Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Devialet Phantom i en klocka

Devialet fixar ljudet i highend-klocka.

Skrivet av / 2019-10-18 - 13:46
Devialet Phantom i en klocka

Förståsigpåare hävdar schweizarna mest är kända för gökur, joddling och choklad, men glömmer att Schweiz är hemvist för många av världens mest kända highend-hifi-tillverkare.

Revox, Piega, Goldmund och FM Acoustics är bara några av dem, och på sina områden är de lika välrenommerade som Omega, Rolex och Patek Philippe är på sina.

Ulysse Nardin är en av de många anrika urmakarna i Schweiz, fast de jobbar i mycket mindre skala än de ovan nämnda och är och därför inte lika berömda.

Kanske blir de det nu, med klockan Hourstriker Phantom som är gjord i samarbete med franska Devialet. De där med de platta, blänkande Expert Pro-förstärkarna och de fenomenala Phantom– och Reactor-högtalarna.

Resultatet av samarbetet mellan Devialet och Ulysse Nardin är ett handbyggt armbandsur med inbyggt larm. Inte något direkt häpnadsväckande med det, men till skillnad från en mobiltelefon eller ett kvartsur så görs allting akustiskt med hjälp av handgjord mekanik.

Hourstriker Phantom tillverkas för hand i Le Locle i Schweiz, och Devialet har varit konsult och delat med sig av sina kunskaper för att få alarmet att ljuda så tydligt som möjligt.

Alarmet i en klocka är en mekaniskt aktiverad gong-gong som oscillerar och skapar ljudvågor när den träffas av en hammare. Men Hourstriker Phantom har en annorlunda konstruktion.

Ett tunt membran på undersidan fungerar som en förstärkare för vibrationerna som skapas av vad Ulysse Nardin kallar för torsionsarmar. Det ska ge ett ljud på 85 decibel, mätt på tio centimeters håll, och det akustiska larmet kan stängas av när man inte behöver det. Annars ger det signal varje hel och halv timme.

Hourstriker Phantom tillverkas bara i 85 exemplar och blir inte särskilt billig, kalaset kostar 72 500 schweizerfranc. Fast då får man ett highend-armbandsur som är unikt på flera olika sätt. Med ett avancerat akustiskt larm.

Hourstriker Phantom mäter 42 mm i diameter, är vattentät ner till 30 meter och har en boett som är gjord av titan.

Fun fact: En av Devialets grundare heter Emmanuel Nardin och är släkt med Ulysse Nardin-familjen.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen