filmas flyttar på sig.

På baksidan finns tre USB-C-ingångar. Studio Display kan även levereras med Apples nano-yta på skärmen. Utan beläggningen är priset 20 000 kronor, med 24 000 kronor.

Precis som Mac Studio släpps Studio Display 18 mars.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend